Mijn Filmjaar: 2014

Mijn Filmjaar 2014

2014 is weer achter ons, het moment dus om nog even terug te kijken naar het afgelopen jaar, inclusief m’n persoonlijke top 10.

De statistieken

collage2014big
De bovenstaande afbeelding (te klikken voor een grotere versie) laat bijna alle films en TV shows zien die ik het afgelopen jaar gekeken heb. Dat is een totaal van 307 titels. Als ik het afgelopen jaar niet zoveel TV shows gekeken zou hebben dan zou dat getal nog een stuk hoger zijn geweest. In tijd heb ik het afgelopen jaar 39463 minuten gekeken, wat neerkomt op bijna 658 uur of 27,4 dagen. non-stop films kijken. Gemiddeld is dat één film elke 1.19 dagen.

Doelen

Ik had mezelf een aantal doelen voor het afgelopen jaar gezet:

Film gerelateerde doelen

– Tenminste 300 films kijken: Zoals de statistieken hierboven laten zien is dat gelukt.
– Te proberen om elke maand tenminste twee films in de bioscoop te zien. Het is een doel dat ik in 2013 ook had gezet en me toen niet lukte. Dit jaar heb ik totaal 38 films in de bioscoop gezien, dus ook dat doel heb ik bereikt.
House of Cards - Season 2
– Een ander doel was om tenminste een seizoen van 4 verschillende TV shows te zien en dat heb ik meer dan behaald. Ik zag beide seizoenen van Black Mirror, wat waarschijnlijk wel de beste technologie gerelateerde serie is die er bestaat. Daarnaast zag ik seizoen 2 van The Bridge, True Detective, House of Cards seizoen 2, Lilyhammer seizoen 2, Orange is the New Black seizoen 2, A Young Doctor’s Notebook seizoen 1, Scandal seizoen 1,2 en 3, seizoen 1 van Gomorra en Cosmos: A SpaceTime Odyssey seizoen 1.

Blog gerelateerde doelen

– Mijn “De verdwenen bioscopen van Rotterdam” project afronden: Ik schreef nieuwe artikelen over Thalia, Cineac AD en Cineac NRC, maar er zijn nog een aantal die nog bij dit onderwerp missen, zoals Corso, Arena, Capitol en een aantal anderen. Daar heb ik dus nog wat te doen.
Dolby Cinema entrance
– Interviews doen: Het afgelopen jaar sprak ik met verschillende Nederlandse filmbloggers voor de Filmsite Spotlight, omdat ik het belangrijk vindt dat al deze sites ook de aandacht krijgen die ze verdienen:

Ik sprak ook met de mensen van Dolby over hun nieuwe Dolby Cinema concept dat ze presenteerden in Eindhoven, waar de eerste Dolby Cinema ter wereld de deuren opende. Hun passie voor het bereiken van de optimale filmbeleving kwam daar duidelijk uit naar voren. Meer over mijn ervaringen met het concept kun je hier lezen.

De Filmkijker tienen

her3
Dit jaar gaf ik bijna geen perfecte scores, slechts drie titels kregen een 10:
Taxi Driver (waarvoor ik geen recensie geschreven heb)
Her
Black Mirror – Seizoen 1: National Anthem

Slechtste films

The Hobbit five armies
Helaas kunnen niet alle films goed zijn en er was een groot aantal die me niet wisten te boeien of me erg teleur stelden. De eerste film waar ik meteen aan moet denken is de laatste Hobbit film. Die film kreeg van mij een 4, maar de volgende films scoorden nog lager:
Glory Daze (1996)
Timequest (2000)
Aanmodderfakker (2014)
Bottled Life: Nestle’s Business with Water (2012)
Da-reun na-ra-e-suh (2012)
Jungle Shuffle (2014)
Mall (2014)

Mommy (2014)
The Pervert’s Guide to Ideology (2012)
Runner Runner (2013)

Sin City: A Dame to Kill For (2014)
Sweet November (2001)
Think Like a Man Too (2014)
What Happens in Vegas (2008)

The Zero Theorem (2013)
Uit die lijst maak ik op dat ik wat meer over de slechte films die ik heb gezien moet schrijven.

Top 10

En als laatste het lijstje waar het allemaal om draait. Wat waren mijn tien favoriete films van het afgelopen jaar?(klik op de foto’s voor een volledige recensie)

10. The Fault in Our Stars

Review The Fault in Our Stars

Een film waar ik absoluut niets van verwachtte, maar die me in no time wist mee te slepen. Het verhaal is goed en de manier waarop de karakters worden neergezet door Shailene Woodley en Ansel Elgort werkt voortreffelijk, waardoor je je emotioneel helemaal betrokken voelt.

9. How to Train Your Dragon 2

Review How to train your dragon 2

Ik had niet verwacht dat deze tweede film veel toe zou voegen aan de originele film, maar slaagde daar helemaal in. Er waren nieuwe draken, een laag van emoties en een verhaal dat een heleboel onverwachte richtingen op ging. Een film die me wist te verbazen.

8. Under the Skin

Review: Under the Skin

Waarschijnlijk de meest controversiële film in het lijstje omdat veel filmliefhebber de film haten. Toen het tijdens het PAC festival van Pathé getoond werd verliet een groot gedeelte van het publiek de zaal. Toch begrijp ik die reactie omdat het geen toegankelijke film is. Er is maar weinig verhaal, het geheel voelt ongemakkelijk aan en de muziek blijft je na maanden achtervolgen. Het is een film die de interpretatie geheel overlaat aan de kijker. Ik hou echter van uitdagende films en dat was Under the Skin zeker, met een fantastische rol van Scarlett Johansson.

7. Gone Girl


Review Gone Girl

David Fincher laat zien waarom hij één van de meesters is als het om film gaat, met een film die visueel opvalt en CGI gebruikt zonder dat je het merkt. Deze achtbaan, met verschillende “twists”, speelt met de emotie van de kijker en laat je jezelf constant afvragen wat de waarheid is. Het is een film die je constant op het verkeerde been zet en die ook niet kon missen in deze lijst.

6. Enemy

Review Enemy

Net zoals Under the Skin is dit ook een film die je aan het denken zet. Het verhaal over een man die ontdekt dat er nog iemand bestaat die er precies hetzelfde uitziet is aantrekkelijk, maar het gebruik van spinnen als symbool gedurende de film zorgt er voor dat je je ongemakkelijk voelt. De film is een puzzel die je graag wilt oplossen, zelfs als je weet dat dat misschien niet mogelijk is.

5. Wild Tales

Review Wild Tales

Deze verzameling van donkere, humoristische korte verhalen verscheen voor mij uit het niets. De verhalen waren zo anders dat ze tegelijk wisten te shockeren maar dat deden met humor en kritiek op de maatschappij. Een film die niet veel mensen gezien zullen hebben, maar die ik niet genoeg kan aanraden.

4. Nightcrawler

Review Nightcrawler

De tweede film in deze lijst met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol en wat een film. Dit moderne King of Comedy/Taxi Driver verhaal laat de huidige stand van de media zien en hoe het er voor zorgt dat een karakter als Lou Bloom succesvol kan zijn, ondanks zijn verschrikkelijke manier waarop hij zijn werk doet.

3. Whiplash

Review Whiplash

Ik kan niet wachten om deze film weer thuis te kunnen kijken. De film pakt je beet en laat je tot het einde van de film niet meer los. Met adembenemde vertolkingen van J.K.Simmons en Miles Teller is het een film die je uitput en laat zien dat sommige mensen bereid zijn alles op te geven om ergens het beste in te zijn. Zelfs als dat ze buiten hun passie verschrikkelijke mensen maakt.

2. Grand Budapest Hotel

Review The Grand Budapest Hotel

Alhoewel ik aan het begin van zijn carriere geen groot fan was van Wes Anderson, hebben z’n laatste paar films m’n gedachten over hem veranderd. Grand Budapest Hotel is een prachtige film door de manier waarop het z’n verhaal vertelt, de beelden geschoten zijn en de uitstekende cast. Eén van de weinige films die ik dit jaar twee keer in de bioscoop gekeken heb.

1. Her

Review Her

Dit zal geen verrassing zijn aangezien dit één van de weinige films was die ik het afgelopen jaar een tien gegeven heb. Alles aan deze film klopt. Ik was fan van de wereld die er wordt neergezet, die futuristisch is, maar tegelijkertijd geworteld is in de realiteit. Joaquin Phoenix is fantastisch als de man die verliefd wordt op zijn besturingssysteem en Scarlett Johansson is magisch, ook al zien we haar niet. Ik gebruik het geluid van de telefoon in de film nog steeds als geluid voor nieuwe berichten op mijn telefoon. Een film die ik in de toekomst nog vaak zal bekijken.

Hoe zag jouw filmjaar er uit en wat waren jouw favoriete films?

14 reacties op “Mijn Filmjaar: 2014

 1. Mooie lijst Nostra. Het is net als met boeken (ik recenseer boeken). Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Ik zou Under the skin niet in mijn lijst van beste films opgenomen hebben en deel 3 van The Hobbit niet in de lijst van slechtste films. Anders dan bij boeken is er voor mij bij het kijken naar een film een belangrijk criterium waarmee ik een film beoordeel en dat is of ik in de bioscoop een goede tijd heb gehad. Heb ik ervan genoten, is de tijd voorbij gevlogen, dat soort zaken. Bij The Hobbit heb ik genoten en Under the Skin heb ik uitgezet (die keek ik niet in de bioscoop maar thuis). Gisterenavond hebben we gekeken naar Boyhood en die mis ik in je lijstje. Voor mij een van de topfilm van 2014. Ik wens je een goed en productief 2015. Ook met dit blog.

  • Het laat inderdaad zien in hoeverre smaken verschillen, vooral met The Hobbit en Under the Skin. Ik weet dat Boyhood in vele top 10 lijsten voorkwam, maar zelf was ik er niet zo weggeblazen door als anderen dat waren. Heb de film destijds een 7 gegeven. Het was echter wel een heel goed filmjaar, want had moeite om de films te kiezen voor m’n top 10. Zo zijn films als Edge of Tomorrow, Guardians of the Galaxy, Interstellar en Captain America: The Winter Soldier bijvoorbeeld net buiten de top 10 gebleven, maar ook meer dan de moeite waard.

 2. Op één op andere manier had ik misschien toch een andere lijst bij je verwacht. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar je hebt er in ieder geval een aantal films bijstaand die ik ook goed vond. Whiplash vond ik grandioos en scoort bij mij ook hoog, net als The Fault In Our Stars (tranentrekker). Her was zeer vermakelijk en de stem van Scarlett ontzettend erotisch om naar te luisteren. Net als jij vond ook ik Boyhood wel oké, maar niet overdreven goed. Ik vond het geen toegevoegde waarde hebben dat hij in twaalf jaar is opgenomen. Maar ach, ieder zijn eigen ding. Wild Tales heb ik helaas gemist maar nog wel heel benieuwd naar.

  Als je kijkt naar onze ‘vijver’ (de protagonisten) dan zijn veel mensen het daar vast ook niet mee eens. Dat is het mooie aan een mening hebben 🙂

  • Dan ben ik echt benieuwd wat voor soort lijstje je verwacht had 🙂

   Wild Tales is er echt eentje die je moet zien.

   Heb jullie vijver al in de mail gezien, maar nog geen tijd gehad om ‘m helemaal door te nemen, ik drop binnenkort even langs!

 3. Met plezier je post gelezen. Ook ik keek op van jouw top 10 :).
  Ik had niet verwacht om zoveel zg. “indie films” in jouw lijst terug te vinden.
  Het stellen van doelen vind ik een subliem idee, die ga ik zeker van je stelen. Samen met de mannelijke protagonist hebben wel het (film)jaar|onze blog geëvalueerd, maar onszelf geen doelen gesteld. Daarom is het zo leuk om andere liefhebbers te volgen en om van te leren en je te laten inspireren. Eén van mijn doelen zal zeker zijn om meer interactie te hebben met andere bloggers. Ik lees wel vaak alles, maar vergeet vaak te reageren (ik reageer meestal alleen als ik op de laptop lees).

  • Leuk om te horen en denk dat m’n top 10 laat zien dat ik een erg brede smaak heb als het om films gaat.

   Het stellen van doelen motiveert erg bij het bloggen, omdat je daardoor naar een bepaald doel toe werkt. Ik zal je helpen bij meer interactie, denk dat ik binnenkort ook op deze site (net zoals op m’n Engelstalige versie) regelmatig een filmgerelateerde vraag te stellen.

   Ik probeer zelf zoveel mogelijk te reageren, maar aangezien ik waarschijnlijk tegen de honderd verschillende filmblogs volg lukt dat begrijpelijkerwijs niet altijd!

  • Ambitieus getal! Als ik kijk naar de afgelopen jaren denk ik dat ik het op 300 ga laten staan. Dat is nog net te doen als je ook nog wat series wilt kijken. Als ik me alleen op films zou richten het komend jaar dan zou die 350 waarschijnlijk wel te halen zijn.

   Her is echt een heerlijke film. Zag dat jij ook je lijstje online hebt staan. Ga die meteen bekijken.

  • Heb die recensie gelezen en ben het helemaal met je eens. Hopelijk brengt het komende jaar weer een vrachtlading aan topfilms! Want 2014 vond ik echt een heel goed jaar.

 4. Ik heb veel top 10 lijstjes gezien de afgelopen dagen en ik vind dit een verfrissend lijstje (geen Boyhood). Ik baal dat ik Whiplash en Nightcrawler nog niet heb gezien.

  • Dank je Gwen! Boyhood was ik niet zo lyrisch over als de rest van de recensenten.

   Die twee films zijn echt de moeite waard, dus hoop dat het je lukt om ze te zien.

 5. eindelijk ook iemand met Enemy in zijn lijst 😉 Her heb ik helaas gemist; Gone Girl vond ik overschat en Under The Skin was echt mijn ding niet. The Grand Budapest Hotel en Nightcrawler staan er bij mij ook in. Whiplash is eveneens sterk maar is bij ons nog niet uitgekomen en dus niet in lijst opgenomen (zoals Predestination). bij mij is topper Snowpiercer.

  • Ja, die werd naar mijn mening te weinig genoemd in andere lijsten (niet dat dat de reden is dat hij in die van mij staat). Her is echt een aanrader, hoe raar het concept ook klinkt. Kan het van Under the Skin begrijpen en ik hou van Fincher’s werk dus die wist me te overtuigen. Jammer dat Whiplash nog niet uit is gekomen…zeker eentje om in de bios te zien.

   Snowpiercer heb ik ook gezien en het concept was erg tof en het was leuk te zien hoe elke wagon weer een andere “miniwereld” was. Als het een minder jaar was geweest had hij waarschijnlijk ook wel kans op een hoge plaats gehad, maar dit jaar was het vullen van de top 10 zo moeilijk dat er heel veel titels al snel afvielen. Normaal heb ik ook altijd wel een plaats voor een documentaire, maar zelfs dat is niet gebeurt, terwijl er ook op dat gebied veel interessants uitkwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.