Vraag van de week: Eerste bioscoopervaring?

Vraag van de week

Als je De Filmkijker regelmatig bezoekt hou je waarschijnlijk net zo veel (of zelfs meer) van films als ik. Natuurlijk is die liefde voor films er niet vanaf het begin. Het moet ergens gestart zijn en langzaam zijn gegroeid. De vraag van deze week is: Wat was de eerste film die je in de bioscoop zag en wat voor indruk maakte dat op je?

De Boezemvriend

De eerste film die ik heb gezien was waarschijnlijk De Boezemvriend van André van Duin. Dat was waarschijnlijk in 1982 en ik ging er samen met m’n ouders heen. De bioscoop was Centraal in Rotterdam. De film bestaat inmiddels niet meer, maar was de aanleiding om de serie “De verdwenen bioscopen van Rotterdam” te beginnen (die overigens deze week weer verder zal gaan). De ingang kan ik me nog goed herinneren, met veel lampen, maar van de film zelf herinner ik me bijna niets meer. De liefde voor films begon pas echt te groeien tijdens m’n tienerjaren en is sinds De Filmkijker alleen maar nog groter geworden.

Wat was de eerste film die je in de bioscoop zag en wat voor indruk maakte dat op je?

16 reacties op “Vraag van de week: Eerste bioscoopervaring?

 1. Ik weet niet precies meer wat de eerste film was die ik in de bioscoop heb gezien. Ik woonde tot ongeveer mijn twaalfde jaar in ‘s-Gravendeel en daar was (is) geen bioscoop. Ik kan mij een film herinneren die ging over een vriendschap tussen een jongetje en een ezel en de slechterik in de film wilde de oren van de ezel afknippen. Maar dat was niet in de bioscoop maar tijdens een kinderdag op het werk van mijn vader. De eerste film in de bioscoop moet iets geweest zijn als Ben Hur, De tien geboden, El Cid. In cinemascoop formaat en dat maakte grote indruk, dat kan ik me nog wel herinneren.

 2. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk The Little Mermaid. Ik weet niet wat voor indruk het op me heeft gemaakt, want ik was rond de 6 toentertijd. De eerste film die ik in de bios zag wat ik echt een indrukwekkende bioscoopervaring vond is Jurassic Park en dat was in Cinerama geloof ik. Ik denk dat mijn liefde voor films rond die tijd is begonnen.

  • Een echte Disney klassieker dus 🙂

   Cinerama is een leuke bioscoop met een hele eigen sfeer. Af en toe ga ik daar nog graag naar toe.

 3. De Speurneuzen in de City bioscoop aan de Voorstraat in Utrecht. Geweldig! Als vijfjarig jongetje ging ik samen met mijn moeder naar de bioscoop die in mijn beleving toen enorm groot was. Het had ook de uitstraling van een ouderwets bioscoopje. Ik ben er later nog wel eens geweest, maar toen vond ik het een drama. Slecht beeld, slecht geluid en kleine zaaltjes met weinig beenruimte. Tsja, tijden veranderen. Maar de eerste ervaring in de bioscoop vergeet ik nooit meer! 🙂

  • We hebben het al eens eerder over die film gehad…ook voor mij jeugdsentiment. Grappig hoe als je jong bent bepaalde dingen zo’n indruk maken dat ze later tegen vallen.

 4. Ik denk dat ik heel jong was toen ik voor de eerste keer naar de bioscoop ging. Met mijn ouders naar de Midi in Tilburg. Volgens mij was het De reddertjes in kangoeroeland, maar dat weet ik niet meer zeker. Uiteraard een hele beleving om een film op zo een groot scherm te zien. En waarschijnlijk hadden we een pakje om uit te drinken met wat snoepjes erbij 🙂

  • Zeker een ervaring die je bij blijft (vooral met alle snoep etc), ik kan niet wachten tot m’n jongste oud genoeg is om een keer te gaan. Duurt niet lang meer en dan naar een speciale kleuter voorstelling.

 5. De eerste film die ik in de bios keek was Abeltje. Een geweldige ervaring die ik altijd zal onthouden. Het was nog in één van die oude bioscopen waarbij iemand je begeleidde naar je plek en er was ook een balkon vanwaar je de film kon zien en er was een heel klein shopje waar je snoepjes enzo kon kopen. Jammer dat die bioscoop niet meer bestaat, dat authentieke bioscoopgevoel is zo mooi en uniek.

 6. Mijn eerste bioscoop ervaring Satuday night fever (Apollo bioscoop Zaandam).
  Met een vriendinnetje en haar vader. We waren 10 0f 11 jaar in 1977/1978.
  Het was ons te doen om John Travolta. Eingenlijk te jong voor deze film, maar omdat haar vader mee was, mochten we er in. Achteraf waren we echt te jong voor deze film, want het verhaal begrepen we niet echt. Het ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan? Tja als je 10/11 bent en opgroeid in een stabiel gezin dan snap je dat niet. De “seksscenes” waren op deze leeftijd heftig voor onze tere zieltjes. Gelukkig maakte Grease het later allemaal goed:)

  • Dat is een film waarvan ik moet toegeven dat ik ‘m nooit gezien heb, terwijl ik de muziek wel ken. Is altijd moeilijk inschatten op die leeftijd wat geschikt is, merk dat ook bij mijn kids…

Leave a Reply

Your email address will not be published.