De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Arena

Bioscoop Arena roxy

Bioscoop Roxy bw2
Alhoewel de meesten deze locatie (op de Kruiskade) waarschijnlijk zullen kennen als het muziekpodium Nighttown (en later Watt), waar destijds vele concerten werden gegeven, was het daarvoor tientallen jaren een bioscoop, die ook tijdens de tweede wereldoorlog is blijven staan.

Na het succes met zijn W.B.Theater aan de Nieuwe Binnenweg besluit Karl Weisbard in 1930 een tweede bioscoop te openen aan de Kruiskade: Roxy Theater. Het gebouw wordt ontworpen door Jac Van Gelderen. De bioscoop heeft 1000 zitplaatsen en opent op 31 mei. Naast films worden er kleine operettes opgevoerd.

Bioscoop Roxy bw

Omdat het niet wil lukken om deze bioscoop winstgevend te maken verkoopt Karl Weisband het theater echter aan Ed Spits in 1936 en wordt het verbouwd tot Arena.

Bioscoop Arena rond 1950, met reclame voor de film “De Dijk is Dicht”, met Kees Brusse in de hoofdrol:


In 1939 wordt het echter weer van de hand gedaan en worden er alleen bioscoopvoorstellingen gehouden. Gedurende de oorlog vonden er alleen toneelvoorstellingen plaats, maar vanaf 1945 werd het tonen van films weer hervat.

Arena Theater rond 1956:


Bioscoop Arena in 1966:

Arena na een verbouwing:

De foyer van de bioscoop:
Arena foyer

En de zaal:
arena zaal

Foto rond 1967 toen Billion Dollar Brain speelde (onder de Nederlandse titel Geheime Zending voor Finland)


Links Arena, gezien vanuit het parkje ernaast:

In 1988 veranderde Arena in discotheek/poppodium Nighttown. Dat ging in 2006 failliet. In 2008 werden de deuren weer geopend onder de naam Watt, ook weer een poppodium. Helaas gaat dat in juni 2010 ook failliet. In december 2013 opende supermarkt Amazing Oriental er zijn deuren.

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
maurisdumas.nl
Blad Film

Bekijk ook:

5 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Arena

    • Dat afhaalrestaurant daarnaast is goed, eet daar regelmatig. En de supermarkt op de huidige plek heeft een prima assortiment. 🙂

  1. Voor 1988 was het ook een concertzaal.
    Ik kan me herinneren dat ik daar in ieder geval Frank Tovey (Fad Gaget), Comsat Angels en Clan of Xymox heb gezien. Misschien ook Dead Can Dance (maar dat kan ook al in Nighttown zijn geweest.
    Ik kan me ook de garderobe nog herinneren. ‘Verkoop en gebruik van harddrugs verboden’ en dan daaronder de menulijst voor hash en weed

Leave a Reply

Your email address will not be published.