Fast & Furious 7 (2015)

Recensie Fast & Furious 7

Ondanks dat er dit jaar veel films zijn om naar uit te kijken (Spectre, Star Wars, Mission: Impossible, Hateful Eight, Avengers en Jurassic World om er slechts een aantal te noemen) was het dit zevende(!) deel in de Fast & Furious serie die het hoogste op m’n lijstje stond. Het vorige deel vond ik een topfilm en ik kon dan ook niet wachten op het nieuwe deel, dat een jaar uitgesteld werd vanwege de onverwachte dood van één van de hoofdrolspelers, Paul Walker. De film moest hierdoor aangepast worden omdat Walker nog niet alles gefilmd had en gedeeltes van de film moesten worden herschreven. Levert dat alsnog een goed zevende deel op?

review Fast & Furious 7

Aan het einde van Fast & Furious 6 introduceerde de film Jason Statham aan deze franchise en het was nog afwachten wat zijn rol zou zijn in dit nieuwe deel. Hij blijkt de broer te zijn van de vorige vijand, Shaw en wil maar één ding: wraak. Hij is een uitermate goed getrainde moordenaar die de hele “familie” van Dominic Toretto (Vin Diesel) de dood in wil jagen. Een geduchte vijand dus die uitgeschakeld moet worden. Maar zoals we van het team gewend zijn hebben ze een plan om hem te vinden en te zorgen dat hij gestopt zal worden. Daarvoor reizen ze weer de wereld rond en gebruiken ze natuurlijk auto’s om dat plan uit te voeren.

Recensie Fast & Furious 7

De reden dat ik zo’n fan ben van deze films is dat ze altijd propvol zitten met actie en de nodige humor (ook in dit deel voornamelijk door Ludacris en Tyrese Gibson). Als actiefan kom je ook in dit deel weer volop aan je trekken en krijg je antwoord op vragen als: Hoe zou het er uit zien als Jason Statham tegen Dwayne Johnson of Vin Diesel zou vechten? Naar mijn mening te vergelijken met een vraag hoe het er uit zou zien als Tyson tegen Ali zou boksen. Het is dus genieten geblazen door de gevechten, maar ook door de manieren waarop auto’s in deze film gebruikt worden. Dat resulteert in een aantal originele, spectaculaire momenten. Het realisme is daarbij regelmatig ver te zoeken, maar Dominic, Brian en de rest zijn de afgelopen delen min of meer superhelden geworden die de meest gekke dingen kunnen doen, wat alleen maar bijdraagt aan het genot.

Furious 7

Toch kijk je de film anders met in je achterhoofd de gebeurtenissen rond Paul Walker. Elk gevaarlijk moment vraag je je af of dit het moment zal zijn dat zijn karakter uit de serie wordt geschreven waardoor de spanning extra is. Er is gekozen voor een waardige manier om van Walker afscheid te nemen, zonder dat je het gevoel hebt dat het onnatuurlijk is. Alhoewel dit zevende deel net niet het nivo van het vorige deel haalt is het voor fans van de serie weer volop genieten.

6 reacties op “Fast & Furious 7 (2015)

 1. Een 9 als waardering voor F&F 7? Ik begreep deze niet todat ik op de waardering voor het zesde deel klikte. Echt een smile van oor tot oor hier aan deze kant 🙂

  Heel erg leuk om je enthousiasme terug te zien in deze recensie en alhoewel ook ik zeker benieuwd ben naar het zevende deel zijn mijn verwachtingen wat lager ingesteld.

  Vind wel dat de serie zich hervonden heeft vanaf de 5e film. Dat vond ik de beste uit de reeks en alhoewel deel 6 wat minder was ga ik volgende week wel met veel goede zin naar 7.

  • Hahaha, ja ik geef volledig toe dat ik groot fan ben van deze films en schaam me daar ook totaal niet voor! 😉

   Ja, ze hebben zeker vanaf de 5e film een nieuwe richting genomen (en zijn er in geslaagd om alle delen daarvoor overtuigend deel uit te laten maken van dezelfde wereld). Ben benieuwd wat je van dit deel vindt.

  • Ja, goede kans dat deze wel in m’n eindejaars top 10 gaat verschijnen. Maar er komen veel films uit dit jaar dit de moeite waard zijn…dus wie weet is dat gevoel later dit jaar anders 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.