Chappie (2015)

Recensie Chappie

Wanneer regisseur Neill Blomkamp een nieuwe film uitbrengt, dan is dat voor mij een reden om meteen richting de bioscoop te gaan. De Zuid Afrikaanse regisseur brak, met dank aan Peter Jackson, door met het fantastische District 9. Niet was het verhaal boeiend, maar ook de effecten waren uitermate overtuigend (overigens geen verrassing als je weet dat zijn achtergrond in 3d effecten is). Hij volgde de film op met Elysium met Matt Damon in de hoofdrol, dat veel mindere recensies kreeg, maar waar ik zelf wel fan van was. Nu is het de beurt aan zijn derde film, genaamd Chappie. Als je naar zijn eerste korte film uit 2004, Tetra Vaal, kijkt zie je de overeenkomsten met het hoofdpersonage meteen. Het laat namelijk een politierobot zien tegen de achtergrond van Johannesburg. Weet Blomkamp met deze derde film dat gegeven uit te breiden tot een fascinerende film van speelfilmlengte?

Review Chappie

Dat Blomkamp van robotfilms houdt, wordt al meteen duidelijk in de eerste twee minuten waarbij je referenties ziet naar Robocop (het in gebruik nemen van een groep politierobotten en het design van een grote gevechtsrobot), Short Circuit en Real Steel (niet alleen dat er een man is die een robot kan besturen, maar dat deze ook nog eens door Hugh Jackman wordt gespeeld). Toch is Chappie een film die goed op eigen benen kan staan. Het verhaal draait om Deon Wilson (Dev Patel), die bij het bedrijf Tetravaal (ja, dezelfde als uit de short van 2004) als geniale wetenschapper verantwoordelijk is voor de intelligentie van de robots. Deze werken naast gewone politieagenten en zijn belangrijk om het geweld in Johannesburg terug te dringen. Het programma is een succes en Deon is bezig aan zijn volgende project: kunstmatige intelligentie.

Hij moet echter een robot hebben om z’n programma te testen en steelt daarvoor een robot die naar de sloop moet. Ondertussen is er een groep in het criminele circuit, Die Antwoord (de bekende rapgroep bestaande uit Yolandi Visser en Ninja), die binnen een paar dagen op de proppen moeten komen met een grote lading geld. De gangsters besluiten de Deon te kidnappen om losgeld te vragen, maar krijgen daardoor ook de robot in handen. De robot, die ze Chappie (goed stemwerk van Sharlto Copley) noemen moet nog veel leren en de vraag is of zijn criminele leermeesters wel goed opvoeden.

Bespreking Chappie

Dat levert een erg vermakelijke film in waarbij Chappie z’n eigen identiteit moet vinden. Hij is nog erg onschuldig en weet daardoor nog niet het verschil tussen goed en kwaad. Die Antwoord zien hem als de perfecte partner voor hun plan, maar Chappie is een snelle leerling. Zoals je van Blomkamp mag verwachten ziet alles er weer prachtig uit en komt het regelmatig voor dat je jezelf afvraagt of het nu praktische of computer gegenereerde effecten zijn.

Alhoewel de film Chappie heet heeft Die Antwoord ook een hoofdrol. Dat is iets wat misschien niet bij iedereen goed zal vallen, maar aangezien ik zelf wel hun muziek en stijl kan waarderen voegde dat alleen maar iets toe aan m’n waardering. Ze zijn niet anders dan in hun video’s en je ziet dat niet alleen in hun acteren terugkomen, maar ook in hun verblijfplaats en hoe dit ingericht is. Chappie weet naast de nodige humor en spanning ook diverse actiescenes voor te schotelen. Daarnaast leef je als kijker echt mee met wat er allemaal met Chappie gebeurt, wat erg knap gedaan is. De film stelt, net zoals District 9 dat deed, de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is het uiterlijk daarbij leidend? Chappie is weer een topper van Blomkamp die nu ingepland staat om de volgende Alien film te maken. Ik ben dan ook erg benieuwd.

8 reacties op “Chappie (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.