The Interview (2014)

Recensie The Interview

Als er één ding is waar The Interview om zal worden herinnerd is het de controverse om de film heen en niet de film zelf. De afgelopen weken werd bekend dat Sony gehackt was door een groep die zich de “Guardians of Peace” noemden. Daarbij werd er een zeer grote hoeveelheid aan bedrijfsgegevens buitgemaakt. Het resulteerde in films die op internet verschenen voordat ze in de bioscoop draaiden, allerlei bedrijfsgevoelige informatie die werd verspreid, zoals emails en persoonsgegevens en er volgden diverse dreigementen. Het belangrijkste dreigement waren aanslagen op bioscopen die The Interview zouden vertonen. De groep hackers zou een relatie hebben met Noord Korea en aangezien deze film gaat over het vermoorden van de leider van het land, Kim Jung Un, zou dat de reden zijn dat de hack plaats heeft gevonden.

Initieel gaf Sony toe aan de hackers en liet weten dat de film niet meer uit zou komen. Zelfs president Obama reageerde daarop en zei dat dat een onverstandige keuze was. Op kerstavond maakte Sony echter bekend dat de film in Amerika per direct beschikbaar zou zijn op diverse online platformen als Youtube, Google Play en Xbox. Het is uniek te noemen dat zo’n “grote” film op deze manier aan de consument wordt aangeboden. Het betekende voor Sony financieel succes. Dat zou het wel eens de deuren kunnen openen voor het vaker releasen van grote films op deze manier. Het zou eindelijk de keuze aan de consument geven om de film meteen thuis te kijken of naar de bioscoop te gaan. Maar terug naar The Interview. Is de ophef rond de film gerechtvaardigd?

Recensie The Interview

Dave Skylark (James Franco) is een erg succesvole TV-presentator die bekend staat om z’n Boulevard-achtige interviews (met gasten als Eminem, Rob Lowe en Joseph Gordon-Levitt). Samen met z’n vriend en producer Aaron Rapaport (Seth Rogen) heeft hij er jaren aan gewerkt om de show een succes te maken. Wanneer hij hoort dat Kim Jung Un een grote fan van z’n show is ziet hij een kans om hem te interviewen. Een uitgesproken kans dus, die voor hem de deuren zou kunnen openen voor interviews met andere wereldleiders. Noord Korea heeft echter toegang tot wapens die het westen van Amerika kunnen raken en daarom worden ze door de overheid benaderd om Un te vermoorden. Ze accepteren en reizen naar Noord Korea om hun interview te doen en hun missie uit te voeren.

Recensie The Interview

Ondanks het serieuze onderwerp is The Interview een simpele komedie. Als je het werk van Rogen en Franco eerder gezien hebt, dan weet je wat je van deze twee komieken kan verwachten. The Interview is daar geen uitzondering op en er is dan ook geen gebrek aan veel platte humor. De eerste helft van de film weet regelmatig op de lachspieren te werken, maar wanneer ze eenmaal in Noord Korea zijn verandert dat gevoel. Als je op de hoogte bent van de situatie in Noord Korea dan roepen de grappen gemengde gevoelens op. Natuurlijk moet het mogelijk zijn om grappen over iets te maken (zoals Team America met Kim Jung Il of Four Lions over terrorisme), maar het gevoel overheerst dat het af en toe te ver gaat. Daarmee is de film niet de verwachte satirische steek onder water richting Zuid Korea. Weet je echter van Rogen’s humor te genieten dan is The Interview zeker leuk. Als dat niet het geval is dan is het kijken alleen aan te raden als je je afvraagt waarom deze film zoveel teweeg heeft gebracht, wat uiteindelijk resulteerde in de “aanval” op Sony.

2 reacties op “The Interview (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.