De Filmsite spotlight: What I Watch

Filmsite Spotlight What I Watch

Als er één filmsite is die ik bijna dagelijks gebruik dan is het wel What I Watch. Met deze site kan je bijhouden welke films je hebt gezien inclusief score en eventueel een eigen review en worden er automatisch statistieken bijgehouden, zodat je bijvoorbeeld precies kan zien hoeveel uur je in een bepaalde maand aan films gekeken hebt. Maar de site biedt veel meer. Ik sprak met Erik, één van de mensen achter What I Watch, onder andere over het ontstaan van de site, opvallende statistieken, persoonlijk favorieten en toekomstplannen.

What I Watch

What I Watch is in 2006 gestart, hoe is het idee voor de site ontstaan?
Het idee voor WIW ontstond eigenlijk op het forum van DVD.nl. Daar hield een groep filmliefhebbers in enkele topics al bij wat zij keken en wat zij van de films vonden. Handiger dan een forum (waar je toch steeds in moet bladeren door de topics) leek het ons om een aparte plek te creėren waar iedereen zijn of haar kijkgedrag en filmbeoordelingen overzichtelijk bij elkaar kon hebben. Bart werkte dit idee uit tot een website. WIW was in eerste instantie heel klein en beperkt (en zag er ook heel simpel uit). Een aantal jaar na de oprichting heeft Bart de site een flinke upgrade gegeven. Daarna is het qua ontwikkeling van de site helaas wat stil komen te liggen.

Op welke manier is What I Watch onderscheidend ten opzichte van site zoals IMDB, Icheckmovies of Letterboxd?
Het mooie aan WIW is dat je, naast het ‘op volgorde’ bijhouden en beoordelen van wat je kijkt, ook heel goed je eigen kijkgedrag kunt bijhouden. Denk aan het aantal minuten / uren dat je per week of per dag film kijkt, of je veel films in de bioscoop ziet of juist meer via On Demand (Netflix etc.) of op DVD. Daarnaast is het ook leuk om jouw kijkgedrag en beoordelingen te vergelijken met andere gebruikers.

Statistieken

Op die manier kom je ook heel eenvoudig in contact met mensen die eenzelfde filmsmaak hebben als jij, of juist een volledig tegenovergestelde. En door het checken van andermans lijstjes, kom je op die manier ook nog eens fantastische tips tegen die je anders misschien nooit had gekregen.

Op IMDb voer je een cijfer in en that’s it; daar zitten verder geen statistieken aan vast en je zult er ook niet snel echt in contact komen met andere filmliefhebbers. Op Icheckmovies – prachtige site ook, overigens! – ben je vooral bezig met het afvinken van films die je hebt gezien; daar mist naar mijn mening een beetje ‘inhoud’. Het is leuk om te zien hoeveel films je van een bepaalde lijst hebt gezien en het motiveert ook absoluut om dan ook de rest van die lijst te gaan kijken, maar daar houdt het dan mee op. Letterboxd ben ik niet zo mee bekend, maar voor mijn gevoel missen ook daar de statistieken om je kijkgedrag mee bij te houden.

Het is duidelijk dat de gebruikers van What I Watch gepassioneerd zijn door films en dat er veel films gekeken worden. Verbazen sommige statistieken je?
Absoluut! Ik sta regelmatig verbaasd over de hoeveelheid film en series die er door sommige mensen geconsumeerd wordt. Als ik naar mezelf kijk: ik kijk gemiddeld net iets minder dan 3 uur film en series per dag. Dat vind
ik – en de mensen om mij heen – eigenlijk belachelijk veel. Te veel. Als mensen horen dat ik ruim 500 films per jaar kijk, valt hun mond vaak open. En terecht.

Leden

Maar als ik dan mijn eigen kijkgedrag met de andere leden van WIW vergelijk, dan valt MIJN mond open, want er zijn dus serieus mensen die TWEE keer zoveel kijken als ik. Dat is dus zonder dollen bijna 6 uur per dag. Elke dag. En dan sta ik met mijn 165 minuten per dag nog maar net in de top 30. Ook verbaast het me soms hoeveel er via internet gekeken wordt.

Misschien ben ik wat dat betreft zelf wat te puristisch, maar ik wil het liefst alles in de bioscoop zien. De bioscoop is waarvoor een film naar mijn mening gemaakt is. Als dat niet lukt, speur ik naar een DVD en pas als die niet te verkrijgen is (wat bij redelijk wat jaren ’30 films bijvoorbeeld het geval is) kijk ik of ik de film op internet kan vinden. Maar er zijn genoeg mensen die zelfs films die op dit moment in volle glorie in de bioscoop te bewonderen zijn, van het internet aftrekken. Dat verbaast me, maar ik vind het ook vooral zonde. Maar natuurlijk maakt iedereen voor zichzelf de keuze op welke manier hij of zij van een film wil genieten.

Denk je dat de manier waarop de site statistieken bijhoudt mensen ook enigszins competitief maakt doordat statistieken vergeleken kunnen worden of dat ze door het op deze manier van bijhouden zichzelf bepaalde doelen stellen?
Als ik voor mezelf spreek: absoluut, en dan vooral dat laatste. Het liefst wil ik elke dag iets gezien hebben, zodat ik dat kan invoeren. Dat komt haast neurotisch over, maar het is 100% het gevolg van WIW. Ook maakt het bijhouden van wat ik kijk me een soort van completist, want als ik dan bijvoorbeeld alles sorteer op regisseur, wil ik ook alles van een bepaalde regisseur gezien hebben. Het onderlinge competitieve heb ik iets minder, maar als ik door de ‘gastenboeken’ van gebruikers blader, zie ik regelmatig berichtjes als ‘ha, ik heb deze maand veel meer gekeken dan jij!’ staan.

Met de hoeveelheid statistische gegevens die beschikbaar zijn, zijn er bepaalde trends die opvallen?
Wat ik al eerder noemde: de hoeveelheid die via internet gekeken wordt. In 2014 is 39% van alles wat gezien is, via internet bekeken. En daar zijn dan nog niet eens de films in meegerekend die door mensen als DVD ingevoerd worden terwijl het eigenlijk een download of kopie betreft.

Medium

Dat percentage is elk jaar groeiende. Verder wordt er in januari meer gekeken dan in elke andere maand. Dat kan met het IFFR te maken hebben, waar veel leden naartoe gaan, maar het kan uiteraard ook met het weer te maken hebben. Koud, regenachtig winterweer leent zich toch beter voor een filmpje dan een zonnige, warme zomerdag (er wordt bijna 2x zo weinig gekeken in juni en juli). Ook vind ik het interessant om te merken dat er veel mensen zijn die films herkijken – iets wat in mijn beleving een film absoluut ten goede komt.

Zelf ben je natuurlijk ook een filmliefhebber. Wat zijn een aantal van je favoriete films?
Oef, waar te beginnen? Mijn all-time favourite is The Godfather van Francis Ford Coppola, met vlak daarachter The Tree of Life van Terrence Malick. Verder zouden in mijn top 5 ook zeker The Human Condition van Kobayashi, Seven Samurai van Kurosawa, The Cranes Are Flying van Kalatozov, Fanny och Alexander van Bergman, 2001: A Space Odyssey van Kubrick, Solyaris van Tarkovsky, Casablanca, Citizen Kane en Once Upon a Time in the West moeten staan, maar je ziet het al: dat zijn meer films dan er in een top 5 passen. Het afgelopen jaar waren mijn favorieten:

Boyhood
Boyhood2

Her
her1

Birdman
Birdman
Interstellar
Interstellar 2

en guilty pleasure Fury
recensie Fury

Hoe gebruik je What I Watch zelf?
Vooral als site om bij te houden wat ik kijk en wat ik op dat moment van die films en series vond. Ik pas mijn cijfers nooit aan, dus ze zijn altijd een momentopname; pas als ik een film herkijk, zal ik er eventueel een nieuw cijfer aan geven, maar dan nog blijft het oude cijfer ook staan. Het is dan leuk om nu na bijna 8 jaar terug te kijken naar wat ik aan het begin van mijn filmpassie keek en mooi vond, en hoe dat na verloop van tijd is veranderd.

In 2006 was ik een stuk minder kritisch dan nu, maar hoe meer je ziet, hoe vaker je iets ‘al eens gezien hebt’. Je wordt als kijker minder snel verrast, maar als dat dan gebeurt is dat fantastisch. Verder volg ik op WIW ook de lijstjes van vrienden en gebruikers waarvan ik vind dat ze interessante dingen kijken. Op die manier doe ik zelf een hoop tips op. Ook vind ik het leuk om op basis van mijn kijklijst weer lijstjes te maken van jaartallen, regisseurs etc., om te zien welke films ik nu toch écht eens moet gaan (her)kijken.

Hoeveel tijd vergt het onderhouden van een site als What I Watch?
Op dit moment hebben we een handjevol actieve moderators, dus de hoeveelheid werk wordt fijn verspreid. Zelf ben ik misschien gemiddeld een klein half uurtje per dag met het onderhoud bezig (banners maken, invoer controleren op o.a. spelfouten in titels en speelduur, films toevoegen die niet op IMDb staan, titelvertalingen toevoegen, series bijwerken etc.). Er is een tijd geweest waarin we nauwelijks moderators hadden; toen had ik een stuk meer tijd nodig om de site te onderhouden.

Wat zijn de toekomstplannen van What I Watch?
Op dit moment denk ik dat er weinig toekomstplannen voor de site zijn. Het zou mooi zijn als de site in ieder geval zo kan blijven als hij is en dat we zo nu en dan nog eens een leuke toevoeging of een technische verbetering kunnen doorvoeren.

Lees ook:

3 reacties op “De Filmsite spotlight: What I Watch

    • De site is al een aantal jaar ongewijzigd gebleven en een iets moderner uiterlijk zou ik niet erg vinden. Maar desondanks is het een site waar ik niet meer zonder mee zou kunnen (als het om het bijhouden van films gaat).

  1. Pingback: Vraag van de week: Houd je bij welke films je gezien hebt? - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.