Jupiter Ascending (2015)

Recensie Jupiter Ascending

De Wachowski’s lijken geen veilige films te willen maken. Ze willen groots denken, andere concepten en spektakel naar het scherm brengen. Dat resulteert soms in films die alom geliefd zijn, zoals The Matrix (waarin de realiteit niet was wat leek), maar soms ook een publiek erg verdelen, zoals Cloud Atlas (een verhaal dat zich over eeuwen heen afspeelde).

Met Jupiter Ascending laten ze weer die durf zien. Door een verhaal te nemen dat als kostuumdrama ook zou werken, spectaculaire actie zoals je van ze gewend bent, kostuums die zouden passen in een Tarsem Singh film en overgoten met een science fiction saus, is het een film geworden die gemaakt is om in de bioscoop te worden beleefd.

Review Jupiter Ascending

Jupiter Jones (Mila Kunis) is een Russische die illegaal in Amerika woont en werkt. Ze komt onverwacht in aanraking met een mens/wolf hybride, Caine Wise (Channing Tatum) en komt er achter dat ze een belangrijke rol in het universum blijkt te spelen. Een familie die als goden leeft willen haar allemaal hebben en langzaam komt ze er achter waarom dat precies is.

Bespreking Jupiter Ascending

Met indrukwekkende (CGI) sets, die doen denken aan Rome in de ruimte, vol kleur en pracht is het een film die indruk maakt. De ruimte is hier geen plek van strak, functioneel ontwerp, maar van extravagantie.

Jupiter wordt daar in meegenomen door Caine . Met z’n anti-zwaartekracht laarzen (vergeet hoverboards, geef mij die maar) kan hij in de lucht schaatsen en laten de Wachowski’s zien dat ze weten hoe ze actie in beeld moeten brengen tijdens een groot gevecht in de skyline van Chicago. De gehele film zit vol met dat soort momenten waardoor dit naast een drama ook een heerlijke actiefilm is. Niet alle concepten zijn even sterk (bijvoorbeeld een verhaal over bijen en de “McGuffin” waar het allemaal om draait), maar als je daar langs kan kijken biedt Jupiter Ascending precies wat je van deze regisseurs kan verwachten: Meer dan twee uur spektakel. En dat soort films moeten er ook zijn.

14 reacties op “Jupiter Ascending (2015)

  • Het is wel een science fiction film, dus vraag me af of je in dat geval hier van zal genieten. Ik heb dat in ieder geval wel gedaan.

 1. Ik weet het niet hoor, ik heb die trailer nu al een aantal keer voorbij zien komen in de bioscoop en iedere keer schiet ik weer in de lach om de afgezaagde bullshit die ik daarin voorbij zie komen. Ach, ik ga gewoon zelf ook eens kijken en dan kom ik er later nog wel op terug.

  • Zelf ga ik altijd zonder trailers te zien en had geen verwachtingen van te voren. Las in andere recensies over dat het soapy zou zijn en dat kan ik begrijpen, maar zoals gezegd, dit is een heerlijke film om op het grote doek te zien. Natuurlijk kan jouw ervaring geheel anders zijn, maar hoop dat je er net zo van weet te genieten.

 2. Mooie spektakelfilm met de verkeerde mensen in de hoofdrol. Een film met veel meer de nadruk op de Russische familie van Kunis, Sean Bean en de drie andere bounty hunters zou denk ik een stuk beter zijn geweest. Kunis, Tatum en Redmayne zaten allemaal net in mijn irriatiezone.

  Wat me ook opviel was de vertaling die af en toe helemaal er naast zat. Imminent is niet hetzelfde als onvermijdelijk en er waren meer van deze.

  • Tsja, er zijn meerdere verhalen in dit universum te vertellen en ze hebben voor deze gekozen. Kan die irritatie begrijpen, al heb ik dat niet met deze acteurs/actrices (heb dat bijvoorbeeld bijna altijd met Meryl Streep).

   Dat van die ondertiteling is me ook opgevallen ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.