Vraag van de week: Houd je bij welke films je gezien hebt?

Vraag van de week

Als je De Filmkijker al langer leest dan weet je dat ik de films die ik zie bijhoud. Natuurlijk kun je m’n mening over een aantal van ze hier lezen, maar er zijn maandelijks een hoop films waar ik nooit over schrijf. Toch geniet ik er wel van om alle films te scoren en aan het einde van het jaar naar de statistieken van dat jaar te kijken. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die dit doet, dus de vraag van deze week is:

Houd je bij welke films je gezien hebt?

IMDB

IMDB

Persoonlijk gebruik ik diverse sites om m’n kijkgedrag bij te houden. De eerste is natuurlijk IMDB, die ik al sinds 2004 gebruik om scores te geven. Sinds 2004 heb ik inmiddels 2193 film gezien, waarvan het grootste gedeelte sinds ik begonnen ben met bloggen. Je kan m’n profiel hier vinden als je een idee wil krijgen van de score voor een film, voordat de recensie online staat.

What I Watch

What I Watch

De volgende site die ik gebruik is What I Watch, die ook eerder verscheen in een Filmsite Spotlight. De reden waarom ik deze zo graag gebruik is dat je invoert welke films je gezien hebt en op elk moment een groot aantal statistieken kan bekijken over de films die je gezien hebt. Niet alleen hoeveel of hoeveel minuten, maar ook bijvoorbeeld hoeveel uit elke decennium of hoeveel je kijkt in vergelijking met andere gebruikers. Hier kan je zien welke films ik dit jaar gezien heb (maar ook van de jaren daarvoor door rechtsboven een ander jaartal te kiezen).

I Check Movies

Alhoewel ik de bovenstaande site op het moment minder gebruik, is het voor mij wel de plek om bij te houden welke films ik wel en niet gezien heb wanneer ik een bepaalde filmlijst aan het doorwerken ben. Een aantal jaar geleden was dat bijvoorbeeld de IMDB top 250. Maar de site heeft diverse andere filmlijsten en is een mooi startpunt als je echt niet weet welke films je moet gaan kijken. Op de site kan je virtuele trofeeรซn krijgen wanneer je een aantal films uit een lijst gezien hebt (brons, zilver, goud etc) en wordt up to date gehouden. M’n profiel kun je hier vinden en dan weet je meteen welke filmklassiekers ik nog nooit gezien heb. Het bevat ook een import functie, dus als je IMDB al gebruikt is het makkelijk om in korte tijd veel titels af te vinken.

Letterboxd

Een andere site die erg populair is en waar ik ook een account heb is Letterboxd, maar die gebruik ik eigenlijk niet meer omdat de import functie van IMDB titels nooit goed voor me werkte en dat die functie inmiddels alleen nog maar beschikbaar is voor betalende gebruikers. Toch is de site zeker een kijkje waard wanneer je wilt beginnen met bijhouden.

Houd je bij welke films je gezien hebt?

18 reacties op “Vraag van de week: Houd je bij welke films je gezien hebt?

 1. Ik houd het eigenlijk niet meer zo goed bij. Ik heb ook een account op IMDB, What I Watch en I Check Movies maar ik voeg nauwelijks meer films toe.

   • Te weinig tijd denk ik. Wel jammer, want het is wel leuk om terug te kijken op What I Watch wanneer ik bijv. een bepaalde film in de bios had gezien. Af en toe vink ik nog wat af op I Check Movies. Die trofeeรซn zijn stiekem toch best leuk. ๐Ÿ˜‰

 2. Ik gebruik nu alleen IMDb maar ik heb me nooit verdiept in de sites welke hierboven verder vermeld staan. Toch maar eens serieus naar gaan kijken.

  Momenteel staat de teller op 5.741 waarbij opgemerkt moet worden dat 1 TV serie telt als 1 stem en in deze lijst ook games zijn opgenomen die ik heb gespeeld.

  • Zeker interessante sites voor verschillende redenen. Sinds wanneer hou je het bij in IMDB? Dat is een indrukwekkend aantal!

   • Nog nooit aan gedacht eigenlijk. Meestal weet ik wel of ik een film wel of niet heb gezien. En als ik het niet meer weet en de film toch ga kijken, dan is het net of ik hem voor de eerste keer kijk. Ik houd wel sinds anderhalf jaar bij naar welke bioscoopfilms ik ga. Dan bewaar ik de tickets en die plak ik netjes in met een kleine beoordeling ๐Ÿ™‚

  • Leuk om te horen dat je het nog op de oude manier doet! Leuk om te zien dat je op Letterboxd zit, misschien toch een reden om m’n login gegevens op te zoeken zodat ik je kan volgen ๐Ÿ™‚

 3. Ik heb een account in IMDB en op min PC heb ik een programma met de naam Movienizer. Daarin houd ik de film collectie bij en probeer ik hetzelfde te doen voor de tvseries.

  • Kende Movienizer niet, maar dat is er zeker eentje die ik zou gebruiken als ik ‘m een aantal jaar geleden had ontdekt. Op het moment boeit het me eigenlijk niet zo meer welke films ik waar in huis heb omdat ik het grootste gedeelte van de films die ik kijk of on demand of in de bioscoop zie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.