Top 10 Tijdreisfilms

Top 10 Tijdreisfilms

Eén van m’n favoriete onderwerpen in film is tijdreizen. Alhoewel bijna elke film de kijker naar een andere tijd transporteert, is het aantal films dat dit in de film zelf doet een stuk beperkter. Toch is er voor de fan een grote keuze aan films, waarbij de onderstaande films op het moment m’n persoonlijke favorieten zijn.

Recensie The Time Machine

Een film die natuurlijk niet kan ontbreken uit deze lijst. Het verhaal over een uitvinder die een tijdreizmachine ontwikkeld en daarmee de verre toekomst bezoekt is tijdloos. Er zijn diverse verfilmingen van dit verhaal, maar zelf kijk ik het liefst de versie uit 1960. De film voelt enigszins gedateerd aan (naast de effecten is het voornamelijk in een studio gefilmd, waardoor ik er een erg “Mary Poppins” gevoel van krijg), maar dat geeft het juist z’n charme.

Recensie About Time

Wanneer je aan tijdreisfilms denkt, zullen futuristische beelden en tijdreismachines waarschijnlijk als eerste naar boven komen. About Time laat zien dat dit allemaal niet nodig hoeft te zijn. De mannen van in de familie van Tim (Domhnall Gleeson) kunnen dit namelijk door op een donkere plek te staan en er aan te denken. Dat levert in dit geval een erg leuke film op waarbij Tim z’n kracht niet alleen gebruikt om de hart van een vrouw te winnen, maar ook om z’n familie te helpen en zelfs iemand te bezoeken die er niet meer is. Een film met zowel drama als komedie.

8. Time after time


Time After Time

Wat zou er gebeuren als Jack the Ripper een tijdmachine zou hebben? Die vraag probeert Time after Time te beantwoorden. Schrijver H.G.Wells (ja, schrijver van The Time Machine, gespeeld door Malcolm McDowell) maakt een tijdreismachine, die vervolgens gestolen wordt door de notoire moordenaar. Hij reist er achterna om hem proberen te pakken. Een vermakelijke film met een historisch tintje.


Review of time travel movie The Navigator: A Mediaeval Odyssey (1988)

Dit is een relatief onbekende film, maar daarom niet minder de moeite waard. De film gaat over een groep mannen uit de vroege middeleeuwen die geleid wordt door een jongen die de toekomst kan zien. Omdat hun nederzetting in gevaar is omdat de plaag zich steeds verder verspreid moeten ze naar de stad reizen om daar op de kerktoren iets neer te zetten om dat af te wenden. Hun reis neemt hen echter naar het heden waar ze in aanraking komen met compleet onbekende technologie. Het mooie aan deze film is dat dit niet gebruikt wordt voor komedie, waardoor het een relatief serieuze film is die indruk maakt.

6. 12 Monkeys

Twelve Monkeys

Alhoewel het al weer veel te lang geleden is dat ik deze film bekeken heb is 12 Monkeys een filmklassieker. Het tijdreiselement is misschien minimaal, maar speelt wel een belangrijker rol. Zowel Bruce Willis als Brad Pitt zetten mooie rollen neer in en een typische Terry Gilliam wereld. De film is overigens gebaseerd op de Franse korte film La Jetée, waar het diverse concepten uit gebruikt.


Netflix Amerika Kijken

 

Wil je het Amerikaanse Netflix aanbod kijken? Dit kan in enkele stappen.

 


Recensie van de tijdreisfilm Somewhere in Time (1980)

Waarschijnlijk de meest “romantische” film in het hele rijtje, waarin Christopher Reeves een schrijver speelt die aangesproken wordt door een oude dame en eventueel door haar geobsedeerd raakt. In een prachtig hotel aan de zee doet hij een poging om terug te reizen in de tijd om haar te ontmoeten. Zowel het verhaal als de look van de film zijn mierzoet, maar het geheel spreekt tot de verbeelding.

Donnie Darko

Eén van de eerste films die me nog dagen na het zien er van aan het denken zette. Het verhaal over Donnie, een jongen die niet helemaal normaal lijkt te zijn en een man in een eng konijnenkostuum ziet, is complex, mysterieus en de definitie van een “mindfuck” film. Jake Gyllenhaal laat hier al op jonge leeftijd z’n acteertalent zien. Een film die je meer dan één keer wilt zien om te kijken of de theorieën die je er over verzonnen hebt kloppen.

Primer

Als Donnie Darko moeilijk op te lossen is, dan is Primer onmogelijk op te lossen. Regisseur Shane Carruth, die na deze film ook het mysterieuze Upstream Color maakte, heeft toegegeven dat hij expres details heeft weggelaten uit de film zodat het geheel niet uit te leggen is. De film is gemaakt met een minimaal budget en de karakters spreken vaak in onbegrijpelijke technische termen als ze hun machine aan het maken zijn, maar toch heeft Primer in al z’n rauwheid een sterke aantrekkingskracht.

Timecrimes

Hoe minder je weet over deze film hoe beter. Het is een spannende film waarbij een man op een gegeven moment een mysterieuze verschijning ziet. Als hij op onderzoek gaat doet hij een aantal vreemde ontdekkingen waarbij de kijker ontdekt hoe bepaalde gebeurtenissen met elkaar verband houden. Geniaal in elkaar gezet en als je van deze film genoten hebt raadt ik ook Triangle aan, die net iets anders is, maar ongeveer hetzelfde concept heeft.

1. Back to the Future trilogie

Back to the future

Een top 10 met 12 films kan eigenlijk niet, maar the drie Back to the Future films zijn nog steeds m’n favoriete films als het om tijdreizen gaat. De fantastische vertolkingen van Marty McFly en Doc wisten miljoenen harten te winnen. Met z’n actie, komedie en effecten die nog steeds overtuigen zijn dit de ultieme tijdreisfilms. We leven nu in het jaar waarin de tweede film zich afspeelt, dus laten we hopen dat we dit jaar een hoverboard van Mattel kunnen kopen. Nike heeft al gehint dat ze de schoenen uit de film die zichzelf kunnen vastmaken zal gaan uitbrengen.

Wat zijn jouw favoriete tijdreisfilms?

24 reacties op “Top 10 Tijdreisfilms

 1. Van deze tien heb ik Back to the Future en The Time Machine gezien. De laatste vond ik de beste van die twee. Ook heb ik About Time gezien en dat vond ik een heerlijke vind. Met Rachel McAdams. Twelve Monkeys heb ik helaas gemist maar die schade kan ik inhalen want binnenkort begint er een tv-serie onder dezelfde titel.

  • Back to the Future is natuurlijk een stuk vlotter, maar beide geven ze een boeiende interpretatie van het concept. About Time is inderdaad een heerlijke film. Twelve Monkeys is zeker de moeite waard en ik ben zeer benieuwd of de serie goed is. Fargo heeft al laten zien dat een film omzetten naar een serie succesvol kan zijn.

 2. Geweldig genre. Timecrimes, Primer, Donnie Darko en 12 Monkeys mogen inderdaad niet ontbreken. Nog meer klassiekers: The Terminator (1984), The Butterfly Effect (2004) en Time Bandits (1981). Ook de moeite waard is de Koreaanse film Siworae (ook bekend als Il Mare) uit 2000 die in de VS een remake kreeg onder de titel The Lake House (2006). Tijdreisfilms met minimale middelen: de cultfilm Idaho Transfer (Peter Fonda, 1973) en het uiterst vermakelijke 11 Minutes Ago (Bob Gebert, 2007) dat zich slechts op één locatie afspeelt.

  • Heb nog gedacht aan de Terminator films, maar aangezien het tijdreizen meer op de achtergrond is besloten die uit de lijst te houden. Time Bandits heb ik wel gezien, maar had alle een andere Gilliam film dus vandaar dat die ook niet genoemd is. In een top 20 was hij zeker voorgekomen.

   Heb The Lake House gezien, maar die vond ik zelf niet zo. Is het origineel beter?

   Van Idaho Transfer en 11 Minutes Ago heb ik nog niet eerder gehoord, worden meteen toegevoegd aan de “to watch” lijst!

 3. Als ik tussen Time Bandits en 12 Monkeys moest kiezen zou ik ook voor 12 Monkeys gaan. De originele versie van The Lake House is beter, want niet zo sentimenteel en het einde is beter uit te leggen. Van Idaho Transfer en 11 Minutes Ago is de laatste het leukst. Ik ga ondertussen op zoek naar The Navigator: A Medieaval Odyssey.

 4. Back to the Future natuurlijk! Al ben ik erg gecharmeerd van About Time. Toentertijd vond ik Donnie Darko helemaal geweldig, maar die heb ik al jaren niet meer gezien. Misschien moet ik die binnenkort maar weer eens kijken.

  • Ja, ik kon simpelweg geen andere kiezen. Dat is het eerste waar je aan moet denken bij het genre 🙂

   Donnie Darko is ook fantastisch en heb ik al meerdere keren gezien. Is overigens wel lang geleden dat de laatste keer is geweest. Dus misschien moet ik ‘m ook weer eens opnieuw bekijken 🙂

  • Artikel heb ik even gelezen en ik heb me vooral gefocust op het daadwerkelijk reizen (anders had een film als Groundhog Day zeker in het lijstje gestaan). Safety Not Guaranteed die je daarin noemt is een leuke film, helemaal als je weet dat het krantenartikel echt was. Van de films die je noemt heb ik The Time Traveler’s Wife nog niet gezien, maar had ik al wel genoteerd. Andere films die waarin het ook een rol speelt, maar ik nog niet heb gezien (en dus ook geen idee heb of ze de moeite waard zijn) zijn onder andere Peggy Sue Got Married, Star Trek II: The Wrath of Khan, Timeride: The Adventure of Lyle Swann, The Final Countdown, Grand Tour: Disaster in Time en The Philadelphia Experiment.

 5. The Terminator hoort eigenlijk ook wel in het lijstje vind ik en BTTF natuurlijk op 1! 🙂 Ik vind ook Timecop (sorry, ik ben een fan van goed foute actiefilms uit de jaren ’90) een leuke film met tijdreizen als thema.

  • Ja, tijdreizen maken een groot deel uit van het verhaal, maar het is meer een concept om het verhaal op te zetten. Vandaar dat ik ‘m niet heb gekozen. Was ‘m zeker niet vergeten.

   Als je die noemt dan moet je ook Timeline noemen met o.a. Paul Walker 😉

 6. Als begin dertiger kan ik natuurlijk niet achterblijven en ga ook ik voor Back To The Future. Geweldige films die her en der de toekomst ook echt goed voorspeld hebben.

  Wat ik ook goede tijdreisfilms vind, zijn Paycheck met Ben Affleck en Predestination met Ethan Hawke. Die laatste heb ik pas geleden gezien en daar was ik best van onder de indruk.

  • Ja, dat blijft toch de meest voor de hand liggende keuze.

   Paycheck herinner ik me niet echt als een tijdreisfilm…. Predestination was inderdaad een erg interessante film.

 7. Ik heb ooit een film gezien waarin een stelletje iedere keer weer een stukje terug in tijd gestuurd wordt en in een auto belandt. Daar proberen ze om een verandering aan te brengen in wat komen gaat. Het gaat steeds erger mis. Ze weten iedere keer weer een gebouw te bereiken waar vanuit ze weer terug gestuurd worden. Weet er iemand welke film dit is? Ik zou hem graag nog eens zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.