Alive Inside (2014)

Recensie Alive Inside
Dat de bevolking vergrijst zal niemand verbazen. Na de tweede wereldoorlog was er een “babyboom” en die mensen gaan allemaal nu richting de 70. Ouderdom komt met gebreken en voor een gedeelte komt dat helaas in de vorm van dementie, dat een grote impact heeft op die persoon, maar ook op de mensen om hem/haar heen. Degenen die niemand meer hebben zullen in een verzorgingstehuis terecht komen waar ze, mede door de beperkte budgetten, maar weinig aandacht zullen krijgen. Het geheugen verdwijnt en er blijft slecht een schil van een mens over. De documentaire Alive Inside kijkt naar het effect dat muziek kan hebben op deze mensen.

Recensie Alive Inside

De film opent met een vrouw die zich nog maar weinig van haar jeugd kan herinneren, na het horen van muziek die ze herkent verandert dat. Ook Henry in de onderstaande clip is een goed voorbeeld van het effect dat muziek op een persoon kan hebben.

Je ziet hoe er plotseling leven in hem lijkt “wakker te worden”. Dan Cohen is de man die zich al jaren inzet om mensen in verzorgingstehuizen door middel van gepersonaliseerde muziek op iPods weer “meer mens” te maken. Niets is zo persoonlijk als muziek en ieder mens weet dat bepaalde nummers specifieke herinneringen kunnen terugbrengen.

Recensie Alive Inside

Alive Inside is in dat opzicht erg inspirerend en laat zien dat persoonlijke muziek erg therapeutisch kan zijn. Dat punt is echter na de eerste twintig minuten al duidelijk en wordt iets te veel herhaald. Pas later in de documentaire wordt er dieper ingegaan op de problematiek om meer iPods voor ouderen in verzorgingshuizen te krijgen en wat er gedaan kan worden om er voor te zorgen dat mensen niet zo snel in zo’n verzorgingshuis terecht komen. Toch is het zeker een documentaire die je gezien moet hebben, omdat het op een simpele manier laat zien dat ouderen gewaardeerd moeten worden en dat er maar een heel klein beetje aandacht nodig is om een groot verschil te maken in het leven van iemand die kampt met dementie. Zeker met de vergrijzing is juist die menselijkheid iets dat gewaardeerd en gestimuleerd moet worden, vooral omdat de manier waarop zo simpel is. De documentaire is via Netflix te zien.

4 reacties op “Alive Inside (2014)

  1. Dit is een goede documentaire om met wat collega’s te gaan delen. Zij hebben als architecten elderly care in hun portefeuille. Je zag in de docu Young at heart ook al de kracht van de muziek. Bedankt voor de tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published.