Kingdom of Plants (2012)

Recensie Kingdom of Plants

Wist je dat het grootste organisme ter wereld een gebied van wel 10 kilometer beslaat en een plant is? Of dat er een plant is die decennia lang water opspaart om vervolgens een stam van vele meters hoog te groeien, te bloeien en vervolgens sterft? Het zijn slechts twee interessante feiten uit Kingdom of Plants (verkocht onder de naam “De Fascinerende Wereld van Planten”), de natuurserie van David Attenborough.

Recensie Kingdom of Plants

De meeste natuurseries leggen hun focus op het dierenrijk en alhoewel er sporadisch in deze serie wel een dier langskomt, ligt de focus compleet op planten. In drie afleveringen (Life in the Wet Zone, Solving the Secrets en Survival) vertelt Attenborough over het ontstaan van planten, hun evolutie, de manieren waarop ze communiceren en ook hoe ze zichzelf verdedigen tegen bepaalde dieren. De show is opgenomen in het indrukwekkende Kew’s Palm House in London, waar al decennia lang planten uit de hele wereld in reusachtige kassen worden gehouden, gekweekt en onderzocht. De grootste collectie zaden is er te vinden en de experts die er werken zijn er zelfs in geslaagd om het uitsterven van bepaalde soorten te voorkomen door uitgebreid experimenteren.

Recensie Kingdom of Plants

Kingdom of Plants brengt de planten die aan bod komen op spectaculaire wijze in beeld. Zo wordt er regelmatig gebruik gemaakt van “time lapse” om te laten zien hoe planten bewegen/bloeien, infrarood om duidelijk te maken hoe insecten aangetrokken worden tot bloemen en komen er een aantal unieke momenten in beeld van planten die slechts één keer in jaren hun pracht laten zien. Alles wordt op voortreffelijke wijze ondersteund door de verhalen van Attenborough, die prettig blijft om naar te luisteren. De wereld van planten lijkt misschien niet interessant, maar deze serie bewijst het tegendeel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.