A Small Section of the World (2014)

Recensie A Small Section of the World

Hoe vaak drink jij een kopje koffie? Weet je waar de bonen vandaan komen of hoe koffie gemaakt wordt? A Small Section of the World kijkt naar de productie van koffie en dan specifiek naar een kleine gemeenschap van vrouwen in Costa Rica die zonder kennis over koffie en tegenstand van mannen hun eigen koffie gingen verbouwen.

Recensie A Small Section of the World

Omdat de mannen door de economische crisis het dorp verlieten was het aan de vrouwen om te zorgen voor de kinderen. Eerst dachten ze aan het maken van textiel, maar uiteindelijk viel de keuze op koffie. Het begin was moeilijk, de eerste twee jaar verdienden ze niets en smaakte de koffie ook niet altijd goed. Daardoor waren exporteurs initieel ook niet geïnteresseerd. Ze waren echter bereid om naar anderen te luisteren en te leren en dat betekende een enorme verbetering en uiteindelijk succes.

Recensie A Small Section of the World

Naast dit verhaal wordt er ook getoond hoe koffiebonen verwerkt worden. Een exporteur vertelt over “cupping”, waarbij de kwaliteit van geleverde koffie gecontroleerd wordt op onder andere smaak, zuurgraad en geur. Dat gebeurt door te slurpen en is een ware expertise, die doet denken aan de wijnproevers in de documentaire Somm. Experts op het gebied van “cupping” kunnen proeven waar koffie vandaan komt door specifieke smaken die bij een bepaald land horen.

A Small Section of the World is vooral een “feel good” documentaire die laat zien dat ondernemingsdrang moet worden gestimuleerd en dat daar in veel gevallen maar weinig voor nodig is. Het is ook de reden waarom de afgelopen jaren het concept van microbudgetten bij verschillende organisaties populair is geworden.

Recensie A Small Section of the World

Hier wordt getoond dat het een groep vrouwen, die eigenlijk thuis bleven omdat hun mannen gingen werken, gelukt is om een succesvolle organisatie op te zetten waar ze niet alleen zelf beter van werden, maar waar een hele gemeenschap profijt van heeft. Door het opzetten van internationale organisatie specifiek gericht op vrouwen in de koffie industrie kunnen er doelen worden gezet om verbetering door te voeren.

De documentaire is via iTunes beschikbaar en het mooie is dat wanneer je deze film aanschaft de opbrengst daarvan gebruikt wordt door de Ernesto Illy Foundation om vrouwen de kans te bieden een ‘Master in Coffee and Economic Sciences’ te behalen. En dat is nog een extra reden om deze film te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.