Vraag van de week: Lees je filmgerelateerde boeken?

Vraag van de week

Het is weer een nieuwe week, wat ook een nieuwe vraag betekent. Boeken zijn over het algemeen niet m’n ding. Reden hierachter is de gedachte dat in de tijd dat ik een boek kan lezen ik ook meerdere films had kunnen zien. Toch zijn er van die momenten dat je wat anders wilt doen dan voor een scherm zitten en dan bieden boeken een leuke afleiding.

Ik koop eigenlijk nooit boeken die het verhaal van de film vertellen, maar na het zien van The Diving Bell and the Butterfly (prachtige film overigens) moest ik wel het boek lezen. Als ik verder naar m’n boekenplank kijk staan er naast oude studieboeken (geen idee waarom ik die nog bewaar) eigenlijk alleen filmgerelateerde boeken. Logisch om daar dan deze week ook een vraag over te stellen:
Lees je filmgerelateerde boeken en zo ja, wat zijn je favorieten?

Dit zijn mijn favorieten:

Shrek: The Art of the Quest

Ik ben geen groot Shrek fan (de films zijn leuk, maar voel nooit de drang om ze te herkijken), maar dit boek is wel erg mooi. Het laat erg viel concept art zien en ook hoe zo’n film gemaakt wordt. Heerlijk om door die bladzijden te bladeren.

 

 

great-movies-roger-ebert-paperback-cover-artamfilmlegaceaganRoger Ebert Great Movies en America’s Film Legacy

De informatie in deze boeken is waarschijnlijk ook online makkelijk te vinden, maar het is heerlijk om na het zien van een oudere film om deze boeken er bij te pakken om wat achtergrond informatie te lezen om zo meer over de film te weten te komen.

TASCHEN’s 100 All-Time Favorite Movies

Dit is een boek waarvan ik eigenlijk nog wil kunnen zeggen dat ik alle films die er in staan gezien heb. Waarschijnlijk ben ik al redelijk ver (nog gecontroleerd), maar het is een groot, mooi boek met grote pagina vullende foto’s met daarbij begeleidende tekst die je meeneemt door de geschiedenis van film in de verschillende decennia.


Fantasie, Illusie en Betovering

Als je m’n recente artikelen gezien hebt over de verdwenen bioscopen van Rotterdam dan zal deze titel je niet onbekend voorkomen. Dit boek is een onmisbare bron geweest voor het vinden van informatie over de geschiedenis van het Rotterdamse bioscoopbedrijf.

 

Volgens Verhoeven
Volgens Verhoeven

Paul Verhoeven deelt zijn mening over diverse klassieke films en vertelt daarbij regelmatig ook over z’n eigen ervaringen. Een heerlijk boek om te lezen en toen ik op zoek was naar een plaatje van het boek zag ik dat er inmiddels ook een vervolg van is (Meer Verhoeven), die ik dan ook meteen heb besteld.

Lees je filmgerelateerde boeken en zo ja, wat zijn je favorieten?

10 reacties op “Vraag van de week: Lees je filmgerelateerde boeken?

 1. Ja, vroeger wel vaker dan nu, bijvoorbeeld Screams & Nightmares over Wes Craven. Ik heb ook een boek over Kevin Williamson waarin wordt verteld hoe zijn films als Scream en I Know What You Did Last Summer tot stand zijn gekomen.

  • Dus boeken die specifiek gaan over bepaalde films. Toch interessant om meer te weten te komen over hoe zulke films gemaakt zijn.

 2. Ik heb een paar biografieën gelezen, die van Bruce Campbell en stuntman Vic Armstrong zitten vol leuke anekdotes over Hollywood. Understanding Movies van Louis Gianetti is heel goed (en duur) over filmtechnieken en Bambi vs. Godzilla van David Mamet geeft een botte maar boeiende over hoe de filmindustrie te werk gaat.

  • Op basis van je bericht kwam ik het animatie filmpje Bambi Meets Godzilla tegen, wat blijkbaar erg bekend is binnen de animatiewereld. Bizar filmpje.
   Dat boek is er misschien eentje die ik wel ga lezen, klinkt interessant.

 3. ja ik “lees” wel wat filmgerelateerde boeken. Maar voornamelijk voor de plaatjes:) Ik heb het Wes Anderson boek en boek over de film The curious case of Benjamin Button. Verder heb ik 501 filmregisseurs en 501 filmsterren.

  • Dat Wes Anderson boek staat ook nog op mijn verlanglijstje en die van The Curious Case heb ik wel eens bij de Slegte zien liggen, zag er ook mooi uit. Die 501 serie ken ik niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.