De “verdwenen” bioscopen van Rotterdam: LantarenVenster

Verdwenen bioscoop Rotterdam LantarenVenster
Deze keer in de serie een bijzondere “verdwenen” bioscoop, namelijk LantarenVenster. Alhoewel de bioscoop niet meer gevestigd is op z’n oorspronkelijke locatie in de Gouvernestraat, bestaat LantarenVenster nog wel degelijk. Het is de moeite waard om de geschiedenis van deze bioscoop op de oude locatie te bekijken.

Ons HuisDe geschiedenis van het gebouw waarin LantarenVenster gevestigd was begon al enkele decennia daarvoor.

In 1907 gaat de bouw van start in opdracht van de industriëel Arie van Beekum. Het gebouw, dat ontworpen is door architect Dick Verheul, wordt geschonken aan de vereniging Ons Huis. Die vereniging heeft als doel om ook mensen van de lagere sociale klasse (zoals arbeiders en minder draagkrachtigen) te helpen zich te ontwikkelen.

Het originele gebouw
 
Ons Huis
In 1909 opent het buurthuis zijn deuren en wordt bezocht door de mensen in de buurt om te leren, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Het gebouw bestaat onder andere uit lokalen, dienstruimten en een concertzaal.

Kort na de oorlog, in 1949, kreeg Ons Huis een extra bestemming als kunstcentrum onder de naam ‘t Venster. Naast een atelier kwam er ook een bioscoopzaal en een theaterzaal. Architect J.B. Bakema was hiervoor verantwoordelijk. De films die er vertoond werden waren voornamelijk betere films, films met een betekenis. Er was plek voor 220 man en de opening vond plaats op 27 januari met de film Goupi mains rouges van regisseur Jacques Becker.

De theaterzaal, de Lantaren, werd in 1952 verbouwd om het een moderner uiterlijk te geven. De Lantaren en ‘t Venster hadden hun eigen ingangen.

Foto uit 1969 waarop de aparte ingangen te zien zijn van de Lantaren (voor) en ‘t Venster (achter)

Door de jaren heen vonden nog meerdere verbouwingen plaats en werden de twee namen bij elkaar gevoegd tot LantarenVenster. De bioscoop was één van de eerste locaties voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam. De bioscoop had 4 zalen.

De hoofdingang

Zaal 4

LantarenVenster sloot z’n deuren in de Gouvernestraat in 2010, maar verhuisde naar de Kop van Zuid. Daar vestigde het zich in een nieuw, modern gebouw.

De oude locatie werd “de Gouvernestraat“, dat er op dit moment nog steeds zit. Dat zal nog tot 1 juli doorgaan; het gebouw is inmiddels verkocht. De nieuwe eigenaar, KINO/BURO, heeft als plan om er weer een bioscoop van te maken. Daarmee zal Rotterdam er weer een extra bioscoop bijkrijgen, in een gebouw dat al een rijke bioscoopgeschiedenis heeft.

*UPDATE* Inmiddels is KINO al weer enige tijd open en ziet er nu zo uit:

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
Nederlands Architectuur Instituut
http://www.lantarenvenster.nl
Wikipedia
Film, 1-1-1993

Bekijk ook:

8 reacties op “De “verdwenen” bioscopen van Rotterdam: LantarenVenster

  1. Met stip is de ‘nieuwe’ LantarenVenster mijn favoriete bioscoop. De oude ben ik maar een keer geweest en dat was met het muziekfestival Motel Mozaique. Ik hoop dat de nieuwe bioscoop aan de Gouvernestraat zich aansluit bij Cineville. Dan ben ik ook daar zeker vaker te vinden.

    • Ik ben nog steeds niet in het nieuwe LantarenVenster geweest (voornamelijk omdat het met een pas van Pathe wel erg makkelijk is om daar heen te gaan), maar moet er echt eens tijd voor maken, want op de foto’s ziet het er prachtig uit. Ik ben in het oude LantarenVenster wel naar de film geweest, bijvoorbeeld voor een documentaire over de Crips in Den Haag.

    • Is redelijk recent nieuws, maar ben ook blij om dat te horen. Rotterdam heeft, vooral als je naar het verleden kijkt, nog maar bijzonder weinig bioscopen.

  2. Pingback: Vraag van de week: Wat is jouw favoriete bioscoop in je stad en waarom? - De Filmkijker

  3. Pingback: De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Calypso | De Filmkijker

  4. Pingback: Kino en Buro Rotterdam De ProtagonistenDE PROTAGONISTEN

  5. Pingback: KINO Rotterdam: Een eerste kennismaking | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.