Vraag van de week: Probeer je tijdens het kijken te voorspellen wat er gaat gebeuren?

Vraag van de week

Prettige maandag iedereen en hopelijk heb je weer een goed (film)weekend gehad. Zelf ben ik naar San Andreas geweest (recensie verschijnt hopelijk nog deze week) en heb ik een documentaire over Orson Welles gekeken. Ik dacht na over wat een eigenschap is die een film moet bezitten wil zo’n film opvallen tussen andere films. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat als een film onvoorspelbaar is en clichés weet te vermijden dat ik deze sneller een hoge score zal geven. Ik hou ervan als een film me weet te verrassen. Iets wat echter ook gebeurt als je veel films kijkt (wat natuurlijk voor mij het geval is), is dat je vanzelf gaat voorspellen wat er zal gaan gebeuren. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat toen ik The Grey zag en realiseerde dat Liam Neeson eigenlijk de enige bekende acteur was, dat het niet moeilijk te raden was wat er zou gebeuren. Deze week gaat de vraag over die voorspelbaarheid:
Probeer je tijdens het kijken te voorspellen wat er gaat gebeuren en deel je die voorspelling met anderen?

Zelf probeer ik dat eigenlijk bij elke film te doen en is het iets wat bijna automatisch gaat. Alhoewel ik thuis eerder m’n voorspelling vaak deelde met m’n vrouw (die dat niet echt kon waarderen), is dat eigenlijk minder geworden. Het feit dat films vaak geen overbodige momenten hebben betekent dat elk klein detail namelijk later in de film terug zal komen. Dat soort zaken probeer ik te onthouden en te gebruiken bij wat er zal gebeuren.
In de bioscoop deel ik die voorspelling meestal niet, maar één van m’n vrienden vindt het leuk om te voorspellen, dus daar deel ik het wel mee (wel op een manier dat anderen er geen last van hebben). En jij?

Probeer je tijdens het kijken te voorspellen wat er gaat gebeuren en deel je die voorspelling met anderen?

8 reacties op “Vraag van de week: Probeer je tijdens het kijken te voorspellen wat er gaat gebeuren?

  1. Ik probeer niet echt te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar onbewust gebeurt het toch. Net als jij deel ik mijn voorspelling in de bios meestal niet, maar als ik thuis op de bank zit met mijn vriend dan delen we onze voorspellingen vaak wel.

    • Na zo veel gezien te hebben ga je dat inderdaad doen, de detective in ons doet dan automatisch z’n werk 😉

  2. Bij mij gaat het ook automatisch en ik vind het dan ook leuk om dat te vergelijken met de voorspellingen van mijn kijkgenoten 🙂 En soms heb ik het ook bij het rechte eind! haha

    • Inderdaad, maar denk ook dat hoe meer films je kijkt hoe beter je voorspellingen worden….of hoeveel slechter het uiteindelijke resultaat is omdat je zelf iets beters had verzonnen 😉

  3. Het is niet dat ik het bewust doe, maar vaak probeer ik dus onbewust te voorspellen hoe het verder gaat en afloopt. Ik flap het er meestal direct uit zodra ik iets denk haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.