Krush Groove (1985)

Recensie Krush Groove

De site Complex kijkt al geruime tijd terug naar diverse hip hop klassiekers met hun serie Magnum Opus en interviewt de artiesten achter die nummers. Het is een leuke blik achter de schermen die laat zien hoe zo’n nummer tot stand is gekomen. In de nieuwste video wordt er gekeken naar Rock the Bells van LL Cool J en daarin wordt een fragment getoond van de film Krush Groove, waarin hij een kleine bijrol heeft. Ondanks dat ik redelijk wat hip hop gerelateerde films gezien heb, was dit er eentje die daar niet toe behoorde. Tijd om daar verandering in te brengen.

Review Krush Groove

De film draait om het label Krush Groove, dat met acts als Kurtis Blow en Run DMC aan de vooravond staat van succes. De nieuwe single van Run DMC is niet aan te slepen en de baas van het label Russell Walker (Blair Underwood) heeft niet de financiële middelen om nog meer platen te laten drukken. Alhoewel hij via diverse manieren aan het geld probeert te komen maakt hij uiteindelijk een deal met een louche geldschieter en daarmee beginnen z’n problemen. Onderlinge rivaliteit met andere labels, maar ook spanning tussen Russell en z’n broer Run resulteren in een aantal aanvaringen.

Bespreking Krush Groove

Is Krush Groove een goede film? Nee, totaal niet. Het acteerwerk is over het algemeen slecht, het verhaal extreem simpel en ook visueel springt er maar weinig uit. Desondanks is het een film waar ik erg van heb kunnen genieten. Het toont namelijk een stukje hip hop geschiedenis en zit boordevol met bekende artiesten en optredens. Zo treden New Edition, Sheila E, Run DMC, The Beastie Boys, The Fat Boys en LL Cool J allemaal (soms in de vorm van klein cameo’s) op.

Het verhaal over Krush Groove is gebaseerd op dat van het label Def Jam, dat door Rick Rubin gestart werd in z’n studentenkamer en wat hij samen met Russell Simmons groot wist te maken. Beide heren spelen overigens ook in de film mee. Ten tijde van deze film was er nog geen makkelijke “access” tot deze artiesten. MTV bestond nog maar kort en het zou even duren voordat deze zender hip hop zou spelen. Deze film gaf de kijker een blik in de wereld van rap en deed dat met de grote sterren van die tijd. Als je deze film kijkt voor een goed verhaal dan ben je aan het verkeerde adres, maar als je een kijkje wilt nemen in de keuken van de tweede generatie hip hop artiesten dan is Krush Groove best een vermakelijke film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.