The Imitation Game (2014)

Recensie The Imitation Game

Vele historische gebeurtenissen hebben, soms zonder dat we dit weten, een grote impact op ons dagelijks leven gehad. Het apparaat waar je deze recensie op leest is daar een goed voorbeeld van. De man die aan de wieg stond van de computer is Alan Turing en het hoofdpersonage in deze film over het breken van de Duitse Enigma code.

Review The Imitation Game

Toen de tweede wereldoorlog uitbrak leken de Duitsers niet te stoppen. Een belangrijk onderdeel van hun succes was het feit dat ze hun communicatie, die door iedereen op te vangen was, zo versleuteld hadden dat deze onmogelijk te breken was. Elke dag werden berichten opgevangen en werd geprobeerd deze te ontcijferen, maar omdat het apparaat waarmee deze berichten omgezet werden iedere dag een andere versleuteling gebruikte, slaagden de Britten er niet in om er achter te komen wat de Duiste plannen waren. Het gevolg waren grote verliezen en het Britse leger besloot op zoek te gaan naar experts op het gebied van cryptografie in de hoop om tot een doorbraak te komen.
Eén van die mannen is Alan Turing (Benedict Cumberbatch). Hij is sociaal niet vaardig, zeer zelfverzekerd en kan daardoor niet op sympathie van anderen rekenen. Toch wordt hij aangenomen en hij besluit een machine te ontwerpen die het ontcijferen van de berichten sneller kan doen dan welke man/vrouw dan ook.

Bespreking The Imitation Game

The Imitation Game is naast een verhaal over het breken van code, vooral een film over Alan Turing. Op voortreffelijke wijze worden zijn leven als jongen, zijn werk tijdens de oorlog, maar ook de problemen die hij erna had in beeld gebracht, zonder dat het overzicht wordt verloren. De verschillende verhaallijnen voegen een complexiteit toe aan het hoofdverhaal en maken van Alan Turing een persoon waar je voor voelt. Dat komt mede door het spel van Cumberbatch die er in slaagt om hem neer te zetten als iemand die al z’n passie in z’n werk stopt, maar die ook worstelt met z’n eigen geheimen en anderen die hem en zijn werk niet begrijpen.

Keira Knightley speelt Joan Clarke, die ook een lid van het team is. Alhoewel haar rollen niet altijd even sterk zijn, weet ze hier te overtuigen met een ingetogen, maar belangrijke rol. De film wekt een gevoel van schaamte bij de kijker op, waarbij het bijna niet te geloven is hoe een man die zo belangrijk voor de huidige maatschappij was, tijdens zijn leven werd behandeld. Zijn rol in de geschiedenis leek aanvankelijk te worden vergeten, ongewaardeerd. Dat zou pas vele decennia na zijn dood veranderen. The Imitation Game zorgt er voor dat meer mensen zijn verhaal kennen.

8 reacties op “The Imitation Game (2014)

  1. Ik vond de film wel oké, maar niet meer dan dat. Inderdaad wel spijtig dat de man geen normaal leven kon leiden. Dat lag denk ik niet alleen aan zijn seksuele geaardheid, maar ook aan zijn autisme. Goede acteerprestaties. Hoe kan het ook anders als je Cumberbatch de hoofdrol laat spelen.

    • Ja, Cumberbatch is altijd goed. Ging helemaal op in de film en alhoewel ik de kritiek wel kan begrijpen (bijvoorbeeld dat het niet te diep op bepaalde aspecten in gaat) vond ik het een topfilm.

  2. Goede film die weer eens een ander aspect van WO 2 laat zien dan bv Fury. Film zou prima passen in de geschiedenislessen op middelbare scholen.

    • Ja, het is een kant waar je eigenlijk niet veel van ziet terwijl dit toch de oorlog met jaren verkort heeft. Mee eens dat dit een goede is voor scholen…helpt ook dat het geen saaie film is 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.