Mijn favoriete podcasts

Beste Podcasts

Als filmliefhebber verslind ik natuurlijk veel films, maar daarnaast luister ik regelmatig naar podcasts. Volgens wikipedia is een podcast “een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds”. Simpel gezegd een on-demand “radio uitzending” dus.

PAZelf gebruik ik de app Podcast Addict om ze te luisteren. Het biedt erg veel functionaliteit, zo kan je er makkelijk podcasts mee toevoegen, nieuwe afleveringen automatisch laten downloaden en ook als je een show geluisterd hebt een aflevering automatisch laten verwijderen. De diverse podcasts die ik luister hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat ik minder vaak muziek heb opstaan.

Een lijstje van m’n favorieten:

Filmjunk Podcast

Filmjunk podcast

Eén van de oudste filmgerelateerde podcasts die er is. Het leuke aan deze show is dat het opgenomen wordt door een stel vrienden in Canada. Het resultaat is een podcast over film waarbij er regelmatig ook persoonlijke verhalen langskomen die niets met films te maken hebben waardoor je ook de verschillende presentatoren beter leert kennen.

I Was There Too

I was there too

Als je graag wilt weten hoe het er aan toe gaat op een filmset dan is I Was There Too een aanrader. Elke week heeft presentator Matt Gourley één of meer gasten die als extra werkten bij een bepaalde film. Ze vertellen over hun ervaring op de set en hoe de sterren zich gedroegen. Het laat een kant van een film zien die je normaal niet leert kennen. De show is relatief nieuw, maar heeft al gekeken naar films als There Will Be Blood, Speed, The Untouchables en Aliens.

Maltin on Movies

Maltin on movies

Leonard Maltin is een bekende Amerikaanse filmcriticus (die je waarschijnlijk wel kent van diverse DVD extra’s waarin hij iets over een film vertelt) die samen met Baron Vaughn elke week een onderwerp kiest (bv. Biopics, Sequels, Food Movies) en daar vervolgens over praat en voorbeelden geeft van goede en slechte films binnen dat onderwerp.

MovieInsiders

Movie Insiders

De enige Nederlandstalige podcast in dit rijtje. Gudo en John geven zeer regelmatig hun mening over recente (maar ook oudere) films, laten hun top 5 lijstjes over een bepaald onderwerp horen en geven in de rubriek Jee/Nee antwoord op een bepaalde stelling.

The /Filmcast

slashfilmcast

Ook deze filmgerelateerde podcast biedt bijna wekelijks recensies van de nieuwste films.

The Canon

The Canon

Devin Faraci en Amy Nicholson kiezen elke week een film uit en hebben een discussie of deze film moet worden gezien als een klassieker die in “The Canon” moet worden gezet of de titel van klassieker niet verdient.

The Drill Down

The Drill Down

Naast films ben ik ook zeer geïnteresseerd in technologie en bij The Drill Down wordt wekelijks gesproken over het laatste nieuws op techgebied en de impact die het kan hebben op de maatschappij.

Reply All

Reply All

Reply All is een show over het internet. Elke aflevering neemt één onderwerp (zoals “heeft de broer van Errol Morris email uitgevonden?” of een interview met de vrouw die Jennicam runde) en geeft door middel van interviews inzicht in dat onderwerp. Dat resulteert in een podcast die erg gevarieerd is.

Serial

Serial

Seizoen 1 van deze extreem populaire podcast is inmiddels afgelopen, maar als je van misdaad documentaires houdt dan is Serial precies dat, maar dan in audiovorm. Presentratice en journalist Sarah Koenig kijkt naar de zaak van Adnan Masud Syed. Syed is veroordeeld voor het vermoorden van z’n ex-vriendin, maar zegt onschuldig te zijn. Ze pluist de zaak tot de bodem uit en praat met veel betrokkenen.

Hollywood Babble-on

Hollywood Babble On

Als je deze podcast zou vergelijken met een tv-programma dan is RTL Boulevard waarschijnlijk de meest toepasselijke, maar dan komisch en een stuk groffer. Regisseur Kevin Smith en Ralph Garman praten elke week over films, geek news en mensen als Justin Bieber, Lindsay Lohan en Kim Kardashian. Erg vermakelijk, waarbij Garman veel acteurs kan nadoen, maar waarbij de grappen/onderwerpen voor sommigen misschien te ver zullen gaan.

Still Untitled: The Adam Savage Project

Still Untitled The Adam Savage Project

Adam Savage (van de Mythbusters) praat met de mannen van Tested over allerlei onderwerpen. Dit kan over koken gaan, het maken van een rekwisiet voor een film of kamperen. Een show waarbij er altijd wel iets te leren valt.

Luister jij naar podcasts en wat zijn je favorieten?

4 reacties op “Mijn favoriete podcasts

  1. Ik heb nog nooit naar een podcast geluisterd, maar het lijkt me wel leuk. Ik heb of neem de rust/tijd niet om er naar te luisteren.

    • Ik zou zeggen download de podcast addict app en luister één van de bovenstaande podcasts als je onderweg bent. Misschien ben je dan helemaal om 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.