Of Horses and Men (2014)

Recensie Of Horses and Men

Hoeveel goede films ken je waarin paarden een hoofdrol spelen? Als je Warhorse even vergeet (een film die ik zelf vond tegenvallen) kan je waarschijnlijk alleen op films komen waarin of Sinterklaas speelt of waarin een jong meisje een paard moet redden. Genoeg reden voor mij om deze IJslandse film voorzichtig te benaderen, want ik wist niet of dit een makke pony was of een heftig stijgerende hengst.

Recensie Of Horses and Men

De film speelt zich af in een vallei op IJsland waar een zeer kleine gemeenschap een hechte relatie heeft met hun paarden. De dieren zijn hun trots, zoals de opening van de film laat zien, maar ook een bron van inkomsten, omdat toeristen komen om te rijden. In diverse korte verhalen, die allemaal beginnen met een close up van een oog (meestal van een paard) toont de film hoe de mensen met elkaar omgaan en welke rol de paarden daarin spelen. Emoties als liefde, schaamte, trots en haat komen allemaal langs en hebben regelmatig heftige consequenties. Alhoewel er aan het einde van de film wordt gemeld dat er geen paarden pijn hebben gehad, bevat de film een aantal overtuigende scènes die iets anders tonen. Het zijn momenten die sommige paardenliefhebbers waarschijnlijk moeilijk kunnen kijken. Het is dus geen film waar je je dochtertje mee naar toeneemt die net op paardrijden is gegaan.

Recensie Of Horses and Men

Of Horses and Men is een licht komische film die ook z’n donkere kanten kent en die de schoonheid van zowel het IJslandse landschap als de paarden prachtig in beeld weet te brengen. Het leven in een kleine gemeenschap staat daarbij op de voorgrond met de paarden als passieve getuigen. De manier waarop sommige gebeurtenissen later in de film gespiegeld of herhaald worden blijft hangen. De verwovenheid die we met de natuur hebben, waarbij we er van afhankelijk zijn, maar ook het feit dat we niet zo anders zijn als paarden is een boodschap die goed naar voren komt. De film is gelukkig geen makke pony en het is goed te begrijpen waarom IJsland deze film als Oscar-inzending koos.

2 reacties op “Of Horses and Men (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.