An Honest Liar (2014)

Recensie An Honest Liar

De wereld zit vol met wonderen en indrukwekkende krachten. Dat is tenminste wat veel mensen anderen proberen wijs te maken. James “The Amazing” Randi, die z’n carriere begon als goochelaar en die diverse Houdini trucs ook uitvoerde, zette z’n zinnen op het ontmaskeren van geloofsgenezers, lepelbuigers en andere oplichters. Hij gelooft niet in het paranormale en wil dat ook aan anderen duidelijk maken.

Review An Honest Liar

Randi is inmiddels op 86 jarige leeftijd een magere, teer uitziende man met een grotere baard die echter nog steeds de wereld rondreist om presentaties te doen en boeken te signeren. Deze documentaire kijkt naar het leven van Randi, waarbij het langzaam duidelijk wordt dat de man die geheimen van anderen probeerde te ontmaskeren jarenlang ook een groot geheim verborg.

Bespreking An Honest Liar

Naast Randi worden er diverse bekendheden geïnterviewd, waaronder Penn & Teller, Adam Savage van Mythbusters en Alice Cooper die over hun ervaringen met hem praten. In zijn leven heeft deze realist al diverse mensen ontmaskerd, waaronder een televisiepriester en Uri Geller (die ook geïnterviewd wordt), maar heeft hij ook bewezen dat wetenschappelijke onderzoekers die onderzoek doen naar paranormale krachten voor de gek kunnen worden gehouden en verkeerde conclusies trekken. Het is een documentaire waarbij de tijd voorbijvliegt en waarbij Randi, die altijd in controle is, ineens de controle lijkt te verliezen als bepaalde feiten over hem naar buiten komen. Het resulteert in een onverwacht slot van de documentaire. De film is boeiend, grappig en laat zien hoe makkelijk mensen voor de gek te houden zijn. Een karakterstudie die erg fascinerend is om te kijken.

Eén reactie op “An Honest Liar (2014)

  1. Pingback: De Filmkijker interviewt... regisseur Tyler Measom

Leave a Reply

Your email address will not be published.