De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lutusca

Verdwenen bioscoop Lutusca

Mijn reis door de bioscoopgeschiedenis gaat door, met deze keer een grote bioscoop die in het centrum van Rotterdam, vlakbij het Centraal Station stond: Lutusca.

Tijdens de oorlog waren een aantal bioscopen vernietigd tijdens het Rotterdamse bombardement: Lumière, Tuschinski theaters en Scala. Rotterdam begon aan de wederopbouw en dit resulteerde initieel in diverse noodgebouwen. De exploitanten van de bioscopen hadden graag allemaal een eigen noodgebouw gehad, maar waren te laat met de aanvraag daartoe. Wanneer ze echter samen wilden werken, zou de gemeente één noodgebouw toestaan. Het gebouw mocht 1000 stoelen hebben en moest in 1961 verdwenen zijn.

De bouw van de nieuwe bioscoop, ontworpen door architect Hermans, begon op 20 maart 1946 en op 18 december 1946 kon de bioscoop zijn deuren openen, met 999 stoelen, op het Kruisplein. The Four Feathers was de eerste film die er draaide. De naam Lutusca is een combinatie van de namen van de eerdere bioscopen. In september 1959 sloot de bioscoop zijn deuren op last van de gemeente. De locatie heeft de afgelopen jaren een grondige verbouwing gehad. Het is nu een plein, met daaronder een grote parkeergarage.

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam

Met speciale dank aan het Groothandelsgebouw voor het mogen fotograferen vanaf dit gebouw.

Bekijk ook:

12 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Lutusca

 1. Jammer dat die er niet meer is. Elke ochtend als ik nu met mijn fiets uit de fietskelder van CS kom kijk je uit op een gebouw dat toegang biedt naar de parkeergarage. Beetje jammer als je het mij vraagt. Of kies voor een brede zichtlijn of zet er een gebouw neer dat de aandacht trekt. Het terugbouwen van die bioscoop was wel mooi geweest 🙂 Weer wat geleerd over Rotterdam vandaag, fijn…

  • Ja, inderdaad jammer. Heb geen foto’s van de binnenkant kunnen vinden, maar ben echt benieuwd hoe dat er uit zag. Dat gebouw is inderdaad weinig opvallend.

   De geschiedenislessen over Rotterdam gaan volgende week weer verder 😉

  • Als ik niet aan dit project was begonnen had ik het ook niet geweten. Heb ook veel geleerd en het is tot nu toe erg leuk geweest om te doen.

 2. Pingback: De “verdwenen” bioscopen van Rotterdam: Scala / Cinerama | De Filmkijker

 3. Lutusca was een bioscoop die qua stijl te vergelijken was met Arena en Capitol.
  Ook in Lutusca speelde voor het begin van de film een theaterorkest in de”bak”.
  Ik meen me te herinneren dat de dirigent van dat orkest Freddy Salten was. Later heette hij Alfred Salten want hij was toen dirigent van een symfonie-orkest in het noorden van het land (Waarschijnlijk de Groninger Orkestvereniging.)
  Ook Arena had een dirigent die later een symfonie-orkest dirigeerde: Anton Kersjes.

 4. Ik heb veel films in Lutusca gezien. De eerste was ‘King Solomon Mines’ begin jaren vijtig. Dan ook “Vera Cruz’ in 1955, met Gary Cooper en Burt Lancaster. Gary Cooper was, naar ik vrijwel zeker weet, bij de première. Dan zag ik er ‘The true and the brave’ een in Nederland opgenomen oorlogsfilm met Clark Gable. En misschien ook ‘Gone with the wind’ . Maar dat kan ook in Lumière zijn geweest.
  Mijn vrienden en ik gingen graag naar Lutusca. Hetv was een ruime bioscoop met rood beklede stoelen.

 5. De originele titel voor deze film is “Betrayed” (1954) met Clark Gable, Lana Turner en Victor Mature.
  Deze film is te koop op DVD bij Amazon.co.uk.

  • Oh,ja en deze film is in Delft opgenomen.
   “The True And The Brave” is de Amerikaanse titel van deze film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.