Dolby Cinema: De volgende grote stap in filmbeleving?

Dolby Cinema entrance

Alhoewel de afgelopen jaren de thuisbioscoop steeds beter geworden is met grotere televisies/beamers en surround systemen, blijft een bezoek aan de bioscoop een unieke ervaring. Het gevoel van het samen met een publiek een film ondergaan op een reusachtig doek en een goed geluidssysteem is niet te evenaren. Daarbij bieden de bioscopen ervaringen aan die daar nog iets aan toevoegen. Zo is het mogelijk om een film op het IMAX formaat te kijken, waarbij het doek groot en dichterbij het publiek geplaatst is en het geluid net even wat beter is. Andere bioscopen bieden op het gebied van geluid het Atmos systeem van Dolby, waarbij de geluiden niet alleen de kijker bereiken vanuit de zijkanten van de zaal, maar ook boven het publiek hangen er speakers, waardoor de filmbeleving nog net even wat effectiever kan zijn.

Dolby staat vooral bekend om de expertise op het gebied van geluid, maar met Dolby Cinema wil het bedrijf een unieke en nog betere filmervaring bieden. Afgelopen week opende de eerste Dolby Cinema ter wereld zijn deuren in de JT bioscoop van Eindhoven en De Filmkijker nam een kijkje bij de presentatie hiervan.

Het concept

Dolby Cinema infographic

Het concept van Dolby Cinema bestaat uit verschillende onderdelen en Dolby heeft over de totaalbeleving van een bioscoopbezoek nagedacht. Dat begint al bij de ingang van de bioscoop, waarbij de bioscoopbezoeker al meteen een indrukwekkende 9 meter lange ronde muur ziet waarop 4 projectoren een film kunnen laten zien, inclusief geluid, in het thema van de film die er getoond gaat worden.

Tijdens de presentatie was dat onder andere “The Shire” uit de Hobbit. Het nodigt uit om naar binnen te gaan en de blauwe verlichting in de gang leidt het publiek richting de zaal. Wat daarbij opvalt is de lange gang voordat je daadwerkelijk in de zaal komt. Reden hiervoor is om een scheiding te maak tussen de foyer en de zaal, zodat er zo min mogelijk geluid van buiten de zaal kan bereiken.

De zaal

Als je de zaal eenmaal binnenkomt, dan wordt de blauwe verlichting ook hier doorgetrokken op de trappen en in de muren. De stoelen zijn zo neergezet dat iedere bezoeker zo goed mogelijk het scherm kan zien. Dat betekent dat de stoelen op de voorste rijen schuin zijn opgesteld zodat bezoekers daar hun nek niet zo veel hoeven te draaien. Ook zijn deze stoelen voorin te verstellen om meer comfort te bieden. De stoelen zelf zijn stevig en hebben een hoofdsteun en ook is er voldoende beenruimte aanwezig. Op sommige rijen is deze beenruimte zo groot dat je met gemak je benen geheel kan strekken zonder de stoelen hiervoor aan te raken.

Dolby cinema room

Geluid

Maar ook op technisch vlak is er gekozen voor de beste systemen. Het geluid komt uit een Atmos systeem, waarbij de speakers verborgen zijn en je als kijker dus niet duidelijk kan zien waar geluiden vandaan komen. Dat systeem is erg effectief. Tijdens de demonstratie werden diverse trailers getoond. Bij een clip van Rise of the Planet of the Apes, waarbij de apen in het bos gaan jagen regende het en kreeg ik het gevoel daadwerkelijk in de regen te staan omdat je de druppels niet om je heen hoort, maar ook boven je.

Life o fPi

Beeld

Op visueel gebied wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste laserprojectie. Voordeel van deze nieuwe projectoren is dat deze meer licht kunnen genereren, wat vooral ten goede komt van 3D projectie. Door de 3D brillen wordt een gedeelte van het licht normaliter “weggefilterd” waardoor alles er wat minder levendig er uit kan zien. Een filmfragment van Life of Pi had dat probleem niet. Bij een scene in de reddingsboot kreeg ik qua kleuren het gevoel dat de kleuren bijna net zo fel waren als je bij een 2D voorstelling gewend bent. Die projectoren zijn echter tijdelijk, omdat in de loop van 2015 er “Dolby Vision” projectoren neergezet zullen worden. Deze zijn in staat om meer details te laten zien in bijvoorbeeld donkere gebieden dan de huidige systemen. Dat zou moeten resulteren in een weergave die nog realistischer overkomt.

Dolby 3D

3D

Voor 3D wordt er gebruik gemaakt van Dolby 3D brillen. Deze brillen hebben een groen en rood filter bij elke lens en alhoewel dit niet meteen opvalt, zie je dit effect wel als je hoofd iets draait en naar de hoeken kijkt. Als je echter normaal naar het scherm kijkt zal dit niet opvallen. Wat me wel opviel (en stoorde) was dat het licht van het scherm dat op je gezicht terecht komt wordt gereflecteerd in de lenzen van de bril en dat leidt af. Ik heb twee verschillende 3D-brillen opgehad en ervaarde dit bij beide. Nu draag ik daar zelf nog een bril onder, dus ik kan niet bevestigen of dit effect zonder bril zich ook voordoet.

This slideshow requires JavaScript.

Conclusie

Nederland kan trots zijn dat het de wereldprimeur heeft met Dolby Cinema. Het is een uniek en overtuigend concept dat de iets hogere prijs voor een toegangskaartje rechtvaardigt. Het is een ervaring die je thuis niet zal kunnen meemaken.

6 reacties op “Dolby Cinema: De volgende grote stap in filmbeleving?

  1. Ik ben het met je eens dat het ondergaan van een film in de bioscoop veel beter tot zijn recht komt dan thuis in je eigen homecinema. Daarom gaan we voor films waarin veel visuele effecten zijn verwerkt altijd naar de bioscoop. Vorige week zagen we Interstellar in de bioscoop en het spectaculaire effect van de combinatie van muziek en beeld kun je m.i. thuis niet bereiken.

    • Dat kan ik helemaal begrijpen, want dat soort films zijn een grotere beleving in de bioscoop. Heb Interstellar ook daar gezien en die moet je echt in zo’n omgeving zien. Dolby Cinema is een mooi concept dat goed bij dat belevingsgevoel aansluit.

  2. Pingback: Mijn Filmjaar: 2014 - De Filmkijker

  3. Pingback: Star Wars: The Force Awakens (2015) - Recensie

  4. Pingback: Vraag van de week: Wat is je favoriete “bioscoopformaat”? | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.