The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (2015)

recensie spongebob sponge out of water

Spongebob Squarepants is een show die al sinds 1999 op de buis is. De bizarre verhalen over een spons die in een burgerrestaurant werkt en zijn vreemde vrienden weten zowel jong als oud te vermaken en het karakter is nog steeds immens populair. Na z’n eerdere bioscoopfilm, The SpongeBob SquarePants Movie, bracht de studio een tweede film uit, die in de trailers vooral neergezet werd als een superheldenfilm. Nu The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (of Spons op het Droge) op DVD en Blu Ray uit is, is dit het moment om te kijken of dat wordt waargemaakt.

recensie spongebob sponge out of water

Als je de serie kent dan behoeven Spongebob, Patrick, Mr. Krabs, Octo, Plankton en Sandy eigenlijk geen introductie. Het verhaal draait om een boek waarmee het verhaal van Spongebob kan worden herschreven. Wanneer dit boek in handen komt van piraat Burger Beard (Antonio Banderas) verandert hij het verhaal zo dat de formule om de bekende burgers van Mr. Krabs te maken verdwijnen. De gevolgen op Bikini Bottom zijn reusachtig en het stadje verandert in een post apocalyptische plek. Daarop besluit Spongebob met Plankton samen te werken om het recept terug te halen en daarbij komen in diverse grappige situaties terecht.

recensie spongebob sponge out of water

Als je na het zien van de trailer de verwachting had dat de film er eentje is die zich volledig in de “echte” wereld afspeelt en waarin de karakters met CGI toegevoegd zijn, dan is de kans groot dat je teleurgesteld zal zijn. Het grootste gedeelte van de film bestaat namelijk nog steeds uit animatie in de stijl van de serie (iets wat je vreemd genoeg ook nergens in promo shots ziet). Het is pas in het laaste half uur waar de belofte uit de trailer waargemaakt wordt wanneer ze zich boven water begeven. Het is meteen ook het meest vermakelijke stuk.

Zelf vind ik Spongebob leuk, maar ik heb de show nooit gevolgd. Daardoor voelt het gedeelte voordat de karakters het water verlaten aan als een langere aflevering zonder dat het ergens spectaculair wordt. Wanneer de karakters eenmaal aan land gaan voelt het alsof er meer verbeelding wordt gebruikt en resulteert het uiteindelijk in een spannende achtervolging waarin de superkrachten van de karakters volledig benut worden met komische gevolgen. In vergelijking met de vorige film vond ik deze film iets minder, maar is het nog steeds een film die aan te raden is als je van dit soort humor houdt.

De DVD versie van de film bevat een aantal extra’s waaronder een segment waarbij je de stemacteurs de stemmen ziet doen, eentje waarin de achtervolging uit de film nader aan bod komt en een interview met Antonio Banderas. Geen must see onderdelen, maar leuk als je wat meer achter de schermen wilt kijken.

10 reacties op “The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (2015)

  1. Zo, jij bent snel πŸ™‚ Staat bij mij pas op de planning voor 17 juni wanneer die uitkomt πŸ™‚ Maar leuke film hoor. Ik heb er van genoten πŸ™‚

    • Tsja, snel…het is meer dat ik af en toe zo’n backlog heb van films waar ik nog een recensie voor moet schrijven dat ik af en toe wel eens heel laat ben, vandaar. Het stuk op het land was erg grappig, waarbij Patrick m’n favoriet was πŸ™‚

    • Ja, erg vervelend is dat, dus ik probeer ook minder aan te vragen.

      Plus dat stukje met die suikerspin…hilarisch.

  2. Leuke film. Al had ik na het zien van de trailer inderdaad verwacht meer SpongeBob op het droge te zien. Jammer, maar uiteindelijk nog steeds vermakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.