Vraag van de week: Hoe beslis je welke film je gaat kijken?

Vraag van de week

Pas geleden sprak ik met een aantal vrienden af en natuurlijk kwamen films op een gegeven moment ter sprake. Binnen m’n vriendenkring ben ik degene die de meeste films kijkt, dus er werd me gevraagd of ik nog wat films kon aanraden. Ik realiseerde me dat het steeds moeilijker wordt om films aan te raden omdat m’n smaak in films veel breder is, waardoor ik er altijd bij zeg dat ze het mogelijk niet goed zullen vinden.

Uiteindelijk vertelde één van m’n vrienden dat hij een film uit principe al niet kijkt als de score op IMDB lager is dan een 7. Zelf denk ik dat je op die manier de kans loopt om een aantal goede film die je wel zou waarderen mist, maar heb niet geprobeerd z’n mening te veranderen.

De vraag deze week is dan ook:
Hoe beslis je welke film je gaat kijken?

Ik denk dat nieuwsgierigheid de beste beschrijving is als het gaat om m’n eigen keuze maken, maar daarbij spelen verschillende factoren mee. Als andere bloggers (met ongeveer dezelfde smaak als ik) een bepaalde film goed vinden dan wil ik die ook graag zien. Daarnaast ben ik een grote actiefan en weet ik dat dat soort films regelmatig slechte recensies ontvangen. Als ik alleen daar op af zou gaan dan zou ik films als The Three Musketeers, Immortals en Battle: LA niet gezien hebben, terwijl ik daar wel van heb genoten. Toch speelt IMDB bij mij ook vaak een belangrijke rol als het een film is waar ik nog nooit van gehoord heb.

Daarnaast probeer ik elk jaar wel een bepaald lijstje af te werken (een aantal jaar was dat de IMDB top 250, dit jaar m’n blindspot serie, maar het kunnen ook films van een bepaalde regisseur zijn) en kies ik daar als eerste de titels uit die me het meest aanspreken.

Als het gaat over de films die ik los van zo’n lijst, gewoon op een doordeweekse avond, besluit te kijken dan is de manier van kiezen moeilijker te beschrijven. Het ligt er aan of ik de film wel of niet alleen ga kijken, hoe moe ik ben (want dat zal ik geen film opzetten die twee uur duurt) en in wat voor genre ik zin heb.

Hoe beslis je welke film je gaat kijken?

13 reacties op “Vraag van de week: Hoe beslis je welke film je gaat kijken?

 1. Goede vraag! Het ligt vaak aan mijn bui. Als ik gewerkt heb dan heb ik vaak geen zin in films waarbij ik goed moet opletten of films die een zwaar thema hebben (bijv. Precious). Dus dan kijk ik liever een komedie of een horrorfilm en die films hebben vaak niet een heel lange speelduur.

  Verder kijk ik naar de acteurs. Als er een acteur in de film speelt die ik leuk vind dan geef ik de film al snel een kans. Zo heb ik laatst R.I.P.D. gekeken op Netflix, omdat Ryan Reynolds er in speelt.

  • Dus na werk gewoon een luchtig filmpje en het liefst eentje die niet al te lang is. Begrijp dat helemaal. Ik heb een aantal films liggen die ik nog graag wil zien, maar die zo lang zijn dat ik er steeds niet aan toe kom. Bijvoorbeeld Red Cliff…heb de versie van 4 uur al jaren liggen, maar nog niet aan begonnen.

   Bepaalde acteurs of regisseurs zijn inderdaad ook voor mij een reden om films te zien.

 2. Ik let vooral op welke acteurs in een film spelen en laat mijn keuze daar vaak door bepalen. Als ik het boek dat aan de film ten grondslag lag ken telt dat voor mij ook wel hoewel ik weet dat een boek en een film twee verschillende dingen zijn en nooit kopieën van elkaar. Hoewel ik zelf ook waarderingen invul op de IMDB laat ik mijn keuze er nauwelijks door bepalen. Als ik lees waarom mensen een slechte beoordeling aan een film of tv-serie geven, geeft mij dat het idee dat de algemene waardering niet echt iets is om blind op te varen.

 3. Het ligt aan mijn bui of als ik goede herinneringen heb aan een film die een bepaalde emotie bij mij weet op te roepen. Bij nieuwe films laat ik mij vaak leiden door tips van vrienden en trailers die ik op Internet of in de bioscoop zie. En sinds kort laat ik mij ook graag informeren door bloggers. Met de score op IMDb.com, hoeveel Oscars een film heeft gewonnen of de nominaties voor prestigieuze prijzen heb ik niets mee. En ik ga ook vaak af op de regisseur. Als bijvoorbeeld Aronofsky of Fincher een film hebben gemaakt, moet ik deze altijd zien 🙂

  • Mooi dat je ook naar andere bloggers luistert Paul 😉

   Ja, dat zijn inderdaad regisseurs die ik ook blind ga zien!

 4. Vrij moeilijke vraag om te beantwoorden omdat ik graag naar alle soort genres kijk. Wel betrap ik mezelf erop veelvuldig IMDb te bezoeken maar daar laat ik niet mijn keuze door bepalen. Het ligt vaak aan mijn bui wat voor soort film ik op zet.

  Overigens is het wel aan te raden om niet naar het cijfer te kijken maar op het aantal stemmen te klikken. Hier zie je op welke rating het meeste is gestemd en wegen de onzin stemmen als een 1 of 10 niet mee.

  • Ja, maar meestal worden dat soort stemmen er ook wel redelijk uitgefilterd volgens mij als een film veel stemmen heeft. IMDB score is bij mij overigens niet leidend, maar speelt soms wel een rol in m’n keuze.

 5. Lastige vraag. Mijn vriend is in elk geval wel zo iemand die ook kijkt naar het cijfer op IMDB. Als het “maar” een 6 heeft hoeft hij het niet zo graag te zien. Zonde, want er zijn zoveel goede films! Misschien dat ze niet door iedereen evenveel gewaardeerd worden, maar misschien net door jou wel. Ikzelf kan meestal aan een poster, trailer of acteurs wel zien of het mijn smaak is, al zijn er altijd uitzonderingen die mij misleiden. Meestal kijk ik ook naar in welke mood ik ben. Heb ik een dipje? Dan graag een komedie of romantiek. Vol energie? Doe daar maar een lekkere actiefilm.

  • Ja precies, ik heb ook verscheidene films die een slechte score hebben op IMDB, maar waar ik erg van heb kunnen genieten. Ah, dus jij hebt ook die “gave” waarbij je op basis van posters kan bepalen of iets goed is…dacht dat ik de enige was 😉

   • Hahaha een “gave” kun je het inderdaad wel noemen, want ik zou niet weten waar ik het precies op baseer. Het spreekt me gewoon aan of niet en meestal zit mijn gevoel erbij wel goed :p

  • Ik blijf altijd zo ver mogelijk weg van trailers…doen echt af aan mijn genot van de uiteindelijke film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.