21 Years: Richard Linklater (2014)

Recensie 21 Years Richard Linklater

Richard Linklater is misschien wel één van de meest opvallende regisseurs die er is. Als je kijkt naar de films die hij heeft gemaakt lijkt er namelijk geen enkele lijn in te zitten. Hij maakte zijn debut met Slacker, een film die qua structuur anders was dan wat het filmpubliek destijds gewend was. Er was eigenlijk geen echt verhaal en Linklater liet zien hoe een bepaalde gemeenschap er uit zag. Als je kijkt naar z’n films dan zie je dat hij experimentele films gemaakt heeft (Waking Life/A Scanner Darkly), films die spelen met tijd (Before trilogie/Boyhood), komedies (School of Rock, Bad News Bears) en drama’s (The Newton Boys, Bernie). Linklater is een regisseur die vele andere filmmakers wist te inspireren (bijvoorbeeld Kevin Smith/Duplass broers), maar ook de start betekende van succesvolle carrières (waaronder Matthew McConaughey). 21 Years: Richard Linklater is een documentaire die een overzicht probeert te geven van Linklaters indrukwekkende werk.

Review 21 Years Richard Linklater

Matthew McConaughey, Jack Black, Keanu Reeves, Ethan Hawke, Julie Delpy en Billy Bob Thornton zijn slechts enkele acteurs die vertellen over hun ervaringen bij het maken van films met Linklater. Vanaf het eerste “Alright, alright, alright” tot Delpy en Hawke over het plezier dat ze hadden bij het maken van de “Before” films. De verhalen worden ondersteund door fragementen van de films en animaties van de personen die aan het vertellen zijn.

Bespreking 21 Years Richard Linklater

Het is een plezier om te zien hoe de betrokken personen enthousiast over Linklater vertellen en hem eigenlijk allemaal de hemel in prijzen, maar het resultaat is een documentaire waar je uiteindelijk niet echt het gevoel krijgt dat je iets nieuws te weten bent gekomen. Linklater zelf komt niet aan het woord en er wordt constant door z’n filmografie heengesprongen, waardoor er een duidelijke lijn mist. De documentaire Double Play: James Benning and Richard Linklater geeft in dat opzicht meer inzicht in de psyche van de alom geprezen regisseur.

3 reacties op “21 Years: Richard Linklater (2014)

  1. “een documentaire waar je uiteindelijk niet echt het gevoel krijgt dat je iets nieuws te weten bent gekomen” Erg jammer!

    Is de documentaire het bekijken waard als ik alleen Dazed and Confused leuk vind?

    • Het gaat echt over z’n hele carriere en Dazed en Confused komt maar heel kort aan bod. Als je fan bent van de acteurs/actrices die meedoen is het misschien vanuit die optiek leuk om te zien, maar je mist er weinig aan als je ‘m overslaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.