De vraag van de week: Luister je naar filmmuziek?

Vraag van de week

Toen ik jonger was kon ik niet zo veel films kijken als ik nu doe. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik altijd zo kon genieten van het luisteren naar soundtracks van films. Het is iets wat ik inmiddels niet meer doen. Als ik nu een film kijk valt de muziek me vaak niet eens op (wat ik positief ervaar omdat het betekent dat het een geheel met de rest van de film vormt) en als je me nu zou vragen om een aantal goede filmgerelateerde soundtracks te noemen zou ik er denk ik maar weinig kunnen noemen. De vraag van deze week:

Luister je naar filmmuziek en wat zijn je favorieten?

Als ik zelf m’n favorieten op moet noemen dan zijn het vooral de oudere aangezien ik die destijds graag luisterde:

huntHunt for Red October soundtrack

De reden dat ik zo van deze soundtrack hou is het bombastische er van. De muziek bestaat voornamelijk uit een Russisch mannenkoort dat een erg krachtige performance neerzet. Een soundtrack waar ik nog steeds mee kan zingen, ook al heb ik geen idee waarover er gezongen wordt.

framedWho Framed Roger Rabbit soundtrack

Een leuke film en de muziek er van was extreem vrolijk en slaagde er altijd in om me op te vrolijken.

etE.T. soundtrack
Hiermee laat ik m’n leeftijd wel een beetje zien, maar had deze soundtrack op een LP. Toen ik m’n eigen platenspeler kreeg luisterde ik er erg veel naar. Net zoals de film neemt de muziek me terug naar m’n jeugd.

adagioAdagio for Strings
Alhoewel je misschien denkt dat dit niets met films te maken heeft, was het juist een film die me deze prachtige muziek liet horen. Het werd gebruikt als openingsmuziek in de Al Pacino film Sim0ne (die overigens niet goed was). De hoeveelheid emotie in de muziek raakte me diep.

onceOnce soundtrack
Eén van die films waarbij de muziek net goed is als de film zelf. Glen Hansard en Marketa Irglova maakten samen prachtige muziek. Alhoewel het me nooit gelukt is wil ik ooit nog Falling Slowly op de piano kunnen spelen.

Luister je naar filmmuziek en wat zijn je favorieten?

12 reacties op “De vraag van de week: Luister je naar filmmuziek?

 1. Soms luister ik wel eens naar film-muziek. Sowieso musicals zoals Grease, High School Musical en The Sound Of Music. Maar ook de soundtracks van Harry Potter luister ik graag.

 2. Het ligt vooral aan de mate waarin de muziek gebruikt wordt of het me opvalt of niet, scores heb ik niet zoveel mee – vond die van Gone Girl en Black Swan wel prachtig maar zou het niet op m’n telefoon zetten. ‘Lost Stars’ uit Begin Again ben ik nu geobsedeerd mee, ook vind ik de muziek uit Moulin Rouge en Sucker Punch het luisteren waard als ze langskomen.

  • Ja, ik vind de muziek van Moulin Rouge ook fantastisch, heerlijk die mix van verschillende nummers. Eentje die me ook opviel was het stukje dat Scarlett Johansson zingt in Her. De muziek in Begin Again was goed, maar ik bleef het onbewust maar vergelijken met Once en vond het niet van hetzelfde nivo…of ik kan beter zeggen dat het me minder aansprak.

 3. Ik luister heel veel filmmuziek/soundtracks. Mijn favorieten:

  – Pirates of the Caribbean
  – Tron: Legacy
  – Pulp Fiction
  – Reservoir Dogs
  – The Bodyguard

  • Tron heb ik heel veel goeds over gehoord en die van Pulp Fiction is er eentje die ik vergeten was. Die is ook erg goed.

 4. Pingback: Vraag van de week: Wat zijn jouw favoriete filmcomponisten? | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.