De Filmkijker Top 100 Films: 30-21

De Filmkijker top 100 30-21

Vorige week geen update in de countdown naar nummer één, maar De Filmkijker Top 100 is terug, deze week met de nummers 30-21.

30. Carlito’s Way

Carlito's Way

Brian De Palma’s Scarface kwam al eerder in de top 100 voorbij, maar ook deze film, waarin een gangster (Al Pacino) besluit het criminele circuit te verlaten is een favoriet van me. Niet alleen Pacino is fantastisch, maar ook Sean Penn is fantastisch als de gluiperige advocaat.

29. Home Alone

Home Alone

Waarschijnlijk een titel die je niet in een top 100 en zo hoog zou verwachten, maar het is een film die ik eindeloos kan kijken en bijna jaarlijks zie. Een perfecte kerstfilm.

28. Whiplash

Whiplash3

Whiplash is zo’n film waarin het bekijken van het acteerwerk puut genot is. In deze film spelen zowel Miles Teller als J.K.Simmons rollen die tot hun beste behoren. De emotie springt van het scherm af, ondersteund door sterke muziek en een verhaal over wat het realiseren van je dromen met je kan doen. [Mijn recensie]

27. Die Hard

Die Hard

Alhoewel veel mensen dit een kerstfilm beschouwen, doe ik dat niet. Het is voor mij een pure actiefilm, waarin een echte “everyday man” terecht komt in een situatie die hij niet onder controle heeft en dat probeert te veranderen. Bruce Willis is tegenwoordig helaas niet meer zo goed als hij in deze film was.
[Mijn recensie]

26. 300

300

Dit is de ultieme “mannenfilm”, waarin een klein leger van 300 man hun best doen om hun stad te verdedigen, ook al weten ze dat ze het niet zullen overleven. Prachtig in beeld gebracht door Zack Snyder met een prachtrol van Gerard Butler.

25. Lost in Translation

Lost in Translation

Eén van de films die me aanzette om op vakantie te gaan naar Japan. Dit verhaal over twee mensen (gespeeld door Scarlett Johansson en Bill Murray) die bevriend raken in een land waar ze buitenstaanders zijn weet de emoties prachtig te bespelen.
[Mijn recensie]

24. Donnie Darko

Donnie Darko

Eén van de beste “mindfuck” films die er is, die nog dagen in je hoofd blijft ronddolen. Een jonge Jake Gyllenhaal speelt de ietwat vreemde Donnie die geïnteresseerd raakt in tijdreizen en een bizar konijn dat hij af en toe ziet. [Mijn recensie]

23. The Prestige

The Prestige

Als ik aan m’n favoriete Christopher Nolan films denk, dan is dit de film waar ik meteen aan moet denken. Het verhaal over twee goochelaars (Hugh Jackman en Christian Bale) is spannend en heeft extreem veel sfeer.

22. Kiss Kiss Bang Bang

Kiss Kiss Bang Bang

Robert Downey Jr. en Val Kilmer schitteren in Kiss Kiss Bang Bang. Een film die totaal onvoorspelbaar is en je als kijker constant weet te verbazen.

21. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

Dear Zachary

Als je deze documentaire niet kent, raadt ik je aan deze film zonder er maar iets over te lezen te gaan kijken. Een emotioneel verwoestende film. [Mijn recensie]

Welke films heb jij gezien?

11 reacties op “De Filmkijker Top 100 Films: 30-21

 1. Ik had zeker niet verwacht dat Home Alone in je top 100 zou staan, maar ik kan me wel in je keus vinden. De film blijft leuk en ik kijk het altijd rond de kerstdagen.

  Verder heb ik Die Hard, Lost in Translation, Donnie Darko, The Prestige en Kiss Kiss Bang Bang gezien. Donnie Darko heb ik denk ik te vaak gezien en kan ik niet meer zo waarderen als vroeger.

  • Nee, dat verwachtte ik ook al meteen als reactie, vandaar dat ik er ook die tekst bijgezet heb 😉

   Dan heb je er best een aantal van gezien. Voor mij is het weer een aantal jaar geleden dat ik Donnie Darko voor het laatst gezien heb, maar denk dat ik ‘m nog steeds net zo goed zal vinden. Welke van deze films is jouw absolute favoriet?

   • Als we kijken naar kwaliteit dan ga ik voor Donnie Darko. Maar Home Alone heeft de meeste rewachtability voor mij dus dan is die film denk ik toch mijn favoriet. Met Lost in Translation en The Prestige heb ik zelf niet zoveel.

    • Kan me wel wat voorstellen bij de laatste twee. Lost in Translation is niet voor iedereen en The Prestige is ook qua toegankelijkheid niet hetzelfde als de grote blockbusters.

  • Nice! Dat gevoel heb ik ook met Kiss Kiss Bang Bang, het is zo’n film die niet iedereen kent, maar zeker wel zouden moeten kennen. Er zitten zoveel fantastische momenten in. Een favoriet is dat gedeelte waar Robert Downey Jr. besluit om Russische roulette te spelen.

 2. Dear Zachary heb ik nog nooit gezien dus die zet ik echt bovenaan mijn watchlist voor deze week.

  In mijn herinnering waren Carlito’s Way en The Prestige geen Top 50 titels maar dat schreeuwt natuurlijk om een Classics Revisited.

  • Ben erg benieuwd wat je van Dear Zachary zal vinden.

   Deze top 100 zijn m’n persoonlijke favorieten, dus dat kunnen best titels zijn die je niet in andere top 50 lijsten ziet.

 3. Pingback: Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father « Naar de Film

Leave a Reply

Your email address will not be published.