De Filmkijker Top 100 films: 60-51

Top 100 Films 60-51
Een film over geheugenverlies, een documentaire over onze afhankelijkheid van olie en een tijdreisfilm zijn slechts drie voorbeelden van films die deze week de revue passeren, waarmee de eerste helft van de Filmkijker Top 100 wordt afgesloten.

60. Memento

Memento

De eerste film die ik van Christopher Nolan zag, die met z’n unieke manier van vertellen (door steeds in brokken terug te gaan in de tijd en daardoor de kijker dwingen alles te laten onthouden) meteen opviel. Nog steeds een film die blijft intrigeren. [Volledige recensie]

59. Phone Booth

Phone Booth

Er zijn veel films die zich op één locatie afspelen, maar daarvan is dit toch echt m’n favoriet. De spanning wordt goed opgebouwd en Colin Farrell zet naar mijn mening één van z’n beste rollen neer.

58. (500) Days of Summer

500 Days of Summer

Dat een romantische komedie ook anders kan zijn bewijst deze film. Met leuke rollen van zowel Joseph Gordon-Levitt en Zooey Deschanel en een aantal memorabele scènes, waaronder eentje in Ikea en een stukje musical.[Volledige recensie]

57. Magnolia

Magnolia

Was Memento m’n eerste Nolan film, dit was de eerste PT Anderson film die ik zag. Een complex, pakkend verhaal met bijna alleen maar glansrollen (Jullianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Philip Baker Hall en Philip Seymour Hoffman). Zelf Tom Cruise speelt een karakter die je niet van hem verwacht en doet dat vol overtuiging.

56. Collapse

Collapse

De volgende documentaire in deze top 100. Michael Ruppert (die vorig jaar overigens zelfmoord pleegde) is gedurende de gehele speelduur aan het woord en heeft een verhaal dat je bij zal blijven. Het is namelijk niet elke dag dat je hoort dat de toekomst er voor ons (in ons leven) niet erg positief uit zal zien.[Volledige recensie]

55. Snatch

Snatch

Regisseur Guy Ritchie weet met deze snelle en gladde misdaad komedie een leuke film neer te zetten met vele memorable momenten. Brad Pitt valt op als onverstaanbare zigeuner.

54. Timecrimes

Timecrimes

Prachtige film over tijdreizen en hoe dat de bestaande realiteit kan beïnvloeden.[Volledige recensie]

53. The Grand Budapest Hotel

Grand Budapest Hotel

Alhoewel ik initieel geen fan was van Wes Anderson heeft hij me de afgelopen jaren langzaam weten te overtuigen met meer toegankelijke films. Het komt niet vaak voor dat ik een film meer dan één keer in de bioscoop zie, maar dat was voor deze film wel het geval. Visueel perfect en een vermakelijk verhaal zorgen er voor dat dit een film is die me niet snel zal gaan vervelen.[Volledige recensie]

52. Moulin Rouge

Moulin Rouge

Als er één ding is wat je na het zien van deze film bijblijft dan is het wel de manier waarop het klassieke popnummers naadloos door elkaar heen gooit. De visuele pracht wordt zo virtuoos in beeld gebracht dat het verhaal (dat overigens leuk is) niet eens zo belangrijk is.[Volledige recensie]

51. Sin City

Sin City

Alhoewel het vervolg zwaar teleurstelde was de originele Sin City de eerste film die een stripboek bijna letterlijk tot leven wist te brengen. Donker, hard maar tegelijkertijd visueel boeiend is Sin City een film die ik oneindig kan herkijken.

14 reacties op “De Filmkijker Top 100 films: 60-51

  • Nee, denk dat maar weinig mensen die verwacht zouden hebben, maar het is een favoriet van me die ik zeker al een stuk of vijf keer gezien heb zonder dat hij me verveelt…en dat is niet bij heel veel films het geval.

   Magnolia is prachtig…het is echt te lang geleden dat ik die voor het laatst bekeken heb.

 1. Ik sluit me aan bij Gwen. Magnolia maakte diepe indruk. Een van de weinige films die ik een aantal jaren later nog eens een keer heb gezien. Er zijn een paar films op het lijstje die ik niet gezien. O.a. Sin City, ik had de trailer gezien en er het een en ander over gelezen en heb de film aan mij voorbij laten gaan.

  • Ja, het begint al meteen met die opening waardoor je aandacht de film ingetrokken wordt en vervolgens laat het niet meer los. Een meesterwerk.

   Sin City is een heel ander soort film natuurlijk, maar de uitvoering van het concept was echt prachtig gerealiseerd en de verhalen, alhoewel schokkend, waren boeiend.

 2. Ik heb Timecrimes en Collapse niet gezien maar mijn interesse is gewekt als ie tussen zoveel toppers staat.

  Phone Booth vond ik leuk maar voor mij geen Top 100 materiaal.

  (500) Days of Summer verdiend een veel groter publiek.

  Voor de rest louter topfilms.

  • Zeker Timecrimes kijken en als je er voor open staat Collapse ook een kans geven.

   Kan me helemaal voorstellen dat je Phone Booth niet in een Top 100 zou plaatsen, maar het is voor mij een film waarvan ik heel erg geniet en daarom niet mocht ontbreken tussen m’n favorieten.

 3. Ah Moulin Rouge! Daar had ik het afgelopen week toevallig nog over met iemand. Ik hou van die film!
  Verder uit dit rijtje heb ik gezien: 500 Days of Summer, Phone Booth, The Grand Budapest Hotel en Sin City 😀

  • Ja, heerlijk hoe die film in elkaar zit, prachtige mix tussen geluid, beeld en verhaal.

   Je hebt er redelijk wat gezien van deze 10! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.