Vraag van de week: Welke films maakten indruk/hebben je beïnvloed?

Vraag van de week

Recentelijk vroeg ik wat jouw eerste bioscoopervaring was en dat zat me aan het denken over de indruk die films op je kunnen maken. Die is waarschijnlijk het grootst als je nog jong bent, maar zo af en toe weten films dat nog steeds te bereiken.

De vraag van deze week:
Welke films maakten veel indruk/hebben je beïnvloed?

Ik moet toegeven dat er waarschijnlijk geen films zijn die m’n gevoel voor hele lange tijd beïnvloed hebben (zoals jaren een trauma overhouden aan een horrorfilm), maar de onderstaande films hadden zeker net na het zien van ze veel invloed op me. Het zijn van die films waar je zo erg meeleeft dat je het gevoel hebt er deel van uit te maken of waar je een sterke identificatie met de hoofdpersoon voelt. Dit zijn een aantal voorbeelden van films (voornamelijk uit m’n jeugd):

Bruce Lee
Bruce Lee films

Toen ik jong was maakte Bruce Lee veel indruk en probeerde ik hem natuurlijk na te doen. Dat betekende op een gegeven moment dat ik de films niet meer mocht kijken, omdat m’n zus de andere “vechter” was. Een reactie die ik best kan begrijpen.

Nico

Nico (of een aantal andere vroege Steven Seagal films)

Meestal na het zien van zijn films in de bioscoop had ik het gevoel op weg naar huis dat ik iedereen aankon en niemand iets moest proberen. Ik heb (gelukkig) nooit uit hoeven te vinden of dat echt het geval was.

Limitless

Limitless

De manier waarop de drug in de film werkte, waarbij je je volledige hersencapaciteit kan gebruiken, met z’n felle kleuren en het veranderen in een geniaal persoon wist een plezierig gevoel op te wekken. Na het zien van de film had ik even het gevoel dat ik tot alles in staat was.

Donnie Darko

Donnie Darko

Deze film staat om een andere reden in de lijst. Het wist in zoverre indruk te maken dat ik er nog dagen over moest nadenken.

collapse_3

Collapse

Deze documentaire waarin Michael Ruppert over de toekomst praat is er eentje waarvan ik hoop dat hij geen gelijk blijkt te hebben. Het feit dat de wereld zo afhankelijk is van olie en de gevolgen op het financiële systeem als het op is één van de meest angstaanjagende gedachtes.

Welke films maakten veel indruk/hebben je beïnvloed?

10 reacties op “Vraag van de week: Welke films maakten indruk/hebben je beïnvloed?

 1. Harry Potter! De boekenserie heeft me echt veel beïnvloed, de films missen een hoop belangrijke details en dat is wel jammer. En The Green Mile. Heb hem één keer gezien en maandenlang nachtmerries van gehad.

  • Op welke manier heeft Harry Potter je beïnvloed?

   Kan me voorstellen dat Green Mile zo’n indruk achtergelaten heeft, is een heftige film!

 2. De Karate Kid en Backt to the furefilms in eerste instantie. Bij karate kid dacht ik ook iedereen in elkaar te kunnen slaan. Back to the future was zo gaaf omdat er met tijd werd gespeeld.

  Later maakte Nell indruk op me. Zo een beetje de eerste ‘alternatieve’ film die ik heb gezien. Jodie Foster was ook grandioos in die film.

  • Hahaha, dus dat effect hebben vechtfilms op meerdere mensen 😉

   Nell ken ik wel, maar heb ik nooit gezien. Ze speelde wel erg goed in de trailer (toen keek ik nog wel trailers)

 3. Nostra, wat stel je steeds lastige vragen! 😉 Ik ga voor Enemy, want dat is de eerste film sinds een lange tijd die nog dagen in mijn hoofd bleef zitten.

  Magnolia, Chasing Amy en Almost Famous maakten veel indruk, omdat dat 3 films zijn waarbij ik herinnerd werd waarom ik zo van films hou. Ik kan het gevoel niet echt omschrijven, maar er zit veel hart in die films.

  • Hahaha, ik zal binnenkort een makkelijke vragen 😉

   Enemy is inderdaad zo’n film en daar hou ik wel van! Zoals je weet heb ik Almost Famous vorige maand voor de eerste keer gezien en vond hem ook goed. Het is al veel te lang geleden dat ik Magnolia gezien heb, maar wel eentje die ik heel erg graag weer opnieuw wil zien.

 4. The Act Of Killing was wel een meest indrukwekkende film/documentaire die ik in de afgelopen jaren heb gezien. Gravity op een IMAX was ook een ervaring als geen ander.

  • Ja, die documentaire wordt je stil van. Nog eentje die dat doet is Dear Zachary. Als je er nog niets over gehoord hebt gewoon blind kijken en ik weet bijna zeker dat je na het zien met een hoop emoties zit.

   Gravity was inderdaad fantastisch. Ben daar speciaal nog een tweede keer voor naar de bioscoop geweest.

 5. Se7en! Ja, het slot… Ik voelde echt de pijn van David en zijn drang om wraak te nemen. Ik was er wel even stil van.

  En een film die een beetje invloed op mij heeft gehad is Fast & Furious 5. Ik heb er altijd problemen mee om mij aan de snelheid te houden als ik zo’n film in de bioscoop heb gezien en weer terug naar huis rijd 🙂

  • Dat is inderdaad ook zo’n film die je bijblijft.

   Begrijp dat helemaal na zo’n film 🙂 Aangezien je ook van games houdt, ik had dat heel erg sterk nadat ik voor de eerste keer Burnout had gespeeld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.