De Filmsite Spotlight: De Filmrecensent

De Filmrecensent spotlight

Als filmblogger ben ik van mening dat de liefde voor film die door vele andere schrijvers naast mij gedeeld wordt af en toe wel wat extra aandacht verdient. Vandaar de Filmsite Spotlight, waarin een andere filmrecensent verteld over zijn of haar site en filmliefde. Deze keer De Filmrecensent die ik persoonlijk erg waardeer voor de korte, bondige vorm van recenseren.

De Filmrecensent

Wat is de onstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?
Voordat De Filmrecensent er was gebruikte ik Twitter om filmrecensies te plaatsen. Het korte sprak mij aan, maar met 140 karakters ben je op den duur toch te beperkt. Ik werd vaak gevraagd naar mijn filmmening, dus ik dacht: ik ga er meer mee doen. Toen is het idee van De Filmrecensent ontstaan. Het uitgangspunt van korte recensies heb ik meegenomen, maar dan iets vrijer in de vorm van 1200 karakters.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
De lengte van de recensies, ik ben van mening dat men snel wilt weten of ze een film moeten zien of niet. Daarnaast bieden we diverse opties: de lezer zonder tijd kijkt alleen naar het cijfer, de gehaaste lezer leest ook de plus- en minpunten en de snelle lezer heeft tijd om de korte recensie mee te pakken.

Verder is De Filmrecensent een team van individuen. Je bepaalt zelf wat je kijkt en recenseert, zo kunnen er meerdere recensies van dezelfde film geplaatst worden. Dit zorgt voor een divers beeld per film. De Filmrecensent is geen open platform, hierdoor wordt je filmmening niet ondergesneeuwd door honderden andere meningen. Het is en blijft een selecte groep filmrecensenten.

De Filmrecensent richt zich ten slotte op meer mening dan filmfeit. Waarom is een film goed en het kijken waard? Of wat maakt de film slecht? Filmfeiten zijn onder andere te vinden in de trailer, zonde om een recensie daarmee te vullen.

Wat is het favoriete artikel dat je geschreven hebt
Voor mijn favoriete recensie twijfel ik tussen Nebraska en Whiplash. Whiplash omdat dit een recente parel is, met de maximale score – sowieso de makkelijkste recensies om te schrijven.
Nebraska
En om die reden ga ik toch voor Nebraska, omdat deze film mij enorm heeft verrast en nog steeds bijblijft. De recensie geeft, denk ik, nog steeds een goed beeld van de film en is daarom mijn favoriete artikel.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Ik vind het mooi als iemand contact zoekt via Twitter, Facebook of mail. Dit kan zijn voor een schoolopdracht, een krantenartikel, een interview of een filmmening. Maar ook iemand die geïnteresseerd is om filmrecensent te worden. Ze hebben De Filmrecensent online gevonden en het concept spreekt hen aan. Dat is natuurlijk mooi.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken verandert?
Het kijken van film is zeker veranderd sinds ik recensies schrijf. Een halfuur in de film gaat het eerste cijfer al door mijn gedachte. Veel aspecten van de film kun je dan al goed beoordelen. Tijdens de film ben je continue de goede en de slechte onderdelen aan het analyseren. Dus het cijfer gaat daarin mee. Na de film schrijf ik vaak puntsgewijs de plus- en minpunten van een film op. En een voorlopig cijfer. Als ik de recensie schrijf wordt het cijfer definitief, maar deze wijkt nooit veel af van het voorlopige cijfer.

Wat zijn je vijf favoriete films?
De Filmrecensent bestaat sinds begin 2014, dus ik kies voor mijn 5 favoriete films uit recensies sinds de lancering van het platform:
The Secret Life of Walter Mitty
Review of The Secret Life of Walter Mitty
Heerlijke feel-good film, prachtige natuur, lekker dromerig.

Guardians of the Galaxy
Guardians of the Galaxy
Komische superheldenfilm met originele insteek.

The Grand Budapest Hotel
Review The Grand Budapest Hotel
Een creatief kunstwerk, schitterend gemaakt.

Interstellar
Interstellar 2
Grootse film, spectaculair.

Whiplash
Whiplash3
Muziek en film gecombineerd, en dan ook nog eens perfect uitgevoerd. In alles.

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Gemiddeld kijk ik twee films per week in de bioscoop. Wekelijks ga ik naar de Sneak Preview, en dan vaak donderdag of zondag nog 1-2 premières erbij. Op een lijst hou ik bij welke films ik heb gekeken, voor 2014 sta ik op 90 in de bioscoop. En 84 daarbuiten, dat is dan voornamelijk via Netflix.

Heb je speciale filmgerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Ik heb een standee (een display standaard) van een Minion in huis – 50cm hoog. Geniale karakters zijn het, zo vrolijk. De Minion staat op de kamer van mijn zoon. De Minion heb ik ook vereeuwigd in een schilderij genaamd Pixel Heroes. Verder heb ik nog gesealde filmposters van ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Niet bijzonder, maar wel een fantastische film van Nederlandse bodem.

Zijn er nog andere weetjes die je graag zou willen delen?
De Filmrecensent is altijd op zoek naar filmliefhebbers die graag hun mening geven. Dus als het je leuk lijkt om te recenseren onder eigen naam, maar wel op een professioneel platform, stuur dan eens een mail naar hallo@defilmrecensent.nl. Wie weet kun jij ons team versterken.

Lees ook:

8 reacties op “De Filmsite Spotlight: De Filmrecensent

Leave a Reply

Your email address will not be published.