De vraag van de week: Naar de uitgang?

Vraag van de week

Elk jaar worden er honderden films uitgebracht. Helaas zijn die niet allemaal van hetzelfde nivo. Je probeert als filmliefhebber alleen de goede films te kijken, maar af en toe denk je naar een goede film te gaan en wordt je zwaar teleurgesteld. Een film kan zo slecht zijn dat je al opkijkt om ‘m helemaal te kijken. De vraag van deze week is dan ook:
Ben je ooit bij een film voor het einde weggegaan of stond je op het punt dat te doen?

Zo ver ik me kan herinneren heb ik slechts één keer de bioscoop verlaten voor het einde van de film. Het was in 1988, toen er nog geen Unlimited kaarten waren. De bioscopen in Rotterdam gaven toen een kaart uit waarbij je elke dag dat er voetbal was naar de film kon gaan voor een vast bedrag. Aangezien ik toen ook al geen fan van voetbal was, was het een mooie kans om veel films te zien voor een laag bedrag. Op een gegeven moment had ik zo veel films gezien dat ik besloot naar een onbekende film te gaan. Ik kan me dan ook niet meer herinneren van de titel, maar het ging over een groep zigeuners waarvan een jongen gevolgd weird. De film was te vreemd en hier ben ik dan ook halverwege de film weggegaan.

The Tree of Life

Tree of Life
Alhoewel ik de film wel uit heb gekeken moet ik toegeven dat de gedachte om weg te gaan diverse keren door m’n hoofd schoot. De film ziet er visueel prachtig uit en ook qua sfeer, maar ik voelde er niets bij.

Final Fantasy: The Spirits Within

Final Fantasy
Destijds was dit een film die het uiterste aan de kan probeerde te halen met bijna fotorealistische karakters. Het zag er bij vlagen indrukwekkend uit, maar het verhaal over geesten was zo oninteressant dat ik grote moeite had te blijven.

Ben je ooit bij een film voor het einde weggegaan of stond je op het punt dat te doen?

20 reacties op “De vraag van de week: Naar de uitgang?

  • Het verbaast me elke keer dat die film zulke tegengestelde meningen genereert. Zelf vond ik ‘m wel goed. Wat irriteerde dan zo?

 1. ATM maar dit was tijdens de sneak. Dat vind ik altijd het leuke aan de sneak: de film kan zoo slecht zijn dat er in de zaal een gevoel van “ja dit is slecht we weten het, maar we maken er toch een leuke avond van” komt. Lastig uit te leggen. Dat weet je van de sneak: het kan een slechte film opleveren, maar ik loop on ieder geval nooit weg. Zonder “slechte” films geen “goede” die daar tegen afsteken

  • Alhoewel ik een Unlimited kaart heb en relatief dichtbij een bioscoop woon ben ik nog nooit naar de sneak geweest. Zo te horen is dat wel een leuke ervaring gezien de sfeer. ATM heb ik nooit gekeken.

 2. No way! Ik blijf altijd zitte hoe teleurstellend de film ook is. Ik wil dan toch altijd wel weten hoe het afloopt. Toch een beetje het gevoel van “stel dat ik toch iets mis” . Overigens ben ik wel kritischer geworden in mijn filmkeuze. Ik ga nu alleen nog maar de bioscoop als ik echt denk dat de film de moeite waard is. Bij enige twijfel wacht ik liever op de Blu-ray.

  • Presies hoe ik het ook doe Paul. Het zou inderdaad klote zijn als het einde toch ineens goed blijkt te zijn door bijvoorbeeld een plotwending. Overigens had ik het wel moeilijk bij Winter Sleep vorig jaar 🙂

   • Ik heb soms ook moeite om te blijven zitten hoor. Ik had dat eens met Tailor Tinker Soldier Spy die ik uit noodzaak bezocht (ik wilde graag naar het tweede deel van Sherlock, maar ik was net te laat voor de kaartjes en toen was uitverkocht). Ik had er moeite mee, maar ik ben toch blijven zitten 🙂

    • Dat gevoel van jullie deel ik ook en ook omdat je uiteindelijk een recensie wil schrijven blijf je zitten. Toch ken ik ook mensen die films verlaten/stoppen met het idee dat ze hun tijd niet willen verknoeien aan iets wat niet de moeite waard is. Dat gevoel begrijp ik ook.

 3. Ik ben nooit weggegaan, maar ik wilde wel graag weg bij Pirates 3: At World’s End en LotR: Return of the King. Dat zijn films waarbij ik vaak op mijn horloge heb zitten kijken.

    • Ja, die kritiek kan ik me destijds ook herinneren en het klopt ook wel. Het bouwde naar het einde toe….en dan ging het door 🙂

  • Pirates had ik na de tweede film wel gezien, dus bewust niet meer verdere delen gekeken. Return of the King is een opvallende vermelding, is toch een film die erg populair is. Toch begrijp ik dat gevoel helemaal…het is een zeer lange film.

 4. Ik had bij Interstellar (ik heb ‘m eindelijk gezien!) flink de neiging om de zaal te verlaten. Maar zoals Paul al zei wou ik ook weten hoe de film zou eindigen – ik was daarbij al vergeten dat ik vaak op Twitter en in recensies had gezien dat het laatste deel van de film voor veel opschudding zorgde. Was ik maar weggegaan. 😉

   • Ik vond de film sowieso wat langdradig waardoor het me nooit echt begon te boeien. Het verhaal is redelijk te doen en de acteurs zijn allemaal top in hun rol, maar voor de rest vond ik het gewoon een meh-film. Ik kon wel begrijpen waar de hype over ging, maar persoonlijk trok het me niet. Toen gebeurde het laatste deel en ging het van nog redelijk geloofwaardige film naar een totaal ongeloofwaardig verzinseltje, wat voor mij meteen de hele film verpest heeft. Het is te ver gezocht en ik vind het te random in deze film, om het zo maar te zeggen. Terwijl ik Inception wel een goede film vond, maar daar weet je vanaf het begin wat je kan verwachten in plaats dat een redelijk realistische film opeens sci-fi word. De film zag er wel mooi uit, dat dan weer wel – maar volgens mij zou je zo een uur van de film af kunnen halen door alle shots van het ruimteschip eruit te knippen. Ik zei ook al tegen mijn filmgangers dat het kijken van de film voelt alsof je vast zit op een planeet waarin elk uur zeven jaar duurt en dat dan drie uur lang, haha.

    • Hahaha, als je het zo beschrijft kan ik het helemaal begrijpen. Ik vond ‘m zelf erg goed, maar ben met je eens dat bijvoorbeeld het verhaal af en toe zwakke momenten had. Zelf vond ik alle ruimte-shots fantastisch en had ik geen probleem met dat laatste gedeelte omdat dat juist wel zou kunnen als je het concept van hogere dimensies er in betrekt. Toch snap ik je punt hoor 🙂

     • Ik wil de film ook wel een herkansing geven en ik verwacht wel dat ik deze dan een stuk leuker vind. De verwachtingen waren toen torenhoog (ook met Inception) in het achterhoofd, maar het is opnieuw een goede les geweest om nooit appels met peren te vergelijken. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.