Bullets over Broadway (1994)

Recensie Bullets over Broadway

Woody Allen is waarschijnlijk één van de hardstwerkende regisseurs in de filmindustrie. Hij levert jaarlijks een film op. Met zoveel kwantiteit gaat dat af en toe ten koste van de kwaliteit, maar er zitten regelmatig pareltjes tussen (zoals recent Midnight in Paris en Blue Jasmine). Is Bullets over Broadway daar eentje van?

Recensie Bullets over Broadway

Allen slaagt er altijd in om z’n films vol te stoppen met een indrukwekkende cast en daarop is deze film geen uitzondering. John Cusack, Dianne Wiest, Jennifer Tilly, Chazz Palminteri, Rob Reiner en Jim Broadbent zijn slechts enkele bekende namen. Het verhaal gaan over David Shayne (John Cusack), een schrijver van toneelstukken die moeite heeft om z’n werk op toneel te krijgen. Zijn producer weet echter aan de nodige financiën te komen, maar daar hangt wel één groot nadeel aan: het geld komt van een gangster die geëist heeft dat zijn vriendin Olive Neal (Jennifer Tilly) een grote rol in het stuk moet krijgen. David gaat daar tegen z’n zin in mee akkoord en de productie kan in gang worden gezet. De acteurs worden aangenomen en met de verschillende ego’s blijken de repetities niet altijd makkelijk te zijn. Zo bemoeit de aggressieve bodyguard van Olive (Chazz Palminteri, die bekend staat om z’n gangsterrollen) zich constant met het toneelstuk en probeert de diva Helen Sinclair (Dianne Wiest) haar rol groter en beter te maken zodat ze in de spotlight kan blijven.

Recensie Bullets over Broadway

Allen weet met Bullets over Broadway het creatieve proces, inclusief de frustraties die daarmee gepaard gaan, goed in beeld te brengen. De sfeer van de jaren twintig komt in de sets en kostuums prachtig terug. Door het verhaal over het produceren van een toneelstuk te vermengen met de typische kenmerken van gangsterfilms, levert dit een vermakelijke komedie op. Met z’n vele kleurrijke karakters is Bullets over Broadway dan ook één van de betere Woody Allen films. Het verbaast dan ook niet dat de film destijds een hoop Oscar-nominaties wist te krijgen, waarvan er eentje (best supporting actress) verzilverd werd.

7 reacties op “Bullets over Broadway (1994)

Leave a Reply

Your email address will not be published.