Vraag van de week: Hoe vaak kijk je films nog een keer?

Vraag van de week

Tijd om de week weer goed te beginnen met de vraag van deze week. Als filmliefhebber heb ik een aardige collectie van DVD’s. Alhoewel ik er, in verband met on demand diensten, eigenlijk niet zo heel veel meer koop probeer ik zo nu en dan films uit m’n collectie opnieuw te kijken. Maar met het grote aanbod van nieuwe films en oude films die ik nog nooit gezien heb komt dat er niet zo veel van als ik zou willen. Ik heb de afgelopen 3 maanden 90 films gezien en als ik kijk hoeveel daarvan films zijn die ik eerder gezien heb, dan zijn dat er slechts 6 (en dan niet eens allemaal films uit m’n collectie).

Het is denk ik ook een belangrijke factor waarom ik nog maar weinig films koop. Als ik ze in de bioscoop gezien heb komt het maar zelden voor dat ik ze nog een keer wil zien (en als dat wel zo is ga ik nog een keer) en als ik een film zou kopen is de kans groot dat deze na 1 keer zien (of meteen) in de kast verdwijnt om misschien hoogstens nog een keer bekeken te worden. Als ik kan kiezen tussen een nieuwe filmervaring of iets waar ik al mee bekend ben, dan zal ik eerder voor de nieuwe filmervaring gaan.

De vraag deze week is dan ook:
Hoe vaak kijk je films nog een keer?

16 reacties op “Vraag van de week: Hoe vaak kijk je films nog een keer?

 1. Mijn collectie is huge (Binnenkort meer hierover in een post :))! Daarom kijk ik ook best wel veel films die ik al eens eerder heb gezien. Het is maar net waar ik zin in heb. Maar de laatste tijd kijk ik ook veel meer films die ik nog nooit eerder heb gezien. Als tiener keek ik een film soms wel 2 tot 3 keer per week als ik deze goed vond.

  • wat is huge? Ik heb er rond de 1000 en grootste probleem is dat ik ze vaak niet terug vind . Heb daar dus een systeempje voor gevonden (zie mijn reply)

  • Kijk uit naar die post 🙂

   Ik heb aan het einde van het jaar een stapeltje films klaargelegd die ik gedurende het jaar weer eens wil zien. Moet wel toegeven dat ik er tot nu toe nog geen eentje gepakt heb. Als tiener keek ik inderdaad sommige films meerdere keren. Toen de riksbioscopen er nog waren was dat helemaal leuk, want dan zag je ze op het grote doek.

 2. Ik kijk zeker 1x per week een “oudere” film. Heb toch het idee dat er tegenwoordig minder goede films genaakt worden, zeker thrillers. Veel films worden gedragen en gebouwd op special effects ten koste van een goed verhaal en echt camerawerk .

  • Mooi als je dat kan doen. Ik denk dat er nog steeds genoeg goede films gemaakt worden. Ben wel eens dat er soms te zwaar op effects geleund wordt.

 3. Ik kijk heel veel film (gemiddeld 50 a 60 per maand) Ik waardeer films met een cijfer. Een 8 of hoger wil ik graag in mijn collectie om te bewaren, en later nog eens terug te kijken. Films die ik al heb (vroeger kocht ik veel DVD) met een cijfer lager dan een 8 verkoop ik via Bol en koop daar weer anderen met een 8 terug. Nu is nog altijd niet beantwoord of ik films terug kijk. Zeker. In ieder geval altijd als een film die ik 8 of hoger vind voorbij komt op tv. Zo zijn er films die ik al 7x gezien heb. En soms kijk ik een film terug zonder dat ik het weet. Ga ik hem invoeren, blijkt dat ik hem al gezien heb!!….

  • Dat is een flink aantal! Zo veel haal ik zelf niet 🙂 Wel een leuk systeem om op die manier je collectie up to date te houden. Waar voer je je films in?

 4. Hoe vaak durf ik niet te zeggen, maar ik kijk wel regelmatig films die ik al gezien heb. Zeker als mijn favorieten op tv zijn dan blijf ik toch hangen ook al heb ik de dvd in de kast staan. Soms vind ik het leuk om een film die ik al ken te kijken na een vermoeiende dag op werk. Dan hoef ik niet goed op te letten om het plot te volgen en ik weet zeker dat het een leuke film is! 😉

  • Ik kan dat echt niet, een film op TV kijken….van de week was bijvoorbeeld 2 Fast 2 Furious (een echte guilty pleasure film) en ik werd gek van de reclames. Heb ‘m toen toch maar even opgezocht, zodat ik zeker een half uur eerder klaar was met kijken. Af en toe is het inderdaad relaxed om een bekende film op te zetten zodat je daarnaast nog iets anders kan doen.

 5. Ik heb een grote collectie van ongeveer 1500 titels maar een paar jaartjes terug ben ik gestopt met het aanschaffen van films. Ik keek en kijk nog steeds oude favorieten terug maar ik heb niet meer het verlangen om het schijfje of die ene speciale editie in mijn collectie te hebben. Tijden veranderen en de plaatselijke bibiotheek + On Demand diensten als HBO, Film1 maar vooral Netflix zijn voor mij prima alternatieven.

  Het verschilt echter wel van tijd tot tijd wanneer ik films gaan herbekijken. Zo nu en dan heb ik een periode dat ik bijvoorbeeld veel classics wil zien.

  • Zo zie je dat het online gebeuren zeker z’n effect heeft gehad als jij als echte verzamelaar ook gestopt ben met aanschaffen. Ik vind de online diensten ook prima (heb zelf Netlfix en de films van m’n provider). Geen probleem dat er niet altijd nieuwe films opstaan, er is altijd wel iets wat ik nog niet gezien heb en in geïnteresseerd ben.

   Ik heb ook regelmatig dat ik weer eens wat oudere classics wil zien. Tijdje geleden weer eens Taxi Driver gekeken bijvoorbeeld.

 6. Als ik een film echt leuk vind dan kijk ik deze sowieso meer dan 5 keer (in een korte tijd). Zo heb ik The Perks of Being a Wallflower wel 9 keer in de bioscoop gezien.. Oeps :P. Net als Gwen zegt kies ik ook vaak een film die ik al heb gezien om thuis te kijken, dan weet ik in ieder geval zeker dat het een leuke film is en hoef ik niet op te letten.

  • 5 keer? Hoe maak je daar de tijd voor? En vind je dat niet zonde omdat je in die tijd ook nog andere films kan zien die je nog niet kent?

   Ik ben nog nooit 9 keer naar een film in de bios geweest. Denk dat het meeste drie keer is geweest en dan alleen maar omdat vrienden er heen wilden en ik het niet erg vond het nog een keer te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.