De Filmkijker Top 100 films: 10-1

De Filmkijker top 100 10-1
Het heeft een aantal weken geduurd, maar het is nu tijd voor de ontknoping: Wat zijn m’n favoriete 10 films?

10. Back to the Future

Back to the future

Als groot fan van tijdreisfilms is dit toch wel de meest vermakelijke van allemaal. De karakters zijn leuk en de situaties waarin ze verzeild raken vermakelijk. Een film waar ik geen genoeg van kan krijgen.

9. Terminator 2: Judgement Day

Recensie Terminator 2

Kiezen tussen de eerste twee Terminator films is voor velen moeilijk, maar zelf heb ik altijd de voorkeur gehad voor het tweede deel. Niet alleen is het anders inzetten van Arnold Schwarnegger’s Terminator een briljante keuze, de nieuwe tegenstander is zeer bedreigend, fantastisch gespeeld door Robert Patrick. Een bijna perfecte mix van science fiction en actie.

8. Groundhog Day

Groundhog Day

Bill Murray schittert in zijn rol als Phil, een man die dezelfde dag steeds weer opnieuw beleefd en alhoewel hij er aanvankelijk van geniet op een gegeven moment zwaar depressief is en er op allerlei manieren een eind aan probeert te maken. Het is heel goed voor te stellen dat je zelf ook door die fases zou gaan.

7. Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade

De eerste film wordt door velen als de beste Indiana Jones film gezien, maar zelf heb ik altijd een zwak gehad voor het derde deel, mede door de uiterst vermakelijke interactie tussen Sean Connery en Harrison Ford. Een film vol avontuur, actie, spanning en komedie.

6. Alien

Alien

Dit is zo’n film die ik eigenlijk veel te laat voor de eerste keer gezien heb (ergens in de afgelopen 5 jaar), maar je begrijpt meteen waarom deze film zo hoog gewaardeerd wordt. De spanning is soms niet te houden en de schrikmomenten zijn effectief. Sigourney Weaver zet met Ripley ook een iconisch karakter neer.

5. Gravity

Gravity

In het algemeen bestempel ik mezelf niet als fan van 3D, maar dit is eigenlijk de enige film waarvoor ik een uitzondering zou willen maken. Toen de film in de bioscoop draaide heb ik ‘m twee keer gezien omdat ik wist dat die ervaring thuis simpelweg niet te vergelijken zou zijn. Technisch een volgende stap en een verhaal waarbij je geen enkel moment even rustig kan zitten. Spanning van begin tot einde.

4. Intouchables

Intouchables

Deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is één van de beste feel good films die er is. Omar Sy en François Cluzet weten samen hilarische scenes neer te zetten. Het is zo’n film die ik kan blijven kijken zonder dat deze gaat vervelen.

3. Pulp Fiction

Pulp Fiction

Quentin Tarantino is toch wel één van m’n favoriete regisseurs en alhoewel hij een indrukwekkend aantal topfilms afgeleverd heeft, blijft deze tweede film nog steeds m’n favoriet. De manier waarop het verhaal verteld werd was destijds nieuw, de karakters hebben diepgang en de film zit vol met memorabele quotes.

2. Mr.Nobody

Mr.Nobody

Mr.Nobody is zo’n film die naar mijn mening door veel te weinig mensen gezien is. De verschillende verhalen over de keuzes in het leven van Nemo Nobody zitten vol met verschillende concepten die allemaal op meesterlijke wijze in beeld worden gebracht. De onderwerpen die de film behandelt hebben me altijd aangesproken en dat is ook de belangrijkste reden dat ik deze film zo hoog in m’n top 100 staat.

1. Black Swan

Black Swan

Er kan maar één film op nummer 1 staan en dat is Black Swan van Darren Aronofsky. Natalie Portman weet haar karakter Nina Sayers te injecteren met veel emotie en complexiteit en Aronosfky maakt de wereld van ballet boeiend. Je snapt de drive die Nina heeft en tot welke extremen dat zou kunnen leiden. Wat mij betreft is Black Swan, net zoals de hoofdpersoon aan het einde zegt, perfect en daardoor m’n favoriet.

Welke films heb jij gezien?

16 reacties op “De Filmkijker Top 100 films: 10-1

 1. Hele mooie top 10 met leuke verrassingen zoals Groundhog Day en Gravity. Die zouden bij mij iets lager in de listing staan en Pulp Fiction op 3? Not gonna happen hoewel ik denk in de afgelopen jaren Black Swan veel meer heb gezien dan de film van Tarantino. Dat zegt dan ook wel weer iets 🙂

  • Pulp Fiction is echt jaren lang m’n favoriet geweest, maar de andere twee films hebben ‘m naar plek drie verstoten 😉

   Interessant om te lezen dat je Black Swan ook meerdere keren gezien hebt.

 2. Een verrassende ontknoping met opvallend veel sciencefiction. Alien en Pulp Fiction zouden bij mij ook een kans kunnen maken om in de top 10 te belanden, al is de concurrentie groot. Eigenlijk was ik te jong toen Alien in de bioscoop uitkwam, maar gelukkig werd er indertijd bij de ingang niet naar mijn paspoort gevraagd.

  • Ben erg benieuwd welke titels in jouw top 10 zouden staan. Te jong toen je naar Alien ging? Kan me voorstellen dat het een diepe indruk moet hebben achtergelaten.

 3. Mooie lijst. Van jouw top-10 heb ik alle films gezien. Ze verdienen allemaal een hoge waardering maar of dat in de top-10 moet zijn kan over gediscussieerd worden. Ik heb in je lijst een cinematografisch meesterwerk gemist en dat is de film Incendies van Denis Villeneuve (of je moet hem genoemd hebben tijdens mijn vakantie want toen heb ik je blog niet gevolgd). Een film die voor mij ook altijd hoog staat is A man for all seasons van Zinneman.

  • Natuurlijk is dat een interessante discussie en ik ben het met je eens dat er misschien een cinematografisch meesterwerk mist….maar dit zijn mijn favorieten. Ben het wel met je eens dat Incendies een topfilm is, maar geen film die ik graag nog een keer wil zien en dat is wel met deze titels het geval.

   A Man for All Seasons ken ik niet, maar die heb ik meteen genoteerd!

 4. Ik heb ze allemaal gezien behalve Indiana Jones! Ik had al het vermoeden dat Black Swan op #1 zou eindigen 🙂

  Ik moet je eerlijk bekennen dat ik me bijna niets meer kan herinneren van Mr. Nobody. :S

  • Ga dan onmiddellijk die Indiana Jones film opzoeken 😉 Die is echt fantastisch en moet je gezien hebben. Verwacht volgende week een recensie 😉 hahahaha

   Mr.Nobody heeft zoveel verhaallijnen dat ik dat wel kan begrijpen.

 5. Ik had Black Swan op 1 niet zien aankomen, maar ik ben het er helemaal mee eens. Het aantal films wat ik uit deze top 10 niet heb gezien is bijna beschamend, dus moet ik er maar een keertje aan geloven en neem ik je top 10 zeker mee in mijn ‘to watch’ lijstje. 😛

  • Die staat al sinds hij uit is erg vast op die plek. Verbaas me inderdaad dat je er een aantal niet van gezien heb, inderdaad aan deze top 10 beginnen! 🙂

  • Leuk dat er nog een verrassing in zit toch!

   Mr. Nobody is door heel weinig mensen gezien en er was destijds heel erg weinig reclame voor. Ben erg benieuwd naar jouw mening erover.

 6. Volgens mij heeft bloglovin’ dit artikel aan mij voorbij laten gaan :(, dus nu zelf maar even op je blog opgezocht. Van deze tien heb ik alleen de nummer 10 gezien, maar de nummer 1 staat nog steeds heel hoog op mijn te-zien-lijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.