De betere film: The Godfather vs. The Godfather: Part II

De Betere Film Godfather

Als het om films gaat heeft iedereen z’n eigen mening en één van de meest interessante discussies is wanneer twee (zeer goede) films vergeleken worden. Daarbij komt soms de vraag naar boven:
Als je er maar één mag kiezen, welke is dan de betere film?

Het doel van deze nieuwe serie is om die discussie hier te voeren en te kijken welke van de twee het meest gekozen wordt (en dus de titel krijgt van “de betere film”). Het betekent niet dat de andere film slecht is, maar het maakt duidelijk welke film de voorkeur krijgt. Twijfel dus niet om met anderen hieronder in discussie te gaan.

Om de serie te beginnen is de keuze op twee fantastische films gevallen, die beiden geregisseerd zijn door Francis Ford Coppola.

The Godfather


Eén van de ultieme films die ooit gemaakt is over de georganiseerde misdaad, die het verhaal vertelt over de Corleone familie. De film had veel impact en legde de fundering vor dit soort verhalen (denk bijvoorbeeld aan The Sopranos), waarbij het familieleven net zo belangrijk was als de gewelddadige misdaad die nodig was om aan de macht te blijven en geld te verdienen. Met fantastische rollen van Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en vele anderen, z’n unieke cinematografie en een soundtrack die iedereen mee kan neuriën verbaast het niet dat deze film vaak voorkomt in de “beste film aller tijden” lijstjes.

The Godfather: Part II


Deze film is een aantal jaren gemaakt na het origineel en heeft veel van dezelfde kwaliteiten als zijn voorganger, maar voegt daar op succesvolle manier het vertellen van twee verhalen aan toe: Dat van Michael Corleone die zijn imperium probeert uit te breiden, waarbij flink wat vijanden uit de weg moeten worden geruimd en dat van zijn vader (prachtig gespeeld door Robert de Niro) en hoe hij opgroeide en zijn criminele activiteiten begon. De film is complexer als het origineel en net zo’n klassieker.

De vraag is echter:
Als je er maar één mag kiezen, welke is dan de betere film?

8 reacties op “De betere film: The Godfather vs. The Godfather: Part II

    • Dat is een opvallende keuze. In het algemeen wordt die titel vaak als slechtste van de drie genoemd. Zelf heeft het eerste deel nog steeds m’n voorkeur. In het tweede deel vond ik namelijk het gedeelte van Robert de Niro goed, maar boeide het Michael Corleone stuk me niet zo als bij het origineel.

  1. Ik vind deel 2 echt enorm goed, maar mijn voorkeur gaat uit naar dee l 1. De sfeer van de eerste film is echt ongeëvenaard. En de wijze waarop Marlon Brando speelt. Briljant!

Leave a Reply

Your email address will not be published.