Black Mirror Seizoen 1 en 2

Black Mirror recensie

Als je me zou vragen wat de beste science fiction serie is, dan hoef ik geen moment na te denken en zal ik meteen Black Mirror noemen. De serie, geschreven door Charlie Brooker, weet namelijk op voortreffelijke wijze concepten en technologie die we nu kennen en gebruiken op geloofwaardige wijze door te trekken naar de toekomst. Elke aflevering is een apart verhaal met een ander onderwerp en allemaal zetten ze je aan tot nadenken. De serie is sinds deze week uit op DVD en Bluray, een mooi moment dus om de serie nog een keer te bekijken.

Seizoen 1

Black Mirror

Het eerste seizoen kijkt naar diverse onderwerpen. Zo komt de kracht van sociale media aan bod wanneer de “prime minister” gedwongen wordt iets verschrikkelijks te doen om de prinses te redden, is er een aflevering die onze obsessie met talentenshows tot het extreme doortrekt en laat een andere aflevering zien wat de consequenties zijn wanneer je alles wat je ziet kan opnemen en terugkijken.

Uitgbreide recensies van deze drie afleveringen zijn hier te vinden:

Seizoen 2

Be Right Back

Black Mirror
Martha (Hayley Atwell) en Ash (Domhnall Gleeson) zijn een stel dat net verhuisd is naar een nieuwe woning op het platteland. Ash is verslaafd aan sociale media en deelt bijna alles wat hij doet. Helaas overlijdt hij wanneer hij het huurbusje moet terugbrengen. Martha kan het maar moeilijk verwerken en tijdens de begrafenis stelt een vriendin voor om te kijken naar een website die het mogelijk maakt om toch nog contact te hebben met Ash. Het bedrijf neemt namelijk alle berichten die een persoon online gezet heeft op sociale netwerken en gebruikt dat om een virtuele versie te maken van die persoon. Alhoewel Martha niet geïnteresseerd schrijft haar vriendin haar in. Wanneer ze een bericht van Ash ontvangt wil ze er niets van weten, maar langzaam verandert dat toch.

Dat we online veel van onszelf blootgeven verbaast eigenlijk niemand meer en het concept dat je die informatie zou kunnen gebruiken voor het maken van een virtueel persoon gedreven door kunstmatige intelligentie is interessant. Gleeson is in tegenstelling tot Ex Machina nu zelf degene die kunstmatig is en de vraag hoe dat zou kunnen werken en degene die in rouw is zou kunnen helpen is fascinerend. Het is dan ook een erg sterke aflevering.

White Bear

Black Mirror
Het bovenstaande beeld is erg herkenbaar. Hoe vaak zie je niet online een filmpje van iets staan waarbij je je afvraagt waarom niemand iets doet behalve het moment vastleggen? Dat overkomt Victoria Skillane (Lenora Crichlow), die wakker wordt in een huis maar zich helemaal niets meer kan herinneren. Ze loopt naar buiten en ziet dat iedereen haar filmt en wanneer een gemaskerde man met een geweer haar probeert te vermoorden probeert ze te ontsnappen. Ondanks het grote aantal mensen om zich heen wil niemand haar helpen en lijkt ze niet te bestaan. Het is een erg verontrustende aflevering waarbij je jezelf afvraagt wat hier nu zo “Black Mirror” aan is, tot de schokkende ontknoping waarbij het kwartje hard valt.

The Waldo Moment

Black Mirror
Dit is naar mijn mening de zwakste aflevering van de zes, die gaat over een komiek die besluit met een virtueel karakter, Waldo, kritiek te leveren op een politicus. Het karakter wordt echter zo populair dat hij besluit om aan de verkiezingen mee te doen. Er worden af en toe rake grappen ten koste van de politiek gemaakt en er wordt getoond dat wanneer het publiek niet tevreden is een ander geluid (hoe vreemd ook) tot populariteit kan leiden. Alhoewel ik de andere afleveringen graag bekijk, is dat voor deze aflevering eigenlijk niet zo.

Conclusie

Als je de serie nog niet kent en fan bent van goede science fiction en in het verleden kon genieten van een show als The Twilight Zone, dan is Black Mirror een must-see. De serie won een terechte Emmy award voor beste mini serie en weet drama en science fiction op meesterlijke wijze te combineren.

2 reacties op “Black Mirror Seizoen 1 en 2

    • De eerste aflevering pakt je meteen bij de strot en de serie laat daarna niet meer los. Vergeet dan trouwens ook niet de aflevering White Christmas te kijken (die overigens niet in deze box zit) met John Hamm, de concepten daarin (zoals het bv. blocken van mensen in het echte leven) zijn echt heel goed in het verhaal verwerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.