De Filmkijker top 100 films: 100 – 91

Top 100 Films 100-91

Soms heb je van die ideeën die snel verzonnen zijn, maar waarvan de uitwerking toch wat meer werk is dan je aanvankelijk in had geschat. Het maken van m’n persoonlijke top 100 films is daar eentje van. Ik begon een jaar of twee geleden met het maken van een lijstje, maar nam nooit de tijd om ten eerste honderd films uit te kiezen en te tweede om daar ook nog eens een ordening in te maken. Een eindejaars-top 10 is daarmee vergeleken een eitje.

Eén van m’n doelen was echter om die top 100 dit jaar eindelijk eens af te maken en dat is nu gelukt. Toch ben ik er zeker van dat wanneer ik het lijstje opnieuw zou maken titels op een andere plek zouden staan of ik andere titels zou overwegen. Een lijst blijft namelijk een momentopname. Wat me overigens wel opviel bij het samenstellen is dat de spreiding van de films allerlei genres en landen doorkruist en dat het niet alleen de blockbusters en populaire films zijn.

In één keer honderd titels voorschotelen is natuurlijk te veel van het goede, dus de komende weken zal er per 10 titels af worden geteld naar mijn persoonlijke nummer één. Deze keer de nummers 100 tot en met 91.

100. Glengarry Glen Ross

Glengarry Glen Ross

Als je van goed acteerwerk houdt dan zit je met deze film helemaal goed. De sterrencast bestaat uit Jack Lemmon, Al Pacino, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey, Jonathan Pryce en Alec Baldwin (die één van de beste rollen in z’n carrière neerzet) en draait om het verkopen van huizen bij een makelaarskantoor. De speech van Alec Baldwin over zijn “brass balls” is een klassieker.

99. Bus 174

Bus 174

Deze documentaire over een gijzeling op een bus in Brazilië is niet alleen verschrikkelijk spannend, maar weet tegelijkertijd een duidelijk beeld neer te zetten over de maatschappelijke problematiek in Brazilië. Met interviews met de betrokkenen (zowel politie als mensen uit de bus) en beelden van de gijzeling zelf is het een film die je niet vergeet.

98. Hanna

Hanna

Dat jonge meisjes gevaarlijk kunnen zijn bewijst Saoirse Ronan in haar rol van Hanna, die door haar vader afgezonderd van de rest van de wereld getraind is om te overleven. Wanneer ze besluit het veilige nest te verlaten komen die instincten goed van pas, terwijl ze tegelijkertijd ook ervaring opdoet in de echte wereld en persoonlijke relaties. Heerlijke actie, maar ook een verhaal over iemand die de wereld ontdekt.

97. Argo

Argo

Ben Affleck heeft zich achter de camera meer dan bewezen met op het moment drie ijzersterke films. Argo is daarvan m’n favoriet. Het verhaal, dat gebaseerd is op historische gebeurtenissen, gaat over een CIA agent (Affleck) die zich voordoet als filmmaker in Iran om zo zes Amerikanen te redden die gevlucht zijn nadat de Amerikaanse ambassade binnengevallen is tijdens protesten. Een film met veel spanning, maar dankzij Alan Arkin en John Goodman ook de nodige humor.

96. Gandhi

Gandhi

Ben Kingsley zet met zijn rol als Gandhi een prachtrol neer die z’n carrière gedefinieerd heeft. Het is een epos dat de kijker meeneemt door het leven van Gandhi, vanaf het moment dat hij naar Zuid Afrika gaat tot aan z’n dood. Met prachtige beelden, scènes met honderden figuranten en een verhaal over een belangrijk man voor de geschiedenis van India is het dan ook een film die je af en toe wel opnieuw moet zien.

95. Seven Pounds

Seven Pounds

Niet iedereen neemt Will Smith serieus als acteur en zien in hem nog steeds als “The Fresh Prince”. Toch heeft hij in z’n carrière inmiddels al diverse serieuze (en overtuigende) rollen gespeeld. Seven Pounds is daar het bewijs van. Het verhaal over een man die een geheim heeft en besluit zeven mensen te helpen om hun leven beter te maken is een emotioneel zware film, maar inspireert tegelijkertijd.

94. Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies

Als ik het dan toch over emotioneel zware films heb dan valt Grave of the Fireflies daar zeker onder. Laat je niet op het verkeerde been zetten door het feit dat dit een tekenfilm is of dat Studio Ghibli er voor verantwoordelijk is. Het verhaal over twee kinderen die proberen de tweede wereldoorlog in Japan te overleven gaat door merg en been.

93. The Descendants

The Descendants

George Clooney is zo’n acteur waarvan bijna elke film waarin hij verschijnt de moeite waard is. In The Descendant is hij een man die er achter komt dat z’n vrouw, die door een ongeluk in coma ligt, vreemd ging. Hij besluit samen met z’n dochters uit te vinden wie deze man is terwijl hij tegelijkertijd een belangrijke beslissing moet nemen over een groot stuk van Hawaï dat in het bezit van zijn familie is. De humor is fantastisch en Shailene Woodley weet zich met haar rol als opstandige dochter in de schijnwerpers te spelen.

92. A Simple Plan

A Simple Plan

Wanneer drie bekenden samen een tas gevuld met miljoenen dollars vinden besluiten ze het te houden en dit niet aan de autoriteiten te vertellen. Dat simpele plan wordt echter al heel snel gecompliceerd. Daarmee is A Simple Plan een vermakelijke karakterstudie en laat het zien dat geld mensen kan veranderen (iets wat Shallow Grave bijvoorbeeld ook doet). Bill Paxton is goed, maar het is Billy Bob Thornton die de show steelt als niet al te snuggere man.

91. Four Lions

Four Lions

Het lijkt onmogelijk, maar Four Lions slaagt er in om grappen te maken over terrorisme. De groep klungelt zich door de film heen wat resulteert in een vrachtlading aan geslaagde grappen. Rubber dinghy rapids bro!

Wat is jouw mening over deze films?

8 reacties op “De Filmkijker top 100 films: 100 – 91

 1. Yay! Het is gelukt! En nog ruim voor het einde van het jaar ook! 😀

  Ik heb alleen Argo en Hanna gezien, allebei goede films. Ben benieuwd naar de rest van je top 100!

  • Ja, besloten dit zo snel mogelijk op te pakken 🙂

   Als je alleen Argo en Hanna hebt gezien, dan raad ik je aan de andere ook te kijken. De volgende staat voor volgende week gepland, dus de rest komt er aan 🙂

 2. Ik heb niet veel films uit dit lijstje gezien, maar Argo en Seven Pounds vond ik ook geweldig! Deze zouden ook zeker in mijn top 100 staan. Ik denk dan wel dat Argo iets hoger komt te staan 😉

  • Genoeg films dus om aan je lijstje toe te voegen.

   Je weet niet hoe de rest van de lijst er uit ziet, dus misschien is er een goede reden dat Argo op die plek staat 😉

 3. Alltime favorite lijstjes zijn altijd leuk maar zo persoonlijk natuurlijk.

  Ik heb alleen Four Lions nog niet gezien dus daar kan ik niets over zeggen.

  Glengarry, Bus 174, Gandhi, Grave of the Fireflies zijn meesterwerkjes die ik hoger in de lijst tegen zou willen komen.

  Seven Pounds vind ik overgewaardeerd vanwege het goedkope sentiment. Hanna was onderhoudend, Argo is intens en verdient wellicht die top 100 notering, The Descendants is goed maar niet zo goed en tenslotte is A Simple Plan een film die mij nog steeds niet weet te raken.

  Maar dit allemaal mijn bescheiden mening. Toch knap dat je zo’n lijst in elkaar zet want veel films kun je echt heel moeilijk met elkaar vergelijken.

  • Inderdaad het gaat hier echt om persoonlijke favorieten en er zijn veel films die in “best of” lijstjes voorkomen en ik niet eens erin heb staan.

   Four Lions is de moeite waard, echt een heel erg grappige film.

   Seven Pounds had ik geen idee van hoe hij gewaardeerd was toen ik ‘m zag en mij raakt hij wel. Natuurlijk kan het voorkomen dat sommige films iemand veel doen en anderen niet, dat had ik recent nog met Birdman…had er maar weinig mee.

   Ja, die lijst in elkaar zetten was een flink proces. Eerst uit m’n hoofd titels bedenken, daarna de DVD collectie langs en toen m’n IMDB voting history, waar inmiddels ook al weer meer dan 2100 titels op staan. Daarna alles nog terugbrengen naar 100 films en daar nog een rangorde in maken. Maar ik ben er nu bijna…alleen nog maar de artikelen schrijven 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.