De vele gezichten van… Robert Duvall

De vele gezichten van Robert Duvall

Het wekelijks in elkaar zetten van de “Vele gezichten van…” kost redelijk wat tijd. Je hebt niet in een paar minuten alle foto’s van de films waar een acteur of actrice in gespeeld heeft. Vooral oudere acteurs hebben zo veel films op hun naam staan dat om daar de tijd voor te vinden regelmatig moeilijk wordt. Robert Duvall is daar eentje van. Ik wilde al geruime tijd een artikel over hem doen en kon eindelijk de tijd er voor vinden. De eerste keer dat ik me hem herinner is in één van m’n favoriete films, Falling Down, waarin hij een politieagent speelt die op het punt staat om met pensioen te gaan en hij aan de slag moet aan een zaak waarbij een man problemen door heel de stad veroorzaakt. Hij wist dat karakter op zeer sympathieke manier neer te zetten. Hij liet een bepaalde charme zien die ik kon waarderen. Met 142 titels op zijn naam heeft hij al een lange, indrukwekkende carriere. Tijd om naar zijn vele rollen te kijken.

Robert Duvall werd op 5 januari 1931 geboren in San Diego, Californië. Hij groeide op aan de oostkust. Z’n vader was een marine admiraal. Hij studeerde in 1953 af en was tijdens de Koreaanse oorlog soldaat. In het leger acteerde hij in een toneelstuk van de komedie “Room Service”. In 1955 deed hij een acteerstudie bij de Neighborhood Playhouse School of Theater in New York. James Caan, Gene Hackman en Dustin Hoffman waren z’n klasgenoten waarmee hij ook samenwoonde. Alhoewel hij in het theater begon verscheen hij ook in verschillende TV-shows. Zijn eerste filmrol was in 1962 in To Kill a Mockingbird. Gedurende zijn carriere werd hij zes maal genomineerd voor een Oscar en won hij het beeldje voor zijn hoofdrol in Tender Mercies.

Overzicht rollen Robert Duvall

Klik voor een grotere versie


Van links naar rechts: “Alfred Hitchcock Presents”, “Naked City”, To Kill a Mockingbird, “Route 66”, “The Twilight Zone”, Captain Newman – M.D., “The Outer Limits”, “The Fugitive”, “Voyage to the Bottom of the Sea”, The Chase, “The Time Tunnel”, “Combat!”, Countdown, Cosa Nostra – Arch Enemy of the FBI, “The Wild Wild West”, “Run for Your Life”, The Detective, Bullitt, True Grit, The Rain People, “The F.B.I.”, MASH, The Revolutionary, THX 1138, The Godfather, Tomorrow, The Great Northfield Minnesota Raid, Joe Kidd, Lady Ice, Badge 373, The Outfit, The Conversation, The Godfather: Part II, Breakout, The Killer Elite, The Seven-Per-Cent Solution, Network, The Eagle Has Landed, The Greatest, The Betsy, Invasion of the Body Snatchers, Apocalypse Now, The Great Santini, Ike: The War Years, True Confessions, The Pursuit of D.B. Cooper, Tender Mercies, The Terry Fox Story, The Stone Boy, The Stone Boy, The Natural, The Lightship, Waylon Jennings: America, Belizaire the Cajun, Let’s Get Harry, Hotel Colonial, Colors, “Lonesome Dove”, The Handmaid’s Tale, A Show of Force, Days of Thunder, Rambling Rose, Convicts, Newsies, The Plague, Stalin, Falling Down, Geronimo: An American Legend, Wrestling Ernest Hemingway, The Paper, Something to Talk About, The Stars Fell on Henrietta, The Scarlet Letter, A Family Thing, Phenomenon, Sling Blade, The Man Who Captured Eichmann, The Apostle, The Gingerbread Man, Deep Impact, A Civil Action, Gone in Sixty Seconds, A Shot at Glory, The 6th Day, John Q, Assassination Tango, Gods and Generals, Open Range , Secondhand Lions, Kicking & Screaming, Thank You for Smoking, “Broken Trail”, Lucky You, We Own the Night, Four Christmases, The Road, Get Low, Crazy Heart, Seven Days in Utopia, Jayne Mansfield’s Car, Hemingway & Gellhorn, Jack Reacher, A Night in Old Mexico, The Judge

Wat is jouw favoriete Robert Duvall film?

Lees ook:

8 reacties op “De vele gezichten van… Robert Duvall

  1. Dat is zeker een hele lijst. Veel films heb ik er niet van gezien. The Conversation is een fantastische film, maar ik kan mij Duvall niet herinneren. Apocalypse Now & The Godfather natuurlijk wel. De enige andere film waar ik een warme (nostalgische) gevoelens bij krijg is dan The Natural.
    Welke Duvall film zou jij noemen als favoriet?

    • The Conversation is inderdaad goed in elkaar gezet en ik zou ‘m ook weer opnieuw moeten kijken. Het is natuurlijk vooral een Gene Hackman film.

      Mijn favoriet? Het is een moeilijke keuze, maar heb wel een zwak voor zijn rol als sympathieke agent die op het punt staat met pensioen te gaan in Falling Down.

Leave a Reply

Your email address will not be published.