A Most Violent Year (2014)

Recensie A Most Violent Year

Het New York van 1981 is niet het New York zoals dat op het moment is. Het was een jaar waarin er meer dan 120.000 overvallen waren en 2100 moorden, met andere woorden geen plek waar je veilig kon voelen. A Most Violent Year speelt zich af in dat jaar en gaat over Abel Morales (Oscar Isaac), een ondernemer in de stookolie industrie. Hij is er op gezet zijn bedrijf uit te breiden, maar dat blijkt moeilijk te zijn. Z’n bedrijf wordt onderzocht door de openbare aanklager omdat niet alles volgens de regels zou zijn gegaan. Zelf is Abel echter van mening dat hij werkt zoals dat binnen de industrie gedaan wordt. Of het onderzoek niet genoeg is worden ook nog eens z’n vloot van vrachtwagens aangevallen en wordt de stookolie gestolen. Met een overname van een bedrijventerrein dat hem een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie zal geven zijn dat zaken die hij niet goed kan gebruiken, want het maakt z’n financiers erg huiverig.

Recensie A Most Violent Year

A Most Violent Year is een film die sterk doet denken aan een gangsterfilm/serie (denk bijvoorbeeld aan The Sopranos), ook al lijkt Abel een echte ondernemer te zijn. Isaac zet hem neer als een man die zijn integriteit en principes niet los wil laten, ook als dat misschien slecht is voor z’n onderneming. Terwijl diverse mensen hem aanraden om z’n vrachtwagenchauffeurs te bewapenen, vindt hij dat dit een verkeerde stap zou zijn. Dat maakt hem richting de kijker een sympathiek personage waarmee je meeleeft. Isaac is goed in z’n rol en initieel is hij bijna onherkenbaar. Jessica Chastain zet als de vrouw van Abel ook een krachtig, overtuigend optreden neer en haar karakter is er eentje waar je rekening mee moet houden. De principes van Abel deelt ze niet altijd en natuurlijk leidt dat tot spanningen tussen de twee.

Recensie A Most Violent Year

Visueel wordt het New York van de jaren tachtig mooi in beeld gebracht, een kille omgeving waarin alleen de sterken overleven. Het verhaal ademt niet alleen die sfeer uit, maar biedt daarnaast ook nog een aantal spannende momenten, waaronder een achtervolging die een beetje aan The French Connection doet denken. Het is een fascinerende karakterstudie die erg de moeite waard is.

9 reacties op “A Most Violent Year (2014)

  1. Pingback: A most violent year – Kurt Blogt

Leave a Reply

Your email address will not be published.