Vraag van de week: Als je een film kon regisseren, welk genre zou je kiezen?

Vraag van de week

Het weekend is weer achter de rug, dus het is weer tijd voor een nieuwe vraag. Zelf had ik een prima weekend met weinig geplande dingen, waardoor je aan die klusjes in huis toekomt die je normaal niet doet. Filmgerelateerd heb ik de afgelopen dagen een aantal documentaires gekeken op Netflix waaronder Web Junkie en Smash His Camera. Daarnaast ook nog de actiefilm Big Game (met Samuel L. Jackson) en de short Power/Rangers. Hoop voor de eerste drie binnenkort nog een recensie online te zetten. Het kijken van die documentaires zette me aan het denken. De vraag van deze week:
Als je een film kon regisseren, welk genre zou je kiezen?

Het is een vraag waar ik zelf erg lang over nagedacht heb en als eerste dacht ik voornamelijk aan science fiction (met een tijdreiselement) of actie. Toen bedacht ik me dat als ik daadwerkelijk een camera in m’n hand geduwd kreeg en me verteld werd dat ik met iets terug zou moeten komen ik hoogst waarschijnlijk een documentaire zou maken. De reden hiervoor is dat wanneer je een documentaire maakt een ruime keuze hebt aan onderwerpen waaruit je kan kiezen, maar ook de manier waarop je dat in beeld brengt en aan elkaar edit.

Alhoewel ik geen filmgerelateerde opleiding gedaan heb, heb ik altijd erg veel plezier in het maken van een video (of dat nu van een vakantie is of van de bruiloft van iemand die ik ken). Maar als ik het documentaire genre kies, moet ik natuurlijk ook een daadwerkelijk onderwerp kiezen. Dat vind ik een erg moeilijke keuze en waarschijnlijk zou ik veel tijd besteden aan lezen en onderzoek doen voordat ik iets zou filmen. Het eerste waar ik echter aan moest denken is, naar aanleiding van mijn “De verdwenen bioscopen van Rotterdam” een documentaire over de filmgeschiedenis van deze stad omdat ik daar al wat kennis van heb. Documentaires maak je daarnaast niet omdat je er veel geld mee zou verdienen, maar omdat je iets maakt over een onderwerp dat veel voor je betekent.

Als je een film kon regisseren, welk genre zou je kiezen?

9 reacties op “Vraag van de week: Als je een film kon regisseren, welk genre zou je kiezen?

  • Als er dan een making of documentaire gemaakt moet worden, dan kan je mij inschakelen 😉

   Interessant dat je al een verhaal hebt liggen, kan je een tipje van de sluier oplichten?

 1. Ik ga ook voor horror. Dat is mijn favoriete genre en het genre waar ik de meeste “kennis” van heb. Hopelijk zou ik dan niet zo’n 13 in een dozijn film afleveren 😉

  • Jullie moeten volgens mij samenwerken, want zie nu al drie keer horror langskomen! 🙂

   Lijkt me moeilijk om in dat genre iets unieks te verzinnen. Wat voor type zou je het liefst doen? Psychologisch of een ander soort?

 2. Horror is populair en ook ik kies hiervoor, of als ik een miljoenenbudget/contract bij Marvel zou krijgen dan zou ik ook wel een superheldenfilm willen regisseren. (Black Widow movie here I come? :P)

 3. Ik ben dan meer van het realisme en zou het ook meer in de hoek van de docu willen zoeken. Het lijkt me fantastisch om met een handheld camera uitgebreid markante figuren te volgen. In dat opzicht denk ik dan aan Pretpark Nederland. Zoom in op Zutphen! Dat lijkt me erg tof om te doen.

  Maar ook neig ik naar minder mooie kanten over een beroep dat ophoudt te bestaan. Eén van de laatste videotheekeigenaren volgen of zoiets dergelijks.

Leave a Reply

Your email address will not be published.