De Filmkijker Top 100 Films: 20-11

De Filmkijker top 100 20-11
Na een aantal weken beginnen we steeds dichter bij de top 10 films te komen. Deze keer onder andere een heerlijke muziekfilm, een science fiction film en m’n favoriete trilogie.

20. Once

Carlito's Way

Ik ben iemand die over het algemeen maar weinig naar muziek uit films luistert, maar de soundtrack van Once speel ik nog steeds regelmatig af omdat het van die nummers zijn die me weten te raken. John Carney heeft met deze low budget film een meesterwerk afgeleverd dat intiem aanvoelt. Glen Hansard en Markéta Irglová, die in het echt een relatie hadden, weten de aantrekkingskracht goed over te brengen.

19. District 9

Carlito's Way

Sharlto Copley schittert in dit debuut van Neill Blomkamp. Het is een heerlijke science fiction film met fantastische effecten en een verhaal dat niet alleen spannend is, maar ook kritiek levert op de manier waarop “vreemdelingen” worden behandeld. [Mijn recensie]

18. Falling Down

Falling Down

Met z’n gitzwarte humor is Falling Down zo’n film waarin Michael Douglas, in z’n rol van William ‘D-Fens’ Foster, precies doet waar sommige mensen van dromen als ze ergens door gefrustreerd raken. Dat zijn soms stomme regels, zoals het niet kunnen bestellen van een bepaald menu omdat het niet het juiste tijdstip is. Niet alleen Douglas is fantastisch, maar ook Robert Duvall, die een politieagent speelt op de dag dat hij met pensioen zal gaan speelt een glansrol (en één van m’n favorieten).

17. Goodfellas

Goodfellas

Een gangsterfilm die eindeloos te kijken is. Scorcese brengt het verhaal van Henry Hill prachtig in beeld. Ray Liotta speelt de rol van z’n leven, maar ook Robert de Niro en Joe Pesci zijn fantastisch. “Funny how?” [Mijn recensie]

16. Dumb and Dumber

Dumb and Dumber

Alhoewel ik het tweede deel het liefst zo snel mogelijk wil vergeten, is het origineel een komedie klassieker. Zowel Jim Carrey als Jeff Daniels zijn hilarisch als de twee domme vrienden die samen een koffer willen terugbrengen, maar verzeild raken in een kidnappingszaak. [Mijn recensie]

15. Her

Her

Science Fiction is altijd één van m’n favoriete genres geweest en Her probeert op realistische wijze te laten zien hoe steeds slimmer wordende “artificial intelligence” uiteindelijk in staat is om een relatie aan te gaan met een mens. Alles klopt aan deze film, de sets zien er fantastisch uit en de relatie tussen de karakters gespeeld door Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson overtuigt. [Mijn recensie]

14. Before Midnight

Before Midnight

Wat mij betreft heeft Richard Linklater met zijn “Before” films de beste trilogie ooit gemaakt. De manier waarop we als kijker elke negen jaar betrokken worden in de levens van twee personen en de manier waarop hun onderlinge relatie steeds verandert is filmmagie. Aangezien ik de films niet op één plek wilde zetten heb ik ze na elkaar geplaatst met m’n favoriet als hoogste. Before Midnight is de laatste film uit de trilogie en toont hoe Jesse en Celine omgaan met het interessant houden van hun relatie, maar ook op een gegeven moment botsen waarbij al hun frustraties worden geuit. [Mijn recensie]

13. Before Sunset

Before Sunset

De film die eindelijk antwoord gaf na de afspraak die de twee maakten in de eerste film. Hun wandeling door Parijs waarin ze vertellen over hun levenservaringen voelen realistisch aan en gunnen je voor een moment een overtuigende blik in het leven van deze twee personages.[Mijn recensie]

12. Before Sunrise

before sunrise

Het origineel is m’n favoriet van de drie, simpelweg vanwege de onschuldigheid van Jesse en Celine. Twee mensen die elkaar toevallig ontmoeten, elkaar aftasten en verliefd worden. Het spreekt de romanticus in me aan. [Mijn recensie]

11. E.T.

E.T.

Steven Spielberg laat met deze film zijn wat een meester hij is in zijn vak. Het is een film die me nog steeds, net als toen ik nog klein was, weet te raken en dat zegt genoeg over de kwaliteit.[Mijn recensie]

Welke films heb jij gezien?

8 reacties op “De Filmkijker Top 100 Films: 20-11

 1. Fijn dat je ook zo genoten hebt van de Before trilogie! Dit zijn meesterlijke films! Velen vonden Boyhood Linklater’s beste maar die mening deel ik helemaal niet. Blijf altijd een zwak houden voor het eerste deel.

  Falling Down zou ik weer eens in mijn DVD speler moeten schuiven. Veel te lang geleden.

  Once is prachtig!

  Dumb and Dumber is voor mij de enige vreemde eend in de bijt maar ik zou dan ook niet zo snel een comedy zo hoog in de lijst plaatsen. Nou ja, misschien Office Space dan wel.

  • Ja, echt een heerlijke trilogie. Boyhood vond ik echt een stuk minder, het pakte me onvoldoende en herkende me maar in weinig (iets wat je in veel recensies wel terug las).

   Het is voor mij ook een tijdje geleden dat ik Falling Down gezien heb, moet ik ook weer eens doen.

   Once is heerlijk!

   Ja, had als verwacht dat meerdere mensen dat zouden vinden dat het een vreemde eend in de bijt is, maar het is toch wel m’n favoriete komedie.

 2. Mooie lijst. De meeste heb ik gezien. De Before serie verdient zeker een hoge notering. Dumd and dumber zou wat mij betreft niet zo hoog mogen staan. Ik vond het domme film. Ik heb sowieso niet zoveel met Amerikaanse humor. Nogal plat vind ik. District 9 verdient ook een hoge plaats. Onderscheidende en prachtige film.

  • Zoals ik al eerder ook al eens gezegd heb zijn dit m’n favoriete films en ik blijf die film hilarisch vinden, maar begrijp dat sommige mensen het een domme film vinden.

   District 9 is inderdaad fantastisch en Copley weet met die rol goed te laten zien wat hij in huis heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.