De vraag van de week: Koop je nog films?

Vraag van de week

De afgelopen jaren is de manier waarop ik films kijk erg veranderd. In de tijd van de videotheek huurde ik er ontzettend veel. Ik hield er van om m’n tijd te nemen om naar alle hoesjes te kijken om interessante titels er uit te vissen. Een uur ronddwalen was daarbij normaal. Er was nog geen internet, dus je had geen idee of een film goed was of niet, maar door de jaren heen ontwikkelde je een gevoel over een film gebaseerd op die hoezen. Die zeiden al heel veel over de kwaliteit van de film. Toen eenmaal de DVD uitkwam begon ik films te kopen (en flink wat). De specialistische winkels (met import) waren daarbij de favorieten. Inmiddels zijn die (bijna) allemaal verdwenen.

De komst van internet maakte alles een stuk makkelijker en ik begon veel vaker online films te bestellen. Het was leuk om een collectie op te bouwen, maar dat gevoel is inmiddels verdwenen. Diensten als Netflix en de abbonementen van de bioscopen maken het eigenlijk niet meer nodig om plek vrij te maken voor een filmcollectie. Heel veel is met een paar klikken te kijken voor een bedrag dat lager is dan de prijs van een DVD. Af en toe doe ik nog wel een impuls aanschaf als ik een film echt graag wil zien, maar als ik naar de afgelopen maanden kijk dan is dat heel erg sporadisch.

De vraag van deze week:
Koop je nog films en mis je de vervlogen tijden waarin je uren door kon brengen in een videotheek of speciaalzaak?

12 reacties op “De vraag van de week: Koop je nog films?

 1. Bij mij hetzelfde verhaal als bij jou. Vroeger ging ik elke week naar de videotheek en later kocht ik veel. Nu is het online aanbod zo groot dat ik slechts sporadisch nog iets koop. Overigens kan ik er nog steeds een uur over doen om online een keuze te maken. Het aanbod is ook zo groot.

  • Daarom koop ik alleen films als ik er ook echt zin in heb om die te gaan zien. Ik koop niet meer DVD’s en BRD’s om de collectie groter te maken. Die tijd heb ik wel een beetje gehad. Overigens geldt dat niet voor games. Een beetje interessante release koop ik meestal op day one terwijl het dan nog best een weekje of 2 kan duren voordat ik het ook ga spelen 🙂

   • Qua games koop ik die eigenlijk alleen als de prijs gezakt is en bijna nooit op de release date. Heb nog echt veel te veel ongeopende games liggen dat ik maar even moet stoppen met nieuwe aanschaffen. Maak daar overigens ook veel te weinig tijd voor vrij.

  • Ja, dat klinkt ook erg bekend (het niet kunnen maken van een keuze). Als ik alleen al kijk naar de twee online diensten die ik heb (dat van de kabelaar en Netflix) is er zoveel dat ik graag zou willen kijken dat je op een gegeven moment simpelweg niet kan kiezen 🙂 Zelf als je een “to watch” lijst op Netflix aangemaakt hebt is dat nog steeds een uitdaging.

 2. Grappig. Ik ben met een artikel bezig die veel overeenkomsten kent met dit verhaal. Ik leg het weer even in de koelkast 🙂 Maar zeker! Man, de videotheek heb ik tot de laatste seconde in leven gehouden. Ik ging echt elke dag in mijn schoolperiode. En ik mis de schappen vol met DVD’s om er even lekker doorheen te struinen. Helaas verandert de wijze waarop de consument films consumeert, maar ik vind wel dat je als liefhebber tegenwoordig voor minder geld meer kunt kijken. Diensten zoals Netflix en Videoland bieden echt uitkomst in sommige gevallen. Zeker op het gebied van series. En ik kan bij een niet nader te noemen webwinkel nog zoveel DVD’s en Blu-ray’s kopen voor een leuke prijs dat ik nog steeds mijn collectie kan uitbouwen. Maar ik ben wel kieskeuriger geworden in mijn aankoopgedrag. Vroeger kocht ik echt alles. Vroeger deed ik de prijsstickers nog wel eens in de binnenkant van mijn doosje en laatst kwam ik er weer één tegen. 35 euro was niets voor een special edition DVD. Dat zou ik nu niet meer zo snel doen 🙂

  • Great minds think alike? 😉 Zou gewoon je artikel doorschrijven! Ja, ik weet dat ik jaren geleden ook vaak flinke bedragen voor bepaalde films kwijt was, voornamelijk de regio 1 films waren meestal een stuk duurder.

 3. Ik heb zeker veel tijd doorgebracht in de videotheek en ik mis inderdaad het struinen langs de rekken met videos en later dvds al zoekende naar een leuke film. Ik koop ook nog maar weinig films of series op dvd. Veel films of series die ik leuk vind kan ik op Netflix kijken.

  • Ja, dat had toch wel wat…allemaal onbekende films in je handen en maar hopen dat je een goede uitkoos. Netflix is echt een prachtige uitvinding 🙂

 4. Vroeger was ik in Amsterdam vaste klant van Movie Center, de Cult Videotheek en Boudisque. Vooral bij die laatste winkel stuitte ik elke week op bijzondere en eigenaardige (cult)films (Begotten!). Sinds het verdwijnen van die zaken kom ik wel eens in het sympathieke winkeltje The Silver Screen van Haarlemmerdijk waar aardig wat klassiekers voor een redelijk prijs zijn te vinden. Verder bestel ik via een bekende internationale webwinkel regelmatig uit UK en een beetje uit VS, Frankrijk en Duitsland, meestal bijzondere heruitgaven en films waar in Engelstalige filmbladen enthousiast over wordt geschreven maar die de Nederlandse bioscopen hebben overgeslagen. Voor de betere Hollywoodmeuk grabbel ik af en toe in de schappen van het onpersoonlijke Fame.

  Ik had gehoopt dat ik mijn aankoopbudget drastisch kon beperken door de komst van VOD, maar een aanbieder als UPC biedt acht van de tien films aan in een verkeerd beeldformaat dus dat is voor mij geen optie. Omdat de verzendkosten vanuit de VS idioot hoog zijn en de Britse pond steeds duurder is geworden, ben ik minder gaan kopen en overweeg ik om me toch maar eens te gaan verdiepen in wat ik tot nu toe uit principe nooit heb gedaan: d*wnl**d*n.

  • Ik ga zelf niet meer zoals vroeger naar specifieke winkels (behalve de Mediamarkt zijn die er ook bijna niet meer), maar leuk om te horen dat er toch hier en daar nog wat plekken zijn waar dat wel kan.

   Die van het beeldformaat is erg interessant en heb ik niet eerder over gelezen. Hoe erg is het (als in hoe ziet het er uit)? Ik heb laatst Almost Famous via Netflix gekeken en bij die film leken de verhoudingen niet te kloppen. Het kan in ieder geval flink storend zijn.

 5. Films in het formaat 2.35:1 worden vaak beeldvullend aangeboden waardoor de beeldcomposities er lelijk uitzien en informatie buiten beeld blijft. Bij commerciële zenders eerder regel dan uitzondering. Uit berichten op internet maakte ik op dat ook Netflix zich hier ook schuldig aan maakt, al weet ik niet in welke mate.

  • Ja, dat kan zeker vervelend zijn. Reden is waarschijnlijk omdat nog steeds veel mensen niet tegen zwarte balken op hun breedbeeld TV kunnen en is de mensen die dat niet frustrerend vindt een kleine minderheid. Zelf kijk ik eigenlijk geen films bij de commerciele zenders, al is het alleen al vanwege de grote hoeveelheid reclame waardoor je een hele avond kwijt bent aan een film van anderhalf uur. Haalt je ook steeds uit het verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.