De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Capitol

Verdwenen bioscoop binnenweg capitol grand studio 62 rotterdam

Als je De Filmkijker op Twitter volgt, heb je kunnen zien dat ik de afgelopen weken bezig ben geweest om foto’s te nemen voor het vervolg van deze serie. Met een nieuwe look en een interactieve implementatie heb je als lezer nu zelf de controle over het bekijken van het verleden en het heden van een bepaalde bioscoop.

Deze keer een blik op één van een klein aantal bioscopen die het bombardement tijdens de tweede wereldoorlog overleeft heeft:
Het Wester Bioscoop Theater / Capitol / Grand / Studio ’62 aan de Nieuwe Binnenweg 326, vlak bij de Heemraadssingel.

Het is Karl Weisbard, een emigrant uit Polen (die van oorsprong kleermaker was), die op 20 november 1919 de Wester Bioscoop (het WB-theater) opent:


Deze bioscoop had 1000 zitplaatsen, die verdeeld waren over de zaal en het balkon. Films werden begeleid met live muziek. Hiervoor werd in 1923 een orgel neergezet. Toen in 1929 de film met geluid werd geïntroduceerd was het de eerste Rotterdamse bioscoop waar een “geluidsfilm” werd vertoond, “Elaine”.

De onderstaande foto laat het WB-theater (rechts) zien rond 1931:


Twee jaar later, in 1933 verkoopt Karl Weisbard de bioscoop aan het Amsterdamse Scala Concern. Die verandert de naam naar het Capitol Theater:In 1962 ondergaat de bioscoop weer een naamsverandering. Na een verbouwing openen er twee bioscopen: Grand (de benedenzaal) met 550 zitplaatsen en Studio ’62 (waar het balkon was) met 338. Bij Grand wordt op 11 december als openingsfilm “The West Side Story” in 70mm vertoond. Studio ’62 opent met “Jungle Cat”, een Walt Disney film.

Grand 62

Zaal van Studio ’62

In 1980 sloten de deuren zich en werd de bioscoop omgebouwd tot een evangelisch centrum (De Kandelaar).
Evangelisch centrum de kandelaar
Inmiddels heeft het evangelisch centrum Europoort zich er gevestigd.

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
Vrije Volk, 12-12-1962
Film, 1-11-1962, 1-1-1966

Bekijk ook:

11 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Capitol

    • Bedankt, de komende weken zal als het goed is elke woensdag een volgende verschijnen, waaronder ook jullie “thuisbasis” 😉

    • Leuk om te horen. Het heeft wat tijd gekost om dit allemaal in elkaar te zetten en te onderzoeken, maar het resultaat is er naar. Grappig die reacties en af en toe is het heerlijk om terug te blikken!

  1. Wat leuk om te zien, mijn opa en oma hebben in de jaren 90 lang naast dit gebouw gewoond. Ik wist niet dat er een bioscoop had gezeten en herkende het pas toen ik de “jezus leeft” borden zag.

    • Leuk om te horen! Mijn oma woonde een stuk verder in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg (bijna bij de brug) dus ik liep er bijna elke zondag langs. Toen was het ook al geen bioscoop meer.

  2. Pingback: De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Arena

  3. Wat tof om te zien! Als voorzitter van het bestuur van de huidige eigenaren (EC Europoort),ben ik blij om te melden dat wij bezig zijn om te renoveren. Wens is om voor 19 november 2019 (100 jaar jubileum) het WB theater in ere hersteld te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.