Selma (2014)

Recensie Selma

Een titel als Selma zal maar weinig mensen iets zeggen. Is het de naam van een persoon of een schip? We hebben hier maar weinig kennis van de Amerikaanse geschiedenis. Toch zullen de meesten Martin Luther King echter wel kennen dankzij z’n bekende “I have a dream” speech en z’n schokkende einde. De voorvechter van gelijke rechten voor de gekleurde bevolking ten tijde van rassenscheiding is het onderwerp voor deze film. En Selma is het stadje waar het grootste gedeelte van deze film zich afspeelt.

Recensie Selma

Martin Luther King stond, net als Ghandi, bekend voor z’n geweldloze optreden met als doel op die manier verandering teweeg te brengen. Na al vele successen heeft hij en z’n team het stadje Selma gekozen om daar hun volgende protest te houden. De stad is gelegen in het zuiden van Amerika waar de walm van slavernij nog steeds over de bevolking ligt. Het gevolg is dat het voor iemand met een donkere huidskleur onmogelijk wordt gemaakt om van het stemrecht gebruik te maken en op die manier te zorgen voor verandering. Dat is waar King in dit geval om wil “strijden”, maar omdat hij maar weinig ondersteuning krijgt, ondanks het feit dat hij pas de Nobelprijs voor de vrede heeft ontvangen en direct contact heeft met de president van Amerika is het een moeilijke en ook zeer gevaarlijke strijd.

Recensie Selma

David Oyelowo, die voor zijn rol als King in deze film een Oscarnominatie kreeg, is een overtuigende aanwezigheid. Hij weet overtuigend leiding te geven en vurige speeches de problemen en de bijbehorende pijn over laten komen. Een man die bereid is alles op het spel te zetten, inclusief zijn leven, om uiteindelijk verandering teweeg te kunnen brengen, met als climax een mars van Selma naar Montgomery om de grondwettelijke rechten te laten gelden.

Selma is daarmee een indrukwekkend stukje historie dat zeer fraai in beeld gebracht wordt en je aan het denken zet over het feit of we allemaal echt zo modern zijn als we denken. Met 128 minuten is de film misschien net iets te lang, maar desondanks een belangrijke film die gezien moet worden.

6 reacties op “Selma (2014)

    • Die kans zit er zeker in, helemaal als er gewonnen wordt natuurlijk. Wat ik zeg, het is een mooi gemaakt stukje geschiedenis.

  1. Dit soort films zijn slecht voor mijn hart. De woede en gevoel van onmacht houden mij volledig in de greep. Ik moet mij altijd wel even mentaal voorbereiden om zo’n film te gaan kijken. Ik had dat ook bij Fruitvale Station.

Leave a Reply

Your email address will not be published.