Satudarah – One Blood (2015)

Satudarah – One Blood recensie

Spraakmakend is de eerst reactie na het zien van deze documentaire. Meteen bij de opening van de film is dat al het geval, wanneer één van de leden hardhandig, tot bloedens toe, duidelijk gemaakt wordt dat hij zich niet aan de regels gehouden heeft. De beroemde/beruchte motorbende kwam de afgelopen tijd vaak op negatieve wijze in het nieuws, onder andere door ruzie met andere motorclubs, het bezit van verboden wapens en mogelijke illegale handel. Regisseur Joost van der Valk, die in 2009 al indruk wist te maken door een intiem portret over de Crips in Den Haag neer te zetten in Crips: Strapped ’n Strong, doet dat nu met Satudarah – One Blood.

Satudarah – One Blood review

De film focust zich op een aantal verschillende personen binnen de organisatie, zowel op het hoogste nivo als op de mannen die de simpele klusjes moeten doen en elk moment van de dag klaar moeten staan om zichzelf zo te bewijzen. Daarbij worden er verschillende rituelen binnen de club getoond (zoals de inwijding van nieuwe leden), maar zijn een aantal leden ook erg open over wat ze in het verleden hebben uitgehaald. Zo vertelt Barend, die deel uitmaakt van de afdeling Trailer Trash, over een moord die hij op klaarlichte dag pleegde. Een misdaad waarvoor hij overigens gezeten heeft. Gedurende de speelduur van de film komen nog ander leden in aanraking met de politie, vaak in relatie tot geweldsdelicten (ondersteund door geluidsfragementen uit diverse journaals).

Toch biedt de film meer. Er is kort aandacht voor het ontstaan van de club en de link met de manier waarop Molukkers door Nederland destijds zijn behandeld, het overdragen van de macht binnen de club en de problemen die spelen bij een Duitse tak van deze internationale organisatie.

Satudarah One Blood recensie

Alhoewel je uiteraard geen volledig beeld krijgt in het reilen en zeilen van club, krijg je wel een beeld van hoe het er aan toe gaat. Dat er een sterke code is en dat wanneer je eenmaal je positie verkregen hebt je bereid bent alles te doen om die te behouden en te versterken. Satudarah is voor de mannen hun familie, het belangrijkste in hun leven en ze zijn daarvoor bereid te sterven. Het geheel wordt goed in beeld gebracht en door een goede mix van persoonlijke verhalen en achtergronden is het een documentaire die je niet snel zal vergeten en waar je waarschijnlijk nog wel over zal willen napraten.

Vanavond om 20.25 uur zendt de NTR op NPO2 deze Teledoc uit.

2 reacties op “Satudarah – One Blood (2015)

  1. Al veel mensen over horen praten. Ga ik zometeen zeker wel even kijken. Ben ook wel benieuwd naar Crips: Strapped N Strong want die heb ik ook nog niet gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.