De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Victoria Theater

Rotterdam Victoria Theater Bioscoop Bergweg

Deze keer reist De Filmkijker voor deze serie richting het oude pand van Correct aan de Bergweg. Correct is al jaren een begrip in Rotterdam en omstreken met hun slogan “Als Correct het niet heeft vergeet het dan maar”. Het gebouw was echter voordat het een winkel was een bioscoop.

In november 1935 opent Victoria haar deuren met als eerste film Twaalf Ambachten en Dertien Ongelukken met Laurel en Hardy en Ladies Should Listen. De eigenaar is J.C. Dogterom die het pand laat bouwen (de architect is Jac. Van Gelderen), nadat de voormalige bioscoop, Transvalia Theater, in 1934 door de bouwpolitie afgekeurd is. De bioscoop biedt plaats aan 752 man. Ook biedt het enige tijd een theater functie die, naarmate het bioscoopdoek steeds groter moest worden, verloren ging.

Aangezien de bioscoop niet in het centrum van de stad staat wordt het tijdens het bombardement op 14 mei 1940 gespaard. Tijdens de bezetting moet de bioscoop gedwongen zijn deuren sluiten, maar na de bevrijding worden er weer films getoond.

In de jaren zestig wordt de concurrentie van de nieuwe bioscopen in het centrum in de buurtbioscoop gevoeld. Distributeurs zijn niet langer bereid de nieuwste films er in premiere te laten gaan, wat betekent dat er enkele weken gewacht moet worden op deze films. Met minder inkomsten moet er worden afgeslankt waardoor er minder personeel komt. Toen ook de sfeer veranderde werd er besloten om op 5 januari 1971 de deuren definitief te sluiten. In 1973 vestigde de electronica winkel Correct er zich, maar die is inmiddels verhuisd.

Meer lezen over de Rotterdamse bioscoopgeschiedenis? Steun De Filmkijker en bestel de onderstaande boeken bij Bol.com:

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam

Bekijk ook:

6 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Victoria Theater

 1. Gechte heer,
  Leuk artikeltje en voor uw informatie twee puntjes:
  a. Mijn vader heeft de bioscoop in januari 1971 aangekocht, de verbouwing heeft ruime een jaar geduurd en de winkel is in 1973 open gegaan.
  b. De Bergweg 110 is niet leeg, echter staat wel in de ‘stille’ verkoop. Wij twijfelen nog om daar opnieuw een nieuwe activiteit in te starten of het pand te verkopen c.q. verhuren.
  Met vriendelijke groeten,
  Kitty de JOng

  • Hey Kitty,

   Ik ben een bewoner in de buurt, en ben het een tijdje geweest vanaf mijn studententijd. Ik vind het verhaal van Correct ook geweldig om te horen, en vindt het ook erg jammer dat daar nu geen Correct meer is (ik kwam daar vroeger best vaak om naar de speakers te luisteren ;)). Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat er gaat gebeuren met het gebouw, aangezien het zonde zou zijn als dat zomaar verkocht wordt. Ik ben zelf erg ondernemend, en heb ook paar leuke ideeën om het pand een nieuw leven in te blazen. Dit natuurlijk samen met jullie en de gehele Correct team. Is het goed als ik jouw een keertje een berichtje stuur?

   Mvg,
   Co-rrect work! (hint)

  • Het zijn van die dingen die je ontdekt als je de geschiedenis van de Rotterdamse bioscopen induikt, heb er nog een flink aantal te gaan…

 2. Pingback: De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Colosseum

Leave a Reply

Your email address will not be published.