John Wick (2014)

Recensie John Wick

De gunkata is terug! Er bestaat geen twijfel dat de hoofdpersoon uit deze film, John Wick (Keanu Reeves), de film Equilibrium vele malen moet hebben gezien. De sierlijkheid waarmee hij namelijk met zijn pistolen weet te bewegen terwijl hij links en rechts slechterikken uitschakelt is te vergelijken met een gewapende ballerina. Voordat je dat geweldsballet als kijker ziet wordt hij geïntroduceerd als een man die bezig is met het verwerken van de dood van zijn vrouw. Een laatste, onverwacht kado van z’n vrouw betekent erg veel voor hem.

Hij rijdt een klassieke auto en wordt bij een tankstation aangesproken door een Russische man, Iosef Tarasov (Alfie Allen), die de auto graag zou willen kopen. John vertelt dat deze niet te koop is, maar dezelfde avond wordt er op gewelddadige wijze in z’n huis ingebroken. Hij komt er al snel achter wie er achter de inbraak zit en is uit op wraak. Als de dader de zoon van een voormalig werkgever blijkt te zijn moet John Wick een wereld induiken die hij de rug had toegekeerd.

Review John Wick

De film is geregisseerd door Chad Stahelski en is z’n eerste film achter de camera. Hiervoor deed hij voornamelijk stuntwerk en het is dan ook door die ervaring dat hij de actie uitermate goed in beeld weet te brengen. De stunts en gevechten worden op dynamische wijze getoond en er wordt niet “weggeknipt” waar dat in andere actiefilms wel wordt gedaan. Dat levert veel prachtig gechoreografeerde actie op die de inmiddels 50-jarige Reeves op krachtige wijze uitvoert.

Bespreking John Wick

John Wick weet de kijker een boeiende film voor te schotelen, met goede bijrollen (waaronder Michael Nyqvist als gevaarlijke maffiabaas, maar ook John Leguizamo en Willem Dafoe). Het bouwt een geloofwaardige onderwerld van huurmoordenaars op, die allemaal samenkomen in een hotel waar strikte regels gelden. Is er dan niets negatiefs over deze film te zeggen? Aangezien het een actiefilm is ontspringen bepaalde personages soms te makkelijk de dans waardoor het geheel soms onrealistisch lijkt te worden verlengd. Dat is de film echter te vergeven. Het is een fantastische actiefilm waarmee Keanu Reeves laat zien dat hij nog steeds genoeg in huis heeft om de “leading man” te zijn.

7 reacties op “John Wick (2014)

  1. Pingback: Winactie: Pathé Thuis Top 100 2015 - De Filmkijker

  2. Pingback: John Wick 2 (2017) – Recensie | De Filmkijker

  3. Pingback: Atomic Blonde (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.