The Maze Runner (2014)

Recensie The Maze Runner

Voordat je ook maar iets leest over The Maze Runner of voordat je de film gaat kijken is het belangrijk om één ding te weten: De film is gebaseerd op een boekenreeks en dit is slechts het eerste deel (de volgende film komt volgens de huidige planning in september uit). Met die kennis in je achterhoofd ben je vervolgens mentaal voorbereid dat The Maze Runner geen echt einde heeft. Start je namelijk wel met die verwachting de film dan kan het nog al een frustrerende ervaring zijn. Nu dat uit de weg is, waar gaat de film eigenlijk over?

Review The Maze Runner

Dylan O’Brien speelt Thomas, die in de opening van de film terecht komt in een groot bosrijk gebied, bewoond door een grote groep jongens. Hij wordt meteen gevangen gezet, kan zich niets meer herinneren en leert in korte tijd de anderen, de regels en omgeving kennen. Er wordt hem verteld dat de muren die om het gebied staan deel uitmaken van een doolhof, die elke dag in kaart wordt gebracht door de zogenaamde “runners”. In de drie jaar dat ze dat hebben gedaan is er nog geen enkele uitgang gevonden. In de nacht verandert het doolhof en je moet zorgen dat je er niet meer in zit aan het einde van de dag omdat het onmogelijk is in het doolhof te overleven. Joshua is echter nieuwsgierig en niet bang om tegen de regels in te gaan. Zal het hem lukken om iedereen te helpen aan het doolhof te ontsnappen?

Bespreking The Maze Runner

Het gevoel dat de film oproept is te vergelijken met die van de serie Lost. Een groep jongens die op een mysterieuze plek is, met onbekende monsters en geen duidelijke uitweg of uitleg. En dat feit weet de film erg goed op te bouwen. Als kijker weet je net zo weinig als de hoofdpersonen en is het maar moeilijk je nieuwsgierigheid te bedwingen en antwoorden op je vragen te willen. De film neemt z’n tijd om alle karakters te introduceren, alsmede de politieke balans binnen de groep en de strikte regels die worden gehandhaafd. Daardoor leef je al snel met Joshua mee, maar begrijp je ook de dreiging die sommige in zijn persoon voelen. Tegen het einde beantwoordt de film een aantal belangrijke vragen, maar zoals gezegd, legt het ook een paar nieuwe neer en het is dan ook afwachten wat het tweede deel zal gaan brengen. Met deze solide opener van deze filmserie kijk ik er alvast naar uit.

7 reacties op “The Maze Runner (2014)

  1. Ik heb deze gisteren toevallig gezien. Leuke film! En ik wist dus niet dat er een deel 2 op komst is dus ik werd wel verrast aan het einde ja… 🙂 Overigens was het in de versie die ik heb gezien Thomas die als nieuweling in het gebied komt, de regels overtreed en het doolhof in gaat 🙂

    • Hahaha, volgens mij heb ik met een half oog naar het IMDB overzicht zitten kijken 😉

      Voor je het weet is het september. Ik kijk er wel naar uit.

  2. Pingback: Recensie - Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.