De Filmkijker interviewt… regisseur Tyler Measom

Tyler Measom interview

De documentaire An Honest Liar over James “The Amazing” Randi, laat zien hoe hij het zijn missie heeft gemaakt om oplichters als geloofsgenezers en lepelbuigers te ontmaskeren. De Filmkijker sprak met de regisseur/producer van de film Tyler Measom om meer te weten te komen over het onstaan van de film die hij samen met regisseur Justin Weinstein maakte.

Hoe kwam je in contact met James “The Amazing” Randi en waarom was je geïnteresseerd in zijn verhaal?

We kwamen beide van verschillende kanten op dit verhaal. Ik was een voormalig mormoon, die toen ik besloot de religie te verlaten het gevoel kreeg dat ik het grootste gedeelte van m’n leven misleid was. Dus toen ik de persoon van Randi ontdekte, die in z’n leven al lang bezig was om misleiding te bevechten, wist ik dat ik deel van dat verhaal uit moest maken.

WeinsteinRandiMeasom

Justin was een voormalig wetenschapper die gefrustreerd raakte toen hij zag dat individuen feiten afwezen en dingen omarmden die aanwijsbaar onjuist waren. We benaderden de James Randi Educational Foundation en presenteerden het idee om een documentaire over The Amazing Randi te maken en nadat hij ons doorgelicht had stemde hij toe om voor de komende twee jaar zijn verhaal te vertellen.

Je volgde Randi twee jaar lang, waarbij hij erg veel reisde. Hoe waren de reacties op hem op al die verschillende plekken?

FansRandi is een ware vuurbal van energie en charisma. Wanneer hij voor het publiek verschijnt of  wanneer hij zijn fans ontmoet, verandert hij in  een leuke en vermakelijke 15-jarige jongen die  constant grappen maakt en trucs doet. Nadat hij  het grootste gedeelte van z’n leven in de  schijnwerpers heeft gestaan, geniet hij van de  kans om mensen te ontmoeten. Vaak blijft hij  rondhangen na een voorstelling en geeft hij iedereen een handtekening of een foto en neemt de tijd om met mensen te zitten en hun vragen te beantwoorden. Z’n fans zouden echt elk moment met hem waarderen.

Waren er mensen die hem probeerden uit te dagen?

Er waren maar weinig mensen die Randi publiekelijk uit probeerden te dagen. Maar als ze dat deden, iets wat hij gewend is, antwoordt hij meestal correct en beleefd.

Wat was je mening over de mensen/onderwerpen waar Randi over praat voordat er begonnen werd met filmen? Heeft hij je eigen ideeën veranderd?

Filming2Wanneer je een film maakt, probeer je er in te gaan zonder vooroordelen over die mensen of incidenten. We hebben echt ons huiswerk gedaan over iedereen die in de film aan bod komt, zodat we de feiten op alle gebieden hadden. Randi heeft z’n meningen en herinneringen over sommige individuen, maar vaak waren die niet zo scherp of puur gebaseerd op zijn kant van het verhaal. We hopen dat we alle elementen van een verhaal hebben laten zien, vanuit verschillende hoeken. Maar in de loop van de jaren heeft Randi ons zeker geholpen onze ideeën over verschillende onderwerpen te verduidelijken en veranderen en ons overtuigt.

Om het project af te ronden hebben jullie gebruik gemaakt van Kickstarter. Wat is jullie ervaring daarmee en is het een route die het makkelijker maakt om projecten van de grond te krijgen?

KickstarterHet maken van een documentaire kost erg veel tijd en geld. Met deze film waren we drie jaar bezig, met de uitrusting om te filmen, reizen, editen en licenties te krijgen voor de muziek en archiefbeelden. Om de film te kunnen maken die we wilden, waarbij we alles compleet in de hand hadden, moesten we het budget op verschillende manieren rond krijgen. Kickstarter was daar één manier van om geld voor de productie te financieren. We hebben het geluk gehad dat Randi zo’n grote en vurige groep fans over de hele wereld heeft die niet konden wachten totdat deze film gemaakt zou worden.

De andere kant van Kickstarter is dat de mensen die besluiten te investeren in het project vaak hele specifieke verwachtingen/eisen hebben, waarbij ze het “product” zo snel mogelijk in hun handen willen hebben. Hoe ga je met die druk om en zie je dat als één van de nadelen als je Kickstarter gebruikt?

De planning van een documentaire is zo dat je eigenlijk nooit weet hoe lang het filmen zal duren en welke onverwachte gebeurtenissen er zullen plaatsvinden die de productie of het post-productie proces kunnen vertragen. Wanneer je bijdraagt aan een documentaire hoop je dat de film op tijd af is, de filmmakers streven er naar om de film op tijd aan die mensen te leveren. In ons geval duurde het maken van An Honest Liar en de promotie van de film een stuk langer dan we dachten en onze Kickstarter supporters werden ongeduldig en wilden het eindproduct zien. En ik kan ze geen ongelijk geven. We hebben echter contact met ze op genomen en een “bonus pakket” gestuurd, wat ze uiteindelijk tevreden heeft gehouden.

Wanneer iemand bijdraagt aan een film, of dat nu één dollar is of een miljoen, heeft die persoon een bepaalde verwachting en is de filmmaker ‘m iets verschuldigd (meer dan alleen maar dankbaarheid). Als filmmakers hier niet op voorbereid zijn, dan moeten ze geen Kickstarter campagne beginnen. We houden van de mensen die ons geld hebben gegeven en ze hebben ons geholopen deze film te kunnen maken en promoten. Ze maken deel uit van onze film en daar zijn we blij mee.

Naast Randi zijn er ook veel andere bekende personen , waaronder Adam Savage, Alice Cooper en Penn & Teller die mee hebben gewerkt aan de film. Hoe zijn zij in de documentaire terecht gekomen?

PennTellerEr is een groot aantal mensen die erg beïnvloed en geïnspireerd zijn door James Randi, zowel direct als indirect. Penn & Teller vertelden dat ze samen magie doen dankzij Randi en zijn leer. Adam Savage gaat met de missie van Randi door, door middel van mythes te weerleggen. Om deze mensen bij de de documentaire te betrekken en te laten praten over Randi was makkelijk. Ze hebben erg veel respect voor de man en wat hij gedaan heeft.

Waren er andere dingen die je geleerd hebt tijdens het filmen die je verbaasden?

Terwijl we bezig waren met het filmen van An Honest Liar, gebeurde er iets dat de richting van de film onverwacht een andere kant opgooide, op een nieuwe en fantastische manier. Filming1Het was iets dat niemand had verwacht en we waren niet verplicht het in de film te gebruiken. Toch deden we dit graag omdat dit het verhaal een stuk interessanter maakte. Het is dat soort gebeurtenissen waarom ik zo hou van het maken van documentaires – je denkt dat je weet hoe het verhaal er uit zal gaan zien en dan gebeurt er plotseling iets dat je manier van denken verandert, en de manier waarop je de film maakt. Het is opwindend om een film te maken waarbij je tegelijkertijd op moet blijven letten.

Waarom zouden mensen An Honest Liar moeten zien?

Als eerste is het een erg vermakelijke film over prachtig en boeiend persoon, wat voor ons het belangrijkste onderdeel was toen we aan het filmen waren. Daarnaast leert An Honest Liar een waardevolle les over bedrog en hoe mensen misleid kunnen worden. Het laat aan de kijker zien op welke manier ze voor de gek kunnen worden gehouden door anderen en mogelijk door zichzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.